Rize Müsiad Batum'a Cami Yapacak

Rize Müsiad Batum'a Cami Yapacak
MÜSİAD Rize Şubesi, 3 bin Müslümanın yaşadığı Batum’a Osmanlı'dan sonra bölgede ikinci cami yapılması için harekete geçti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şubesi, üyeleriyle düzenlediği Batum gezisi sırasında, 5 bin Müslümanın yaşadığı Batum’daki tek caminin yetmediği gözlemlendi ve Batum’a ikinci cami yapılması kararlaştırıldı.

MÜSİAD Rize Şubesi tarafından organize edilen, Şube Başkanı Mahmut Dabak başkanlığında Batum Yurtdışı gezisine MÜSİAD üyeleri ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nebi Gümüş katıldı. Bir günlük gezi programına katılan heyet, T.C. Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, Batum Ticaret Ataşesi Volkan Berker ve Batum Müftüsü Kemal Tsetkhladze’yi makamlarında ayrı ayrı ziyaret etti.

rize-musiad’dan-batum’a-inceleme-gezisi-2.jpg

İşadamlarına Çağrı

Batum Başkonsolosu ve Batum Ticaret Ataşesi ziyaretlerinde tanışmanın ardından kurumun işleyişi hakkında verilen kısa brifinglerin ardından Başkonsolos Engin Arıkan, “Batum’da ticaret yapmayı düşünen Türk işadamlarımızın bizimle işbirliği içerisinde olmaları halinde mevzuatlarda ve yaşadıkları diğer problemlerin çözümü noktasında mesai gözetmeksizin yardımcı olmaktayız. Gürcistan Devleti’nin ağır cezai müeyyideleri bulunmaktadır. Özellikle ticari faaliyette bulunan işletmelerin en küçük hataları onlara ağır ceza olarak geri dönebilmektedir. Fakat işini ciddiyetle ve dikkatli bir şekilde yapan firmalar, burada hiçbir sorunla karşılaşmadan iş yapabilmektedir” dedi.

MÜSİAD Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak kurumun çalışmaları hakkında bilgiler verdikten sonra, “Türkiye’nin Gürcistan ile yapmış olduğu ihracat 1 milyon 500 bin dolar civarındadır. İhracat yaptığımız diğer ülkelerin nüfuslarıyla orantılı olarak kıyaslandığında 5 milyon nüfuslu Gürcistan’a yapılan ihracat küçümsenemez miktardadır. Yapılan bu ihracatın yüzde 5’i ise Rize’den gerçekleşmektedir. Başta inşaat ve inşaat malzemeleri sektörü olmak üzere birçok alanda ve farklı kalemde ihracat yapılabilecek komşu olduğumuz bir ülkeye ilimizden daha fazla ihracat yapılması gerekmektedir. 2008 yılından bu yana serbest ticaret anlaşması bulunan Gürcistan’da Devletimizin ciddi destekleri bulunmaktadır” diye konuştu.

rize-musiad’dan-batum’a-inceleme-gezisi-3.jpg

Gürcistan’da Zor Şartlarda İslamı Yaşatmaya Çalışıyoruz

Heyet daha sonra Batum Müftüsü Kemal Tsetkhladze’yi ziyaret etti. Ziyarette Müftü Tsetkhladze “Türk Müslüman kardeşlerimiz genelde bölgemize turistik amaçlı gelmekte ve Gürcistan’daki Müslüman kardeşlerini ihmal etmektedirler. Buradaki Müslümanlar, özellikler din görevlileri, dini vecibelerini ve görevlerini çok daha zor şartlarda yerine getirmektedir. Bizleri unutmayarak ziyaret eden MÜSİAD heyetine çok teşekkür ederim. Türk Müslüman kardeşlerimize bizim kapılarımızın sonuna kadar açık olduğunu bilmelerini isterim” şeklinde konuştu.

Batum’a Yeni Cami

MÜSİAD Rize Şube Başkanı Mahmut Dabak ise; Müftülük ziyaretindeki konuşmasında, “3 bin Müslümanın yaşadığı Batum’un tek camisi, 1886 yılında Osmanlı döneminde yapılan tarihi Orta Cami’de insanların özellikle Cuma namazlarında sokaklarda kaldırımlarda yağmur çamur demeden namaz kılması biz Türkiye’de yaşayan Müslümanlar için çok manidardır. Bu konuda Gürcistan Devleti’nin gerekli müsaade ve destek konusunda duyarsız kaldığı gözlemlenmiştir. Bizler bu durumu ülkemizdeki ilgili mercilere rapor ederek, akrabalarımızın, Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı komşu ülkemizdeki Batum’da ikinci Caminin yapılması konusunda girişimde bulunacağız” dedi.

rize-musiad’dan-batum’a-inceleme-gezisi-1.jpg

Ziyaretler sonrasında MÜSİAD Başkanı Mahmut Dabak günün anısına Başkonsolos Arıkan, Ticaret Ataşesi Berker ve Müftü Tsetkhladze’ye; çay, Rizespor atkısı ve Rize tanıtım rehberi ile MÜSİAD yayınlarından oluşan bir set hediye etti.

Heyet daha sonra Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nebi Gümüş rehberliğinde Batum’daki tarihi yerleri ve ticari faaliyet gösteren Türk firmalarını ziyaret ederek gezi programını tamamladı.

rize-musiad’dan-batum’a-inceleme-gezisi-5.jpg

rize-musiad’dan-batum’a-inceleme-gezisi-4.jpg

rize-musiad’dan-batum’a-inceleme-gezisi-6.jpg

rize-musiad’dan-batum’a-inceleme-gezisi-7.jpg

rize-musiad’dan-batum’a-inceleme-gezisi-8.jpg