Rize Ticaret Borsası'nın Yabancı Ziyaretçileri

Rize Ticaret Borsası'nın Yabancı Ziyaretçileri
Sri Lanka’nın en büyük çay ticareti yapan borsa yöneticileri, çay borsalarının işleyişi hakkında Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu’na bilgi verdi.

Sri Lanka’nın büyük çay firmalarından Brook Teas firmasından Khozema S Amiruddeen ve Talawakelle’nın Genel Müdürü Kumudu Perera Rize Ticaret Borsası’nın davetlisi olarak Rize’ye geldiler.

Davetliler, öncelikle Hancı Çay Fabrikası’nda incelemelerde bulundular. Daha sonra Doğadan Çay Fabrikası, Cumhuriyet Çay Fabrikası, Çay Paketleme Fabrikası ile Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nü gezdiler.

Borsa Yönetim Kuruluna Sri Lanka çayının dünyada Seylan markası ile nasıl tanındığını ve Sri Lanka Çay Borsası’nı anlatan misafirler, Türk çayının dünya pazarlarına ulaşması için çay borsanın gerekliliği üzerinde durdular. Türk çaycılığı konusunda çok teknik ve geniş bilgi sahibi olduklarını vurgulayan misafirler Türk çaycılığının düzgün bir yapıyla donatılırsa  dünyada söz sahibi olabileceğini söylediler. Sri Lanka’lı Borsa yöneticileri 1984’te ve ondan sonraki tarihlerde de Rize’ye geldiklerini, eskiye nazaran çayın kalitesinde büyük fark olduğunu sözlerine eklediler. 

Dünyada uygulanan kabul görmüş borsa sisteminin öncelikle kurulması gerektiğinin şart olduğunu belirten misafirler, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri’ndeki pazara Türk çaycılığının hakim olacağını düşündüklerini ifade ettiler. Ayrıca Çay İhtisas Borsası kurulması halinde cazip hale gelecek Türk çayının ticaretini yapmak için Rize’de kendilerinin de yatırım yapabileceklerini ifade ettiler.