Rize Üniversitesi’nden Uyarı

Rize Üniversitesi’nden Uyarı
Rize Üniversitesi Rektörlüğü ÖSS Sınav Sonuçlarına göre Rize Üniversitesi’ni kazanan öğrencileri bilgilendirmek için üniversite kayıtları hakkında yazılı açıklamada bulundu.

Rize Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan yazılı açıklama...

KAYIT İŞLEMLERİ

2009- ÖSYS sonucunda üniversitemizin herhangi bir bölüm/programına yerleştirilen adayların kesin kayıt işlemleri aşağıda yazılı ilkeler doğrultusunda yapılacaktır.

Kesin Kayıtlar; 31 Ağustos 2009 tarihinde başlayıp 07 Eylül 2009 tarihinde sona erecektir. (Cumartesi ve Pazar günleri kayıt yapılmayacaktır.) Kayıt süresi içerisinde bizzat başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan aday kayıt hakkını kaybedecektir.

Kesin kayıt için bizzat başvurulacaktır. Posta ve noter vekâletiyle kayıt yapılmaz. Kesin kayıt belgelerine ilişkin açıklamalar parantez içerisinde belirtilmiştir.

Yükseköğretim öğrencileri, kılık kıyafetle ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş bulunan hukuki mevzuata uymak zorundadır.

Kesin kayıt belgelerinin birer adet fotokopilerini yanınızda bulundurunuz. Yurt kaydı, burs başvurusu v.b işlemler için bu belgeler istenmektedir.Lise Diplomasının fotokopisinin alınması gerekmektedir. Daha sonra diploma aslının istenmesi durumunda kendilerine verilmeyecektir.

6.   Kayıt yaptıramayacaklar;

2547 sayılı Kanunun 54.maddesine göre bir yükseköğretim kurumundan disiplin suçu nedeniyle çıkarma cezası verilenler,

1111 sayılı Askerlik kanunu hükümlerine ve bu konuda Milli savunma Bakanlığınca yayınlanan prensip emirlerine göre askerlik hizmetlerini erteletme hakkını kaybedenler,

İki veya üç yıllık bir yükseköğretim programını bitirmiş olup dört yıldan daha az süreli bir başka yükseköğretim programına girmek isteyenlerden askerliğini yapmamış olanlar (İki veya üç yıl süreli bir yükseköğretim programından mezun olup askerliğini yapmamış olan adaylardan dört yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programına kayıt olacaklar hariç.),

Dört yıl veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programını bitirmiş olanlardan askerliğini yapmamış olanlar.

KESİN KAYIT BELGELERİ

Mezuniyet Belgesi; Kayıt için aşağıda yazılı öğrenim belgelerinden birisini vermek zorundasınız.

Lise veya Dengi Okul Diploması (Lise diplomasının aslı, diplomasını kaybedenler ise mezun oldukları okuldan alacakları “DİPLOMASINI KAYBEDENLERE MAHSUS ÖĞRENİM BELGESİ”. Her iki belgenin fotokopisi ve noter tasdikli örneği kabul edilmez),

Geçici Mezuniyet Belgesi (2008–2009 öğretim yılında orta öğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerden diploması hazırlanmamış olanların lise müdürlüklerinden alacakları yeni tarihli mezuniyet belgesinin aslı, fotokopisi ve noter tasdikli örneği kabul edilmez.)

Ek Puandan Yararlananların Ek Puana Esas Okul/Alan/Kol/Bölümünü Gösterir Resmi Belge (diplomasında okul/alan/kol/bölümü belirtilmeyenler için),

2009 ÖSYS Sonucu İnternet Çıktısı

12 Adet Fotoğraf (4,5x6 ebadında, son altı ay içinde, önden, baş açık, sakalsız şekilde çekilmiş),

Nüfus Cüzdanı Örneği (nüfus müdürlükleri, noter veya resmi kurumlarca onaylı ),

İkametgah Belgesi (nüfus müdürlüklerinden alınacak),

Askerlikle İlişkisiz Belgesi (1987 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için ilgili askerlik şubelerinden alınacaktır. 1988,1989,1990 ve daha sonraki yıllarda doğmuş adaylardan bu belge istenmeyecektir.),

