Rize İşkur'dan TYÇP ve Girişimcilik Kursu Açıklaması

Rize İşkur'dan TYÇP ve Girişimcilik Kursu Açıklaması
Rize’de TYÇP kapsamında işbaşı yapanlar ile Girişimcilik Kursuna katılmak isteyenleri ilgilendiren açıklamalar İş Kur Rize İl Müdürü Hasan Kiraz’dan geldi…

Türkiye İş Kurumu Rize Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Kiraz, düzenlediği basın toplantısında Rize İşkur’un çalışmalarıyla birlikte Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) ve Girişimcilik Kursu konularında bilgi verdi.

EN AZ İKİ PERSONEL ÇALIŞTIRANA BİR PERSONEL YARDIMI İŞKUR’DAN

İşkur’un aktif olarak devam eden kurslarının yanı sıra işbaşı eğitim kurslarının da devam ettiğini ifade eden  İl Müdürü Kiraz, geçmişe dönük 3 aylık zaman dilimi içerisinde en az iki işçi çalıştıran ve halen bu işçileri çalıştıran işverenlere bir kişilik personel desteği verdiklerini açıkladı. Bir kişilik personel desteğinin İş Kurumu tarafından belirlenen 3, 4 ve 6 aylık periyotlar çerçevesinde işyerinde mesleği öğrenene kadar günlük 25 TL.’lik ücreti ile genel sağlık sigortasının İş Kurumu tarafından karşılandığını ve işverenlerinin bu konuda Rize İşkur Müdürlüğüne müracaat ederek bilgi edinmelerini istedi.

RİZE’NİN İŞ GÜCÜ PİYASASI ARAŞTIRILDI

Açıklamalarına devam eden Kiraz sözlerini şöyle sürdürdü: Kurumumuzun faaliyetleri içerisinde 2012 yılı içerisinde yapmış olduğumuz iş piyasası araştırma istatistiklerinden oluşan bir iş gücü kitapçığı oluşturduk. Bu kitapçıkla 2012 yılının Rize araştırması yaptık. Bu kitapçık Sivil Toplum Örgütlerinden tutun tüm kamu kurum kuruluşlarına tarafımızdan gönderilecektir. Rizemizin işgücü piyasasıyla ilgili bilgiler bu kitapçığın içerisinde yer alıyor. 2013 yılı için de Rizemizin iş gücü piyasası araştırılmakta olup 795 işyeri iş ve meslek danışmanlarımız tarafından ziyaret edilerek anket çalışmaları yapıldı. Bu anket çalışmaları neticesinde 2013 yılı Rize’nin piyasa araştırması kitapçığını oluşturacağız. Ve bu çalışma önümüzdeki yıllarda da devam edecektir.

hasan-kiraz-rize-iskur-muduru.20130626120006.jpg

Rize Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Hasan Kiraz, Temmuz ayı içerisinde altyapı çalışmaları devam eden Girişimcilik Kursunun ilanına çıkacaklarını ifade ederek, “Belli bir sermayesi olup girişimcilik ruhuna sahip olan ve girişimciliği düşünen Rizeli hemşerilerimizin kurumumuza başvuruda bulunarak kayıt yaptırmalarını talepte bulunmalarını rica ediyorum. Bu anlamda Rize Merkez ile Çayeli ve Pazar ilçelerinde girişimcilik kursları düzenleyeceğiz. KOSGEB ile işbirliği içerisinde olacak bu eğitimler sonrasında kursiyerlere KOSGEB desteklerinden faydalanılabilecek sertifika vereceğiz.  Düzenleyeceğimiz bu kurslarda Rize Merkez’de 100, Pazar ve Çayeli ilçelerinde ise 40’ar olmak üzere toplam 180 kişiye KOSGEB destekli girişimcilik kurs sertifikası vereceğiz. Geçen yıl düzenlediğimiz kurslarda ise Ardeşen ilçesinde 50, Rize Merkez’de ise 100 kişi Girişimcilik Kursundan faydalanmıştı.” dedi.

TYÇP’DE 30 HAZİRAN’DA İŞTEN AYRILACAKLAR 1 KASIM’DA YENİDEN İŞE GİRECEKLER

Rize’deki işsizlerin geçici iş sahibi olması amacıyla TYÇP kapsamında 618 kişinin 2011 – 2012 döneminde Milli Eğitim ve İl Gençlik Hizmetlerinde 8 Haziran itibariyle 9 aylık çalışma sürelerini tamamladığını 1 Mart 2013’te işbaşı yapan 1995 kişinin ise 30 Haziran itibariyle 4 aylık dönemlerini tamamlayacaklarını ve 4 ay ara verdikten sonra 1 Kasım itibariyle kalan 5 aylarını çalışarak geçireceklerini ifade eden Kiraz, şunları kaydetti:  1 Mart 2013 itibariyle başlatılan Toplum Yararına Çalışma Programı  (TYÇP)’de işe girenler 30 Haziranda geçici olarak 4 aylık bir ara ile işten ayrılacak. Geçici olarak işten çıkarılacak bu kişiler 1 Kasım itibariyle tekrar işbaşı yapacaklar. Bu kişiler, 1 Kasımda işbaşı yapmak için herhangi bir müracaatta bulunmayacak ve bunlar için yeniden bir kuraya gerek yok. İşten çıkarılan bu kişiler kalan 5 aylık çalışma sürelerini 1 Kasımda işbaşı yaparak tamamlayacaklar ve 1 Nisan 2014’e kadar çalışacaklar.

TYÇP’DE NEDEN ARA VERİLDİ?

TYÇP’de ara verilmesinin gerekçesini de açıklayan İl Müdürü Kiraz, TYÇP kapsamında işe girenlerin iş sahibi olmadıklarını ve işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde sosyal ve psikolojik olarak fazla etkiklenmemeleri için yapılan bir çalışma olduğunu belirterek, “Bu bir iş değil bu bir kurs başlığı içerisinde yapılan; insanlarımızı işsizlik döneminde piyasaya çekerek piyasada hem iş arama tekniklerinden yoksun bırakmamak, hem de piyasaya hakim olmaları piyasayı takip etmelerine yardımcı olabilmek amacıyla yapılan bir kurstur TYÇP. İnsanların sosyal ve psikolojik işsizlik dönemlerindeki bu yapılarını onlara hissettirmemektir asıl amacımız. Hem bu sayede çalışıp hem de ceplerinde para varken yeni işler arayabilmelerine yardımcı olabilmek için yapılan ve bu maksatla da yaz dönemi olması ve iş sahalarının genişlemesi ile tarım işçilerine ihtiyaç duyulması dolayısıyla tüm Türkiye’de bu aralar veriliyor. Yazın işsizliğin azaldığı ve iş bulma kolaylaştığından bu ara verildi.” dedi.