Rize Kalkınmada Geride Kaldı

Rize Kalkınmada Geride Kaldı
Rize Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) üyesi iller arasında bir çok alanda en geride kalan il olarak gösteriliyor.

Rize İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Çakır, İl Genel Meclisi Toplantısı’nda İl Genel Meclisi üyelerine hitaben yaptığı sunumunda, Rize’nin DOKA üyesi iller arasında bir çok alanda en geride kalan il olduğunu söyledi.

Çakır, istatistiki verilere dayandırarak yaptığı sunumunda, DOKA’nın, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Artvin ve Gümüşhane olmak üzere 6 ilden oluştuğunu belirterek bu illerin toplam sanayi üretimlerinin Türkiye ortalamasının sadece yüzde 2’sini oluşturduğunu, sanayi alanlarında üretilen katma değerin ise bölge katma değerinin sadece yüzde 20’sini oluşturduğunu açıkladı.

Bölgede çay ve fındık sanayisinin dışında 100’den fazla işçi çalıştıran tesis sayısının Ordu’da 15, Trabzon’da 10, Giresun’da 9, Rize’de 3, Artvin’de 2 ve Gümüşhane’de 1 olduğunu vurgulayan Çakır, bu rakamın tatmin edici olmadığını söyledi.

Bölgede sadece iki tane serbest bölge olduğuna dikkat çeken Çakır, “Bu serbest bölgelerden birisi ilimizde diğeri ise Trabzon’dadır. Trabzon Serbest Bölgesi’nin kurulduğu günde bu yana gerçekleştirdiği işlem hacmi 874 milyon dolardır.

Geçtiğimiz yılki işlem hacmi ise 43 milyon dolar olmuştur. Rize Serbest Bölgesi’nde ise bu güne kadar gerçekleşen işlem hacmi 47 milyon dolardır. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen işlem hacmi 3 milyon dolar da kalmıştır. Bu da Rize olarak halen Serbest Bölge’nin önemini anlamadığımızı gösteriyor. Ordu ve Trabzon’da ikişer adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmasına rağmen Rize’de halen bir sanayi bölgemiz bulunmamaktadır” dedi.