Rize Vergi Tahsilatında Türkiye 5.'si

Rize Vergi Tahsilatında Türkiye 5.'si
Rize İl Defterdarı Nurettin Dirican, Rize’nin vergi tahakkuk artışı sıralamasında 25., tahsilat artışı sıralamasında 22., tahsilat oranı açısından ise Türkiye 5.’si olduğunu söyledi.