Rize Havaalanında Cevapsız Sorular

Rize Havaalanında Cevapsız Sorular
Rizeli Eğitimci Mehmet Emin Toprak, Havaalanı konusuna farklı bir bakış açısıyla tekrardan gündeme getirtti.

Rizeli Eğitimci ve sitemizin köşe yazarlarından Mehmet Emin Toprak, sayfamızdaki köşesinde "Havaalanı İçin Cevap Bekleyen Sorular!" adlı bugünkü köşe yazısı:

Havaalanı konusunda şimdiye kadar birçok rakam verdik, istatistikleri konuşturduk, pek kimselerden ses seda çıkmadı. Şimdi de farklı bir uygulamayla yetkili ve etkili kişilere soru soralım dedik.

Niçin ve hangi sorulara cevap bekliyoruz hemen söyleyelim.

1- Bölgeden, uçak yolcusunun bir kısmını taşıyan HAVAŞ şirketi, Rize’den günde kaç sefer yapıyor ve kaç yolcuyu Trabzon’a taşıyor?

2- HAVAŞ şirketinin Rize’den taşıdığı yolcu sayısı, toplam yolcu sayısının yüzde kaçını teşkil ediyor?

3- Trabzon Havaalanı’nı kullanan Rize ve bölgesinin yolcuları, bir günde toplam yolcunun (Trabzon Havaalanını kullanan tüm yolcular) yüzde kaçıdır?

4- Artvin bölgesinden günde kaç kişi Batum Havaalanı’nı kullanıyor?

5- Yine Artvin bölgesinden günde kaç kişi Erzurum Havaalanı’nı kullanıyor?

6- Bu hesaplamalara göre Rize Bölgesinde yapılması muhtemel bir havaalanının yolcu sayısı, Batum ve Erzurum yolcuları da bu havaalanını kullanması durumunda, günde kaç yolcuya çıkacak ve muhtemel uçak sayısı kaç olacak?

Son bir soru daha, Rize ve Artvin Bölgesinin yolcuları için Trabzon Havaalanı’nın büyütülmesi düşünülüyor mu?

Yetkililerden ciddi ciddi cevap bekliyoruz. Yetkililer dediğimiz, Rize’nin başta siyasileri, yerel yöneticileri, vilayet yetkilileri, sivil toplum kuruluşları vs. Yani Rize için karar verme ve karar vermeye hazırlık toplantısı yapma yetkisine sahip her kişi ve kuruluş buna muhataptır.

Nutuk atma veya susma zamanı geçti. Artık rakamların konuşması lazım! Bildiğini herkesin söylemesi lazım! Bilgi eksikliği olanında bilgilenmesi lazım! Velhasıl bölge insanı davasına sahip çıkmalıdır!

Duyduğumuza göre Trabzon Havaalanı’nın büyütülmesi düşünülüyormuş… Bunu duyunca gerçekten pes dedim. Yanlış anlaşılmasın büyütülmesinden dolayı değil! Yatırımın yanlış yerde yapılmasından dolayı dedim.

Rize ve bölgesinin yolcuları için Trabzon Havaalanı’nın büyütülmesi ne demek! Orada yapacağın masrafı burada yap! Hizmeti ayağa getirmek daha iyi değil mi? Trabzon Havaalanı zaten yeni yapılmış bir havaalanıdır.

Rize kamuoyunun bu konuda olduğu gibi her konuda uyanık olması gerekir. Lütfen bu işi karambole getirmeyelim. Rakamlarla ve belgelerle konuşalım.