Rize Havalimanı Dünyada Bir İlk Olacak

Rize Havalimanı Dünyada Bir İlk Olacak
Türkiye'de deniz doldurularak yapılan ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havaalanı'nın ardından Türkiye'nin 2. deniz dolgusu yapılarak yapılacak olan Rize Havalimanı teknik özellikleri bakımından dünyada bir ilk olacak.

Rize’nin Pazar ilçesi sahilinde deniz üzerinde yapımı için çalışmalarına başlanılan Rize Havalimanı 30 metreyi bulacak dolgu deniz derinliği, 45 metre pist genişliği ve 3 bin 300 metre pist uzunluğu ile dünyada tek olacak.

rize-havalimani-teknik-ozellikleri-bakimindan-dunyada-bir-ilk-olacak-(1).jpg

Sondaj çalışmalarına başlanılan havaalanı için ilk dolgu çalışmalarına yıl içerisinde başlanılması planlanıyor.

Ulaştırma Bakanlığı Alt Yapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Aydın Özen bugün Rize’ye gelerek Rize Milletvekilleri eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hasan Karal ve Nusret Bayraktar ile havalimanının yapılacağı alanda incelemelerde bulundu.

rize-havalimani-teknik-ozellikleri-bakimindan-dunyada-bir-ilk-olacak-(3).jpg

Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özen, “Yerli imkanlar ile Ekim ayından bu yana çalışmalarımız sürüyor. Şu anda denizde sondaj çalışmaları devam ediyor. Bir ay önce başlayan çalışmaların üç ay içerisinde tamamlanmasını planlıyoruz. Bu proje çok özel bir proje olacak. 26-30 metre arasında değişin derinlik ile dünyadaki ilk ve tek proje olacak. Genelde böyle deniz üzerindeki benzer yapılar 10-20 metre derinliklerde inşa ediliyor. Rize Hava Limanı ise 26-30 metre arasında değişen derinlikler ile dünyada tek olacak. Öte yandan hava limanı konvansiyonel bir hava limanı olacak. 1 kilometre genişliğinde bir dolgu üzerinde kurulacak alan 45 metre genişliğinde ve 3 bin 200 metre uzunluğunda piste sahip olacak. Ordu-Giresun Hava Alanı için 36 milyon ton taş kullanılmıştı. Rize Hava Alanı’nın dolgusu için ise 100 milyon ton taş kullanılması ön görülüyor. Sondaj çalışmasının tamamlanmasının ardından yıl içerisinde dolgu işlemine başlanılmasını hedefliyoruz. Bu proje Genel Müdürlük olarak en öncelikli projemiz" dedi.

Açıklamanın ardından proje alanında incelemede bulunan heyet, hatıra olarak özçekimde bulundu.

rize-havalimani-teknik-ozellikleri-bakimindan-dunyada-bir-ilk-olacak-(2).jpgrize-havalimani-teknik-ozellikleri-bakimindan-dunyada-bir-ilk-olacak-(4).jpg