Rize Gelini Bakır Kayıt Yaptıran İlk Kadın Vekil Oldu

Rize Gelini Bakır Kayıt Yaptıran İlk Kadın Vekil Oldu
Rize Gelini Prof. Dr. Tülay Bakır, meclise kayıt yaptıran ilk kadın milletvekili oldu.

Rize Merkeze bağlı Azaklıhoca Köyü'nden Enerji Bakanlığında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu üyesi Sefer Bakır'ın eşi Prof. Dr. Tülay Bakır, Samsun'dan AK Parti Milletvekili seçildikten sonra meclise kayıt yaptıran ilk kadın milletvekili oldu.

tulay-bakir-samsun-milletvekili.jpg

Görevliler ve gazetecilerle tek tek tokalaşan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi eski öğretim üyesi ve tıp doktoru Bakır, kayıt işlemlerini yaptırdı. Altın kaplama rozetten alan Bakır'a rozetini TBMM görevlisi taktı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakır, heyecanlı olmadığını belirterek, "Heyecanım yok ama onurluyum. Bu kadar şerefli bir göreve gelmek, beni onurlandırdı" dedi.

tulay-bakir-samsun.jpg

Türkiye milletvekili olduğunu, kadın-erkek farkını bu yönden gözetmediğini belirten Bakır, "Ama bunun yanında elbette kadınım ve her zaman kadınlar benim önceliğim olacaktır. Kadın hakları birçok yönden bu iktidar döneminde sağlandı ama bunların arkasının gelmesi lazım. Ben, daha fazla kadın milletvekili olmasını isterim. Cân-ı gönülden kadınların bütün problemleriyle ilgileneceğim. Türkiye'nin ve Samsun'un her problemi ile de ilgileneceğim" diye konuştu.

24. Dönem TBMM'nin önceliğinin anayasa değişikliği olması gerektiğini kaydeden Bakır, şöyle devam etti: "Sivil bir anayasa... İnsan haklarının ön planda olduğu sivil bir anayasa. Ve tabii ki yatırımların önünün daha çok açılması gerekir. Güçlü bir iktidar olarak geliyoruz, bunu başaracağımıza da inanıyorum. Ben de çok çalışacağım. Öğretim üyesiyim, hekimim. Bu nedenle de eğitimle ilgili kendime göre çalışmalarım olacak çünkü her şeyin eğitimden geçtiğine inanıyorum. Ülkemizin buna da ihtiyacı var. Bana verilen her görevi yapacağım ama kendime göre de çalışmalarım olacak."

Bakır, giyimi ile ilgili bir soru üzerine, her toplantıda etek-ceket giydiğini ifade etti. Bir gazetecinin, "Yeni İçtüzük hazırlığı var. Kadın milletvekillerinin pantolon giyebilmesi ile ilgili" sözleri üzerine ise Bakır, "Ben şimdiye kadar hiç giymedim ki. Ben hep böyle giyiniyorum. Benim için değişen bir şey yok" dedi.

Öğrencileri ve hastalarını çok özleyeceğini belirten Bakır, eşinin Ankara'da oturduğunu, her hafta sonu Samsun'dan Ankara'ya geldiğini belirtti. Bakır, bu nedenle ev probleminin olmadığını, her hafta sonu Samsun'a gideceğini söyledi.

1.20110619150457..jpg

Prof. Dr. TÜLAY BAKIR KİMDİR?

02.05.1947 yılında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde dünyaya geldi. Aynı yerde ilkokula başladı. Ancak babasının bölgedeki memuriyet süresi sona erince ilk ve ortaokulu babasının yeni tayin olduğu Kastamonu’da tamamladı. Lise tahsilini yine babasının görevi nedeniyle İzmir Kız Lisesi’nde 1966 yılında bitirdi. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ni kazanarak eğitimine İstanbul’da devam etti. 1972 yılında çok iyi bir dereceyle Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 

Artık öğrencilik bitmiş, memuriyete adım atma zamanı gelmişti. Babası tüm Türkiye’yi dolaşmış, ancak bu serüvenden yorulmuştu. Emekli olarak, baba ocağı Artvin’in Arhavi ilçesine döndü. Prof.Dr.Tülay Bakır da bu değişikliğe ayak uydurarak, Arhavi Merkez Sağlık Ocağı’nda tabip olarak göreve başladı. Fakat buradaki görevi kendini tatmin etmedi.