Öğrenci Harcının/İkinci Öğretim Ücretinin Ödendiğine İlişkin Banka Makbuzu (2009-2010 eğitim-öğretim yılı 1.taksiti, “Garanti Bankası” nın Türkiye’ de bulunan herhangi bir şubesine T.C. Kimlik numaranızla birlikte başvurarak yatırılacaktır. Katkı kredisine başvuranlar sadece üniversite tarafından artırılan miktarı ödeyeceklerdir. Her öğrencinin ödeyeceği miktar banka kayıtlarına aktarılacaktır.)

Öğrenci Hizmetlerine Katkı Payının Ödendiğine İlişkin Banka Makbuzu (100 TL olup Garanti Bankası şubelerine yatırılacaktır. Harç makbuzu ile birlikte kayıt sırasında teslim edilecektir. ),

Sağlık Kurulu Raporu (Aşağıda yazılı programlara kayıt yaptıracaklardan herhangi bir sağlık sorunu olmadığına ilişkin rapor istenecektir, diğer programlara kayıt yaptıracaklardan sağlık raporu istenmeyecektir)

Tıp Fakültesi,(Tam teşekküllü hastaneden )

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü (Tam teşekküllü hastaneden “Gemi adamı olur” ibaresinin yazılı olduğu sağlık raporu alınacaktır.  bk.ÖSYS kılavuzu).

11. Özürlüler İçin Sağlık Raporu (Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyanlar için)

Dikey Geçiş Sınavı sonucu kayıt yaptıracak adaylardan, yukarıda belirtilen belgelerin dışında, MYO diploması, transkript ve ders içeriklerini gösteren belge istenecektir.

KAYIT ADRESİ VE TARİHLERİ

Kayıt işlemleri aşağıda yazılı yükseköğretim programlarına yerleştirilen tüm adaylar için 31 Ağustos-07 Eylül 2009 tarihleri arasında ve belirtilen kayıt adresinde yapılacaktır. Kayıt için bölümlere bir gün ayrılmamış olup, bu tarihler arasında herhangi bir günde kaydınızı yaptırabilirsiniz.(Cumartesi, Pazar Kayıt Yapılmayacaktır.)

Kayıt Merkezi:

RİZE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK BİNASI

Fen Edebiyat Fakültesi

Su Ürünleri Fakültesi

İlahiyat Fakültesi

Eğitim Fakültesi

Tıp Fakültesi

Turgut Kıran Denizcilik Yüksekokulu

Rize Meslek Yüksekokulu

Fındıklı Meslek Yüksekokulu

Ardeşen Meslek Yüksekokulu

Pazar Meslek Yüksekokulu

DOSYA DOLDURMA

Size verilen  dosya üniversiteye kayıt için kullanılacaktır. Dosyanın ilgili kısımlarını kayıt evraklarındaki bilgilere göre, mavi veya siyah tükenmez kalem ile büyük harflerle ve okunaklı bir şekilde doldurunuz. Dosya tamamlanmış ve kayıt evraklarınız eksiksiz olarak kayıt merkezine başvurarak kaydınızı yaptırınız.

“F ÖSYM BİLGİLERİ”, “G GEÇİŞ BİLGİLERİ” ve “E AYRILIŞ BİLGİLERİ” sütunlarını doldurmayınız.

I BAŞKA Y.ÖĞRETİM BİLGİLERİ” sütununu daha önce başka bir yükseköğretim programında öğrenim görmüş iseniz bununla ilgili bilgileri yazınız. Yoksa doldurmayınız.

İkametgah adresi olarak sürekli oturduğunuz yeri yazınız. Öğrenim süresince kalacağınız adres belli ise ilgili kısma yazınız. ( Örneğin yurt, özel ev….gibi)  yoksa doldurmayınız.

