Rize İl Sağlık Müdürü Tepe: 1 Yılda 10 Bin Kişi Kanser Tedavisi Gördü

Rize İl Sağlık Müdürü Tepe: 1 Yılda 10 Bin Kişi Kanser Tedavisi Gördü
Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, 2019 yılı değerlendirme toplantısında Rize'deki onkoloji merkezinde 1500'ü Rize dışından olmak üzere bir yıl içinde 10 bin kanser hastasının tedavi gördüğünü söyledi.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, İl Sağlık Müdürlüğü Destekler Hizmetler Başkanı Dr. Hakan Görgülü, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Opr. Dr. Seçkin Karaoğlu, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mustafa Sakın, Rize Sağlık Hizmetleri Başkanı Opr. Dr. Talip Başak ile birlikte kentteki gazetecilerle bir araya gelerek sağlık alanında ve hastanelerde yapılan çalışmaları değerlendirdi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 1998 yılında devlet hastanesi olarak inşaatına başlandığı ve 2005 yılında 250 yataklı olarak hizmete girdiğini ifade ederek, hastanenin yapılan iyileştirmelerle beraber günümüz şartlarında 530 yatak kapasitesine yükseltilmesine rağmen fiziki olarak yetersiz kaldığını ve hizmet vermekte zorlandığını bu nedenle ihtiyaca cevap veremez hale geldiğini kaydetti.

Tepe, eksiklerin olduğunu belirterek, "Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Doğuş Çay Hacere Karakan Onkoloji Merkezi'nde şu an 2 doktorumuz var. Yeni doktor bulmakta ise zorlanıyoruz." dedi.

mustafa-tepe-basin-toplantisi-(14).jpg

Rize’nin son yıllarda ciddi bir hasta yüküyle karşı karşıya kaldığını, onkoloji merkezinin bölgenin lokomotifi haline geldiğini belirten Tepe, Artvin, Trabzon, Giresun’dan çok sayıda kanser hastasının Rize’de tedavi gördüğünü ve 2019 yılında Rize dışından 1500 kanser hastasının Rize’ye gelerek kentte tedavi gördüğünü kaydetti. Dr. Tepe, aynı yıl kentte 10 bin kişinin kanser tedavisi gördüğünü ve 2 binin üzerinde ped cihazında çekim yapıldığını söyledi.

75 yatak kapasitesine sahip onkoloji merkezinde yazın bir doktorun günlük ortalama 100 hastaya şu an ise 60-70 hastaya hizmet verdiğini kaydeden Dr. Tepe, yoğunluğun çok fazla olduğunu ve mevcut imkanları sonuna kadar zorlasalar da bu talebi karşılayamadıklarını ifade etti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bazı bölümlerinde yatak sayısında sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Tepe, "Yatak sayısını artırmak için hastanenin bazı bölümlerini büyütmek istedik ancak bazı prosedürlere takıldık. Rizemiz diğer illere nazaran sosyal açıdan küçük bir il. Şu an sosyal alanlarımız sınırlıdır. Coğrafyamız, tabiattan zevk alanlar için muhteşem olsa da şehir hayatını benimseyenler için eksikliklerle dolu. Bunu kabul etmek gerekir. Onun için Rize'de doktorlar durmak istemiyor." diye konuştu.

Tepe, üniversitede kadro alabilmek için bazı doktorların Rize'ye gelmeyi kabul ettiğini kaydederek, şunları söyledi: "O zaman üniversitedeki kadroları liyakatli insanlarla doldurmak gerekir. Mesleğinde üst seviyede olanların tıbbi bilgi ve beceri noktasında en üst seviyede olması gerekir. Ayrıca insani vasıflarla donatılmış olmaları gerekiyor. Yani hastaya ilgili olması gerekir. Doktorların hastaya moral vermesi gerekiyor. Hasta daha sonra bilgi istiyor. Üçüncü olarak da tedavi istiyor. Açık konuşuyorum, direkt üçüncüden işe başlayan doktor istemiyoruz."

mustafa-tepe-basin-toplantisi-(11).jpg