Rize OSB'nin Önünde Engel Kalmadı

Rize OSB'nin Önünde Engel Kalmadı
Danıştayın Kamu Yararı nedeniyle cebri kamulaştırma yapılabilir yönündeki kararı sonrası yeniden gündeme gelmesi, OSB önündeki engeli kaldırdığından Rize'de sevinçle karşılandı.

İlk etapta 550 bin metrekare alanın kamulaştırılması suretiyle faaliyete geçecek olan Rize OSB için, 2 Nisan 2009′da ihale edilen altyapı inşaatına başlanmış, yaklaşık olarak yüzde 15′lik kısmı yüklenici firma tarafından tamamlanmıştı.

İtiraz üzerine çalışmalar durdu

Arazi sahiplerinden birkaç kişinin Kamu Yararı olduğu gerekçesiyle cebri kamulaştırma yapılmasına itiraz etmeleri üzerine Danıştay 6. Daire’ye yapılan başvuru incelenmiş ve kamu yararı olmadığı yönündeki karar nedeniyle altyapı inşaatı durdurulmuştu.

Mahkemeler arasındaki uyuşmazlıktan dolayı Danıştay İdari Davalar ve Daireler Genel Kurulu’na yapılan başvuru neticesinde Rize OSB’nin önünü açan ‘Kamu Yararı nedeniyle cebri kamulaştırma yapılabilir’ şeklindeki son kararın ardından Rize OSB’nin önünde engel kalmadı.

Kararın yazılı olarak tebliğ edilmesi bekleniyor

Rize OSB Bölge Müdürü Hasan Günal, Danıştay’ın bu kararının sevindirici olduğunu belirterek, “Artık bir engel kalmadı. Şimdi kararın bize tebliğ edilmesini bekliyoruz. Altyapı inşaatının sıkıntılı kısmı geçilmiş ve yüzde 15′lik kısmı tamamlanmıştı. Karar bize ulaşır ulaşmaz altyapıya kaldığımız yerden devam edeceğiz. Kısa sürede altyapıyı tamamlayıp, arazi tahsislerine başlayacağız” dedi.

Günal, Danıştay’ın kararının yazılı olarak Ocak ayı içinde ulaşmasını beklediklerini ifede ederek, “Karar elimize ulaştıktan sonra oradaki hak sahibi vatandaşlarımızla görüş birliği içinde, uzlaşarak yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Kalkandere halkı OSB’ye sahip çıktı

OSB kurulacağı alanındaki arazi sahiplerinin yüzde 70′inin kendi rızası ile arazilerini verdiğini belirten Rize OSB Bölge Müdürü Hasan Günal, “Kalkandere halkı OSB’ye sahip çıkmış ve fedakarlık yapmıştır” diye konuştu.

OSB, Rize için çok önemli

Rize’nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu ifade eden Günal, “OSB Rize için bir üniversite kadar, bir hastane kadar, bir cami kadar önemlidir. Limanı olup OSB’si olmamak bir liman şehri olarak Rize için büyük bir eksikliktir. Ovit yolunun da yapılmsıyla çok daha işlevsel bir duruma gelecek olan bu büyük proje için 2,5 yıl kaybettik. Bundan sonraki süreçte bu kaybı telafi edebilmek için çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

Ovit-OSB-Liman

Ovit tüneli yapılıp, Organize Sanayi Bölgesi faaliyete geçtiğinde Rize Limanı’nın da büyüyeceğini belirten Rize OSB Bölge Müdürü Hasan Günal, "Doğu ve güney bölgelerinden gelecek hammadde Rize’de işlenerek mamül hale gelecek ve Rize Limanından taşınacak. Ovit yolu ile İran’a, Rusya’ya ve Orta Asya bölgesine gönderilecek. Böylece eski İran ticaret yolu yeniden canlanacak. Bütün bölge ekonomisine yeni bir ivme kazandıracak bu üçlü sac ayağı hem Rize için, hem bölge ekonomisi için, hem de Türkiye için çok önemlidir” dedi.