DERSLERE YAZILIM

Üniversitemize kesin kaydınızı yaptırdıktan sonra; birinci yarıyıl derslerine devam edebilmeniz için derse yazılımınız doğrudan Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca yapılacaktır. Derslerin gün ve saatini okuyacağınız bölümlerden öğrenebilirsiniz.

İsteğe bağlı olarak okutulan Beden Eğitimi veya Güzel Sanat derslerini seçmek istiyorsanız; bunun için 25 Eylül 2009 tarihine kadar interaktif olarak ders seçimi yapmanız gerekmektedir.

ZORUNLU YABANCI DİL HAZIRLIK

Aşağıda yazılı bölümlerde öğrenim görecek öğrenciler zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimine tabidirler.

1.     Tıp Fakültesi (Hazırlık sınıfı yeterlik sınavı kayıt sırasında öğrencilere bildirilecek),

2.     Turgut Kıran Denizcilik Yüksekokulu

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

3.     İlahiyat Fakültesi

Yeterlik Sınavı: Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi Birinci Yeterlik Sınavı 29 Eylül 2009 tarihinde saat 10:00 da yapılacaktır. Sınav yeri daha sonra açıklanacaktır. Öğrenciler yeterlilik sınavına girmek zorundadırlar. Bu sınavda başarılı olanlar, zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimine devam etmeden, asıl bölümlerinin birinci sınıfına devam edecektir.

Lisans İngilizce Seviye Tespit Sınavı: Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi bulunmayan bölümlerde öğrenim gören öğrenciler; isterlerse, 07 Ekim 2009 tarihinde yapılacak “Lisans İngilizce Seviye Tespit Sınavı”na girebilirler. Bu sınavda yeterli not ortalaması alanlar öğrenimleri süresince okutulan yabancı dil derslerinden muaf sayılırlar. Aldıkları notlar yarıyıl ve genel akademik not ortalamalarına katılır.

Ortaöğretimde okutulan yabancı dil dersi dışında bir dil okumak isteyenler de bu sınava girmek zorundadırlar. Bu sınava girip yeterli not alamayanlar ortaöğretimde okutulan yabancı dil dersini değiştiremezler.

Bu sınavlar R.Ü Yabancı Diller Bölümü tarafından düzenlenir ve yapılır.

İZİN/KAYIT DONDURMA

Öğrenimine sağlık, askerlik, maddi ve ailevi nedenler ile devam etmek istemeyen öğrencilerden, izin/kayıt dondurmak isteyenler, kesin kaydını yaptırdıktan sonra gerekçelerini belgeleyerek 25 Eylül 2009 tarihine kadar bir dilekçe ile ÖİDB’ na başvuracaklardır.

MUAFİYET

Daha önce bir başka yükseköğretim programında öğrenim gören öğrenciler, muafiyet için 25 Eylül 2009 tarihine kadar ÖİDB’na transkript ve ders içerikleri ile birlikte başvuracaklardır.

İlgili fakülte, yüksekokul yönetim kurulu kararı ile muaf sayılan dersler, mevzuat gereği üniversitemiz mezuniyet not ortalamasına katılmaz.

BİLGİ

Her eğitim-öğretim yılı başında Bakanlar Kurulunca belirlenen öğrenci katkısı ve ikinci öğretim ücretlerini, üniversitemizin fakülte, meslek yüksekokulu ve yüksek okullarına kayıt yaptıran tüm öğrencilerimiz akademik takvimde belirlenen süreler içerisinde ödemek zorundadırlar.

3843 sayılı kanun uyarınca ikinci öğretim isteğe bağlı ve paralıdır. İkinci öğretim ücretini süresinde ödemeyen öğrencilerin üniversiteden kayıtlarının silinmesi kanun gereğidir. Bu nedenle, ikinci öğretim ücretlerini süresinde ödemenizin kanuni zorunluluk olduğunu unutmayınız.

Üniversitenin 2009–2010 eğitim-öğretim yılı 23 Eylül 2009 günü başlayacaktır.

İLETİŞİM:

Telefon : 0464. 223 81 07

Belgegeçer (faks) : . 0464. 223 31 66

İnternet : http://www.rize.edu.tr