Rize Tarihine Sahip Çıkıyor

Rize Tarihine Sahip Çıkıyor
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan 700 yıllık tarihi Zil Kale'deki restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Çamlıhemşin Kaymakamı İsmail Çiçek yaptığı açıklamada, 13. yüzyılda bölgede yaşayan Komenler tarafından yapıldığı tahmin edilen, Cenevizliler başta olmak üzere Rumlar ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1800'lü yılların sonuna kadar kullanılan Zil Kale'de restorasyon çalışması yürütüldüğünü belirtti.

Bulunduğu vadide dereden 750 metre yükseklikte olan Zil Kale'nin 7 kat ve 8 burçtan oluştuğunu ifade eden Çiçek, ''Kültür varlıklarını korumak için çaba gösteriyoruz. UNESCO bu tür yapıları bütün insanların ortak mirası kabul ediyor. Bu tür tarihi eserleri korumak ve onarmak bizim için önemli'' dedi.

Restorasyon çalışmalarına 2 yıl önce başlanan Zil Kale'nin, böylece yıkılıp yok olmaktan kurtarılacağını ve gelecek kuşaklara bırakılacağını vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti: ''Restorasyon çalışmaları kapsamında önce iç kısmında çalışma yapıldı. Bunun bitmesinin ardından, dış kısmında yapılan çalışmanın da 4 ayda tamamlanması hedefleniyor. Zil Kale, Rize'nin önemli tarihi mekanlarından biri. Çalışmanın tamamlanmasının ardından daha fazla turist çekeceğine inanıyoruz.''