Rize Sulh Ceza Hakimliği Mağdur Etti ajansrize.net Hakim Kararıyla Kapatıldı

Rize Sulh Ceza Hakimliği Mağdur Etti ajansrize.net Hakim Kararıyla Kapatıldı
Rize’den yayın yapan ajansrize.net internet haber sitesi Rize Sulh Ceza Hakimliğince alınan kararla tamamen erişime kapatıldı.

Rize Sulh Ceza Hakimliği, Rize’den yayın yapan internet haber sitelerinde yer alan bazı haberlere hakimlikçe erişim yasağı kararı alındığını ilgili haber sitelerine tebliğ etmeden veya tebliğin geç bildirilmesine neden olduğundan olay53’ten sonra ajansrize.net adlı internet haber sitesine de erişim sağlanamamasına neden oldu. Daha önceki yıllarda aynı nedenle olay53’e tamamen erişimi engelleyen Rize Sulh Ceza Hakimliğinin ilgili haberlere aldığı erişim yasağı kararlarını anında Erişim Sağlayıcılar Birliğine, fax veya e-posta yoluyla bildirmesine rağmen haberin yer aldığı ilgili siteye erişim yasağı kararını hiç bildirmeyerek veya telefon, fax ve e-posta kanallarını kullanmadan sadece posta yoluyla bildirerek ve bu tebligatın da yaklaşık 1 ay sonra ilgili siteye ulaşması nedeniyle Rize’de olay53’ten sonra ajansrize.net internet haber sitesi de mağdur edildi ve erişim yasağı alınan haberlerin ajansrize.net adlı sitede yer aldığı gerekçesiyle ajansrize.net in yayınlarına tamamen erişim yasağı kararı uyguladı.

ajansrize.net-kapatildi.jpg

ajansrize.net’te farklı tarihlerde Rize Milletvekili Hasan Karal ile ilgili yer alan 4 ayrı habere Karal’ın avukatı aracılığıyla kişilik hakkı ihlal edildiği gerekçesiyle şikayeti üzerine Rize Sulh Ceza Hakimliği tarafından 4 habere erişim engelleme kararı verildi. Alınan kararın anında Erişim Sağlayıcılar Birliğine tebliğ edilmesiyle Erişim Sağlayıcılar Birliği tarafından ilgili haberlerin linklerine erişim engellemesi yapılırken, site yöneticilerine herhangi bir bilgi verilmemesi ve tebligat yapılmaması nedeniyle alınan kararlardan habersiz olan ajansrize.net yetkilisi, sitenin yazılım programı dolayısıyla ana yüzünde yer alan haberlerle ilgili herhangi bir işlem yapmadı. Bunun üzerine Rize Milletvekili Karal,Rize Sulh Ceza mahkemesinin kişilik hakkı ihlal edildiğinden erişim engellemesi verdiği haberlerin ilgili sitede yer almaya devam etmesi nedeniyle avukatı aracılığyla ajansrize.net’in erişiminin tamamen durdurulması amacıyla mahkemeye başvurdu. Rize Sulh Ceza Hakimliği de daha önce erişim yasağı kararı verilen haberlerin erişim yasağına rağmen sitenin ana sayfasında yer aldığı gerekçesiyle sitenin tamamen erişime kapatılması kararı verdi.

rize-sulh-ceza-hakimligi-magdur-etti-ajansrize.net-hakim-karariyla-kapatildi-001.jpgrize-sulh-ceza-hakimligi-magdur-etti-ajansrize.net-hakim-karariyla-kapatildi-2-003.jpg

Konu hakkında açıklamada bulunan ajansrize.net yetkilisi gazeteci yazar Deniz Varlı, sitede yer alan haberlere erişim yasağı kararı alındığına dair hiçbir şekilde uyarı yapılmadan ve hakim kararı tebliğ edilmeden ajansrize.net in yayınının tamamen erişime kapatılması nedeniyle mağdur edildiğini belirtti.

deniz-varli-ajansrize.net-sahibi-001.jpg

Varlı, “Çeşitli tarihlerde bir kısım url adreslerine erişim engelleme kararı getirildiği, ancak erişim yasağına rağmen, sitenin blog sayfası görünümünde olduğu, erişimin engellenmesi kararı ile söz konusu haberlerin yayınlanmasına engel olunamadığı, haber içeriklerinin eleştiri sınırlarını aştığı, söz konusu haberlerin, Rize Milletvekili olan başvurucunun toplum nezdindeki itibarını zedeleyici nitelikte haberler olduğu, başvurucuyu töhmet altında bıraktığı, hakarete varan ağır söylemler içerdiği, netice itibariyle haberlerin başvurucunun kişilik haklarına saldırı mahiyetinde haberler olduğu gerekçesiyle ajansrize.net haber sitesinin tümüyle kapatılması kararı alındı. Hiçbir şekilde uyarı yapılmadan, hakim kararı tebliğ edilmeden Rize Milletvekili Hasan Karal'ın avukatı aracılığıyla yaptığı ikinci başvuru sonrası Rize Sulh Ceza Hakimi Nail Özdemir, sitenin bütünüyle kapatılması kararı verdi ve Hakim Özdemir'in 2017/404 Değişik İş No'lu kararıyla ajansrize.net tamamıyla kapatıldı. Hakim kararında kapatılma gerekçesi olarak Rize Milletvekili Hasan Karal'ın toplum nezdindeki itibarını zedeleyici nitelikteki haberlerle ilgili olarak alındığı belirtildi. Kapatma kararına konu olan dört adet haberden söz ediliyor. Bu haberlerin ilkinde, 22 Ocak 2017 tarihinde TBMM'nin 7 Şubat'a kadar tatil edilmesine ilişkin oylamada 5 Milletvekilinin mükerrer oy kullandıklarının ortaya çıktığı, ikincisinde Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun bu sahtecilik olayına ilişkin açıklaması, üçüncü ve dördüncüsünde ise geçmiş iki habere atıfta bulunulduğu ifade ediliyor.” diye konuştu.

Varlı, haber sitesinin yeniden yayın hayatına başlaması yönünde hukuk mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.

ibrahim-koroglu-002.jpgÖte yandan olay53 haber sitesi koordinatörü İbrahim Köroğlu da ajansrize.net in haksız bir şekilde kapatılmasına tepki göstererek, Rize Sulh Ceza Hakimliğinin zaman zaman haksız kararlar verdiğini ve verilen haksız kararlardan olay53’ün de maddi ve manevi zararlar gördüğünü belirterek, Rize Sulh Ceza Hakimliğinin bu şekilde davranmaya devam etmesi ve erişim yasağı kararlarını ilgili haber sitelerine hiç bildirmemesi veya Erişim Sağlayıcılar Birliğine bildirdiği şekilde haber sitelerine bildirmemesi halinde bundan sonrada maddi ve manevi mağduriyetlerin yaşanacağını ve haber sitelerinin zor durumda kalacaklarını belirtti.

Köroğlu, Rize Adliyesi bünyesinde Medya İletişim bürosu da bulunmasına rağmen haber portallarında yer alan haberlere Rize Sulh Ceza Hakimliği’nce alınan Erişim Engelleme kararlarının kendilerine veya meslektaşlarına Erişim Sağlayıcılar Birliğine ulaştırıldığı şekilde tebliğ edilmemesinin veya hiç tebliğ edilmemesinin de düşündürücü olduğunu kaydetti.