Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Tepe: Koronavirüse Karşı Teyakkuz halindeyiz

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Tepe: Koronavirüse Karşı Teyakkuz halindeyiz
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı il genelinde teyakkuz halinde olduklarını söyledi. Tepe, Rize dışından gelen yaklaşık 4 bin kişinin tedbir amacı ile evde izolasyon takibinin yapıldığını bildirdi.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında kentte Vali Kemal Çeber’in başkanlığını yaptığı İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisince alınan birçok kararın Türkiye’de ilk olduğunu ve diğer iller içinde örnek teşkil ettiğini belirtti.

Dr. Tepe, Kovid-19’un yayılmasını önlemek ve bulaşma riskini en aza indirmek için herkesin kendisini gönüllü olarak evlerinde izole etmesinin çok önemli olduğunu belirterek, vatandaşlara “Evde kal" mesajı verdi.

“Tek bir vatandaşımızın hayatı, geride kalan herkesin keyfinden daha kıymetlidir” ifadesinde bulunarak vatandaşların yapılan uyarı ve çağrıları dikkate alması gerektiğini kaydeden Tepe, anne babalara da çağrıda bulunarak, “Sevgili annelerimiz, babalarımız, büyüklerimiz; yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı 18 yaş altındaki gençlerimize ve çocuklarımıza sahip çıkalım. Onlar için herhangi bir sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen zorunlu olmadığı müddetçe gençlerimizi de evlerimizde tutalım. ‘Gençtir, çocuktur ona bir şey olmaz’ anlayışı içerisinde lütfen bulunmayalım. Koronavirüsün çoluk, çocuk, genç yaşlı, kadın erkek demeden tüm herkeste görülebileceği meydana gelen vakalarla ortaya çıkmıştır. O yüzden lütfen kendi sağlığımız ve can güvenliğimiz için, çocuklarımızın sağlığı için, tüm sevdiklerimizin sağlığı ve güvenliği için mümkün mertebe gençlerimizi, çocuklarımızı evde tutalım” dedi.

Dr.Tepe, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin aldığı kararlar çerçevesinde koronavirüs salgınına karşı kentte sosyal izolasyon altında bulunanların, alınan kurallara uymayıp dışarıda tespit edilmeleri halinde en ağır idari yaptırımların uygulanacağını kaydetti.

mustafa-tepe-015.jpg

Rize’de Kovid-19’a bağlı olarak tedavi gören hastaların bulunduğunu ve yine buna bağlı olarak ölümlerin de yaşandığını belirten Tepe, “Unutulmamalıdır ki tek bir vatandaşımızın hayatı tüm toplumun keyfinden daha kıymetlidir. Bu sebeple hiç kimsenin yaşını, gençliğini, sosyal ve ekonomik durumu ile diğer herhangi bir sebebi gerekçe göstererek rehavete kapılmaya, tedbirsiz davranmaya, başkalarının sağlığını tehlikeye atmaya hakkı yoktur. ‘Bana bir şey olmaz’ mantığı salgına karşı yaşı ne olursa olsun hastalık sürecinde defalarca çürütüldü. Hastalığa bağlı olarak ilimizde de vakalar mevcuttur. Hastanelerimizde tedavileri sürüyor. Her geçen gün yeni vakalar ekleniyor. Ve maalesef hayatını kaybeden kıymetli büyüklerimiz oldu” ifadelerine yer verdi, mevsim şartlarına bağlı olarak güzel ve güneşli günlerin albenisine kapılıp dışarı çıkılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Tepe, kentte Kendirli beldesi ile bu beldeye komşu 4 köyün karantinaya alınmasının virüsün yayılma riskini en aza indirmek için kontrol amaçlı olduğunu sözlerine ekleyerek, vatandaşlarımızın kendi sağlığı için alınan bu kararlardan şikayetçi olmamalarını, karantina kurallarına titizlikle uyulması gerektiğini söyledi.

Dr.Tepe, ayrıca, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin alınan ve ilk olarak Rize’de uygulanan ardından da Türkiye’ye örnek olan "Varış Kontrol Belgesi" uygulaması kapsamında, kentin ana giriş noktaları Alipaşa, Fındıklı, İkizdere ve İyidere ilçelerinde oluşturulan kontrol noktalarında uygulamanın başladığı günden bu yana 4 bin kişinin 14 gün ev izolasyonuna tabi tutulduğunu ifade ederek, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan ve gönüllü öğretmenlerin görev aldığı iletişim biriminin bu kişileri hergün arayarak herhangi bir şikayetleri olup olmadıklarının sorulduğunu kaydetti.

Dr. Tepe sözlerinin devamında “Bundan sonra da yeni izolasyon önlemleri devreye girmeye devam edecektir. İşi şansa, oluruna bırakmamak, elden gelecek bütün tedbirleri maksimum bir şekilde almak adına Valiliğimiz tüm kurumlarla beraber olması gerektiği gibi yoğun bir uğraş içerisindedir. Görünen o ki bu vaka sayılarımız bir süre daha gün geçtikçe artmaya devam edecektir. Ama bu süreci en az hasarla atlatabilmemiz ancak ve ancak hepimizin duyarlı olmasından ve kişisel izolasyon başta olmak üzere tüm tedbirlere riayet etmemizden geçmektedir. Unutulmamalıdır ki bu süreçte alınan ve alınacak olan her tedbir gereklidir. İşi ciddiye alalım, panik yapmayalım, bana bir şey olmaz mantığını unutalım, çünkü herkese bir şey olur” şeklinde konuştu.

Dr. Tepe, “Bir vatandaşımızın hayatı tekrar tekrar söylüyorum geride kalan herkesin keyfinden önemlidir. İlimizin cesur, akıllı, duyarlı ve merhametli insanlarının isteyip de başaramayacağı bir şey yoktur” vurgusunu yineledi.

rizede-koronavirus-tedbirleri-(1).jpgrizede-koronavirus-tedbirleri-(2).jpgrizede-koronavirus-tedbirleri-(3).jpg

rizede-koronavirus-tedbirleri-(4).jpg