Rize Kariyer Günlerinde Kiraz Müdürden Dobra Sözler !

Rize Kariyer Günlerinde Kiraz Müdürden Dobra Sözler !
İŞKUR Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, Rize'de iş beğenmemezliğin artmasında iş verenlerin kalifiye elemanlara düşük maaş ve fazla çalıştırma süresinin de etkili olduğunu belirtince, RTSO Meclis Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu işverenleri savunmak zorunda kaldı.

Rize Çalışma ve İş Kurumu 5. Kariyer Günleri sertifika töreni için düzenlenen programda Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz’ın sözleri programa damga vururken, RTSO Meclis Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu ise işverenleri savunmak zorunda kaldı.

Rize Çalışma ve İş Kurumu 5. Kariyer Günleri, Rize Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen programla gerçekleşti. Programda, istihdama katkı sağlayan işverenlere teşekkür belgesi ve plaket, İşkur tarafından açılan kurslarda başarı göstererek sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere ise sertifikaları takdim edildi. Genç girişimciler adına Gökçehan Çep sunumda bulunurken, Rize’de işsizlikten ziyade iş beğenmemezliğin had safhada olduğunu belirten Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, iş beğenmemezliğin en büyük etkenlerinden birisinin de iş verenlerin kalifiye elemanlara düşük maaş ve fazla çalışma süresinin etkili olduğunu kaydetti. Kiraz’dan sonra konuşma yapan RTSO Meclis Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu ise hiçbir işverenin kalifiye elemanı bırakmak istemeyeceğini ifade ederek, Kiraz’ın konuşmasına bir nevi cevap verdi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa, Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkan Vekili İsmet Sivrikaya, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, İŞKUR İl Müdür Yardımcısı Alican Doğan, İl Milli Eğitim Müdürü Şemsettin Durmuş, Rize Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, Rize Ticaret Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan, RTB Meclis Başkanı Resul Okumuş, Esnaf Odaları Başkanı Muammer Atılgan, Memur Sen Başkanı Resul Usta, işveren yetkilileri ve sertifika almaya hak kazanan kursiyerler katıldı.

rize-calisma-ve-is-kurumu-5.-kariyer-gunleri-toreni-(1).jpg

Burada kısa bir konuşma gerçekleştiren Vali Ersin Yazıcı, İş Kur tarafından yapılan çalışmaların olumlu olduğunu ve devamının ilimizin yararına olacağını kaydetti.

Rize’de işsizlikten ziyade iş beğenmemezliğin had safhada olduğunu ve işverenlerin kalifiye elemana düşük maaş ve çalışma süresini uzun tutmasının da iş beğenmemezlikte etkili olduğunu kaydeden Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, Rize’de işsizlik oranının yüzde 5 - 6 civarında bulunduğunu, kış dönemlerinde ise işsizliğin Rize’de trend yaptığını belirterek, bu dönemlerde işsizliği kısa çalışma takvimi 9 aylık programlarla TYÇP ile kapatmaya çalıştıklarını ifade ederek, “İlimizde işsizlik yüzde 5 ve 6 civarında bulunmakta. Mevsimsel anlamda özellikle kış dönemlerinde trend yapan işsizliğimizi de kısa çalışma takvimiyle 9 aylık programlarla TYP addettiğimiz programlarımızla kapatmaya çalışmaktayız. Bu anlamda ilimizde işsizlik çok fazla olmamakla beraber kalifiye eleman sorunu olduğu bir gerçektir. İlimizde iş beğenmemezliğin olduğunu açık yürekle, bir kurum müdürü olarak söylemek istiyorum. Bu iş beğenmemezliği sorunlar içerisinde iş veren boyutunun da bulunduğunu, işveren camiasının da burada olması vesilesiyle arz etmek istiyorum. Kalifiye eleman durumunda olan işsizlerimizin iş beğenmemezlik gerekçelerinden en öne çıkanı maaşların azlığı ve uzun süreli çalışma saatleridir. Kalifiye eleman durumunda bulunan kardeşlerimizde bu piyasada malesef iş beğenmemezlik durumuna düşmektedir. Bu anlamda işçi, işveren ve ortak kurum olarak bizlerin önemli yükümlülükleri olduğunu düşünüyorum ve bu sorunu giderme anlamında da işçi işveren ve kurumumuzun bu konularda çalışma yapması gerektiğini ve bu bu işbeğenmemezliğin ilimizde sorun olmaktan çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

rize-calisma-ve-is-kurumu-5.-kariyer-gunleri-toreni-(7).jpg

RTSO Meclis Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu ise ülkemizin en önemli sorununun istihdam olduğunu Rize’de de istihdam sorununu RTSO ve İşkur aracılığıyla azaltmaya çalıştıklarını kaydetti. Hiçbir firmanın kalifiye elemanını kaybetmek istemeyeceğini ve iş beğenmemezliğin bulunduğu ifade eden Ofluoğlu, ara eleman ihtiyacının en önemli eksik olduğunu, geçtiğimiz günlerde İzmir ve Kocaeli’ne düzenledikleri gezilerde OSB içerisinde yer alan meslek lisesi örneğini Rize OSB’de de uygulamak için çalışma başlattıklarını ve Rize’de ara eleman sorununu bu şekilde gidermek istediklerini kaydetti.

Uzun yıllardır ticaretin içerisinde yer aldığını kaydeden RTB Başkanı Mehmet Erdoğan ise konuşmasında İşkur’un en fazla Rize’de program yaptığını düşündüğünü ancak sorunların henüz çözülemediğini belirtti. Rize’de istihdam sorunu bulunduğuna inanmadığını kaydeden Erdoğan, iş beğenmemezlik ve masa başı iş beklentisinin çok yüksek olduğunu, özel sektörün işçi alımında zaman zaman zorlandığını ifade etti.

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman ise programdaki konuşmasında, Üniversite olarak Rize’nin sorunlarıyla ilgilenmeyi görev addettiklerine vurgu yaparak, “İlimizde ve ülkemizde işsizlik meselesi vardır ve istihdamla alakalı olarak kalifiye eleman problemi vardır. İşkur, bu anlamda hem işsizliği azaltmak için hem de kalifiye eleman oluşturma adına değişik kurslar, programlar düzenliyor. Bu kursların da ilimizde ve ülkemizde olumlu sonuçlar ortaya çıkardığını hep birlikte görüyoruz. RTEÜ olarak İşkur ile birlikte beraber çalışmalar yapmaktayız.” diye konuştu.

Üniversite olarak İşkur’a destek verdiklerini ve meslek edindirmeye katkıda bulunduklarını kaydeden Rektör Karaman, üniversitelerin bulunduğu bölgenin ihtiyaçlarına cevap vermek ve bulunduğu bölgenin sorunlarıyla ilgilenmek zorunda olduğunu, topluma karşı görevi bulunduğunu ve bundan sonra sadece İşkur ile değil Rize’deki kamu kurum ve kuruluşları, özel teşebbüsler ve sivil insiyatiflerle beraber çalışmayı arzuladıklarını ve onlara her anlamda destek vermeyi arzuladıklarını ifade etti.

Karaman’ın Rize’nin sorunlarıyla ilgilenmeyi, dertlenmeyi, onlara çözüm noktasında üniversite olarak ellerinden gelen her türlü desteğin verileceğinin bilinmesi gerektiğini kaydettiği konuşmasının ardından söz alan Rize Belediye Başkan Vekili İsmet Sivrikaya ise Belediye olarak her gün iş arayanlarla karşılaştıklarını ve İşkur’un işsizliğin giderilmesi yönünde yaptığı çalışmaların işsizliğin önlenmesi açısından önem arzettiğini belirterek İşkur yetkililerine gösterdikleri çalışmalar dolayısıyla teşekkür etti.

Konuşmaların ardından protokolde yer alanlar tarafından istihdama katkı sağlayan işverenlere teşekkür belgesi ve plaket, İş Kur tarafından açılan kurslarda başarı göstererek sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere ise sertifikaları takdim edildi.

rize-calisma-ve-is-kurumu-5.-kariyer-gunleri-toreni-(4).jpg

rize-calisma-ve-is-kurumu-5.-kariyer-gunleri-foto-galeri.jpg