O, çok sevdiği doktorluğun bilgi ve hizmet yönünden en zirvesine çıkmak istiyordu. Öyle de oldu. Prof.Dr.Tülay BAKIR, günümüzde sadece Türkiye’nin değil, dünyanın çeşitli ülkelerinde tanınan, aranan, özellikle yayınları sürekli izlenen bir bilim insanıdır. İşte bu idealler uğruna 1973 yılında, Türkiye’nin en iyisi kabul edilen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ihtisaslarına başladı. “İhtisaslar” diyoruz, çünkü Tülay Hoca bu konuma kolay gelmedi. Fizyoloji doktorası, iç hastalıkları uzmanlığı, gastroenteroloji uzmanlığının yanı sıra cerrahi araştırma bölümünde uzun yıllar verilen emek, anestezi bölümündeki çalışmalar, gastroenterolojinin araştırma laboratuarlarının yöneticiliği gibi birçok alanda çalışmaları oldu.

Prof.Dr.Tülay Bakır, Hacettepe Üniversitesi’nde 1983 yılında doçent oldu. Ancak fakültenin çok sevilen öğrencilerinin “Tülay Ablası”, bütün ısrarlara rağmen bazı ailevi nedenlerden dolayı görevinden ayrılıp, Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gitti.

1983-2011 yılları arasında, tam 28 yıl boyunca Karadeniz Bölgesi’nin hemen her yerinde hizmet vermeye çalıştı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Gastroenteroloji bölümünü kurdu. Fizyoloji dersleri verdi. Bölüm Başkanlığı yaptı. Ancak o dönem bazı öğretim üyelerine uygulanan baskılar, Prof. Dr. Tülay Bakır’a da uygulandı. Ama O, bugünkü gibi bildiği ve inandığından asla taviz vermeyen yapısıyla bu haksızlığa direndi. Haklı da çıktı.  Profesörlüğü defalarca engellendi.

Ancak dirençli ve yılmayan yapısıyla yoluna bu defa 19 Mayıs Üniversitesi’nde devam etmeye karar verdi. Bu üniversiteyi ve bu şehri çok sevdi. Çevre iller dahil buranın insanlarıyla çok iyi anlaştı. Çalışma grubu ve öğrencileriyle çok iyi uyum sağladı. Tabii ki bu başarıda Karadenizli olmanın ve Karadeniz’i karış karış bilmenin de büyük bir payı vardı.

Prof.Dr.Tülay Bakır bilim dünyasında dürüstlüğüyle tanınır. Yayınlarında en küçük bir ilave yoktur. Çok sayıda makale ve kongre sunumunda; özellikle mide kanseriyle ilgili makaleleri, tüm dünyanın dikkatini çekmiş ve en çok izlenen yayınlarındandır.

Tülay Hoca’nın bir başka özelliği de, Türkie’de çok sayıda öğrenci, asistan ve öğretim üyesinin yetişmesine ön ayak olmasıdır. Hastası ve öğrencisi için yapmayacağı fedakarlık yoktur. Gittiği her yerde bir şeyler yapma gayreti gösterir, bunu da her zaman başarır.

Çok iyi İngilizce, orta derecede Almanca bilen Prof.Dr.Tülay Bakır, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu üyesi olarak görev yapan Rize Merkez Azaklıhoca Köyü'nden Sefer Bakır ile evli ve iki çocuk annesidir.  Çocuklarından Ayşe, Tıp Fakültesi mezunu olup, İngiltere’de Aberdeen Üniversitesi’nde ihtisas yapmakta, diğeri Asiye Nur ise yine İngiltere’de School Of Oriental And African Studies University Of London’da Uluslar arası Ekonomi bölümünde son sınıfta okumaktadır.