Rize Lisesinin İlk Mezunları 60. Yıl Şöleninde Buluştu

Rize Lisesinin İlk Mezunları 60. Yıl Şöleninde Buluştu
Yeni eğitim ve öğretim yılının ilk günleri Rize’de tarihi bir güne tanıklık etti. Rize Lisesi’nin ilk mezunları 60. yıl şöleninde buluştu.

1951 yılında Rize lisesi  adıyla eğitimine başlayan geçtiğimiz yıllarda Ali Metin Kazancı Rize Lisesi adını alan liseden 1954-55 eğitim yılında  mezun olan öğrenciler, 60. Yıl mezuniyet şöleninde  geride bıraktığımız hafta içerisinde Rize’de bir araya geldi.

Yıllardır birbirlerini göremeyen sınıf arkadaşlarının 60 yıl sonra tekrar buluşmasında duygusal anlar yaşandı. Şölenin önemli katılımcılarından biride Rize Lisesinin ilk mezunlarından okulun şimdiki adını taşıyan Ali Metin Kazancı oldu.

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(1).jpg

Okul Binasını yeniden modern bir şekilde yaptıran ve ismi verilen  ilk mezunlardan Ali Metin Kazancı’yı öğrenciler alkışlarla karşıladı.  Şölende konuşan Lise Müdürü Ahmet Okutan, 1954-1955 eğitim yılında  120 öğrencinin mezun olduğunu ve bunların 57 sinin hayatta olduğunu söyledi.

İlk mezunlar adına konuşan Köksal Güveli, 60 yıl öncesinin heyecanını yaşadıklarını belirterek “ İyi yetiştirildik. O yılların sevgisi ve heyecanı bizleri bir araya getirdi. Azalsakta, tek kişi kalsakta bizleri birbirimize bağlayan bu sevgiyi aşılayanları asla unutmayacağız” dedi.

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr.Reşat Kasap’ın da katıldığı programda 60. Yıl şölenin açılış konuşmasını Ali Metin Kazancı Rize Lisesi Müdürü Ahmet Okutan yaptı.

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(2).jpg

Okul hakkında bilgi veren Okutan, “1910 yılında eğitim öğretime başlayan  okulumuzun aslında 104. Yıl dönümünün haklı gururunu yaşıyoruz. Okulumuz, 1910 yılından itibaren binlerce mezun vermiştir. Ancak Rize Lisesi adını aldıktan sonra ilk mezunlarını 1954-1955 eğitim öğretim yılında vermiştir. Kayıtlarımıza göre o dönemde 120 öğrenci mezun oldu. Ancak günümüzde 57 sinin  hayatta olduğunu tespit ettik ve sizleri bu çatı altında tekrar bir araya getirdik. Mezunlarımız arasında vatanımıza, milletimize hizmet eden  devlet kademelerinde ve iş alanında  başarılı olmuş pek çok öğrencimiz olmuştur. Ama aralarında biri var ki onun yeri hem bizim, hemde tüm Rizeliler için ayrıdır. Bu kişi okulumuzu yeniden yaptıran hayırsever iş adamımız okulumuzun ilk mezunlarından Ali Metin Kazancıdır. Sayın Kazancı, başarı, başarı, başarı diyerek  bizde üç şey istedi. Bizde kendimize hedef olarak başarıyı belirledik  Yetiştirdiği değerleri ülkemizin çağdaş medeniyetler seviyesine yükselmesinde önemli katkı sağlamış olan Ali Metin Kazancı Rize Lisesi  geçmişte olduğu gibi gelecekte de Atatürk İlke ve inkılaplarına bağlı vatanını milletini seven milli ve manevi değerlere bağlı gençler yetiştirmeye devam edecektir.” dedi.

Katılımcılara da teşekkür eden Müdür Okutan “ Saygı değer mezunlarımız. Rize Lisesi adını önemli yerlere taşıdınız, Rize Lisesi Kültürü oluşturma adına attığınız her adım için sizlere minnettarız. Sizlerin hatıralarını dinledikçe, hayatta ne denli başarılı tutunduğunuza tanık oldukça bizler yarına daha emin adımlarla korkusuzca yürüyeceğiz, mensubu olduğumuz kurumu daha yükseğe çıkartmak için durmadan çalışacağız” diye konuştu.

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(3).jpg

İlk Mezunlar adına konuşan Ömer Köksal Güveli ise okul yıllarına ait hatıralardan örnekler vererek  organizeyi gerçekleştiren okul müdürü Ahmet Okutan ve eski mezunlardan Ercan Kazmaz’a teşekkür etti.

Güveli 60 yıl öncesinin heyecanını tekrar yaşadıklarını ifade ederek, “Bizler 60 yıl önce bu sıralardaydık. Yağmura, kara aldırmadan şemsiyesiz, paltosuz, iliklerimize kadar ıslatan yağmurun tadını dudaklarımızda tadarak evlerine dönen azimli ilkeli gençlerdik. Teneffüslerde dalgaların sahile vuruşunu dinler okulun emektar hademesi  Mahmut Ağa’nın merdivenden dışarı çıkıp çaldığı zili beklerdik. İyi yetiştik, iyi yetiştirildik  Hepimiz başarılı insan olarak hayata atıldık. Yıkılmadık, ,istenileni almadıksa da kimseye boğun eğmedik. Hala o yılların sevgi, heyecanı bizleri yine bir araya getirdi.  Azalsak da, tek kişi kalsak da bizleri birbirimize bağlayan bu sevgiyi aşılayanları unutmayacağız. Ayrıca okulumuzun yeniden inşasın da hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan ilk mezun arkadaşlardan ve şu anda aramızda olan Ali Metin Kazancı sınıf arkadaşımızı iftiharla taşınan eserinden dolayı kutluyoruz ve teşekkür ediyoruz.” dedi.

Şölenin son bölümünde İki öğrencinin  ilk Mezunlarda ve organizeyi başlatan Ercan Kazmaz ile söyleşinden sonra katılımcılara belgeleri sunuldu. Bu arada Ali Metin Kazancı Rize Lisesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan plaket, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap tarafından, katkılarından dolayı aynı zamanda ilk mezunlardan olan Ali Metin Kazancı’ya verildi.

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(4).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(5).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(6).20140921131635.jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(7).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(8).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(9).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(10).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(11).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(12).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(13).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(14).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(15).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(16).jpg

rize-lisesinin-ilk-mezunlari-60.-yil-soleninde-bulustular-(17).jpg

Haber: Osman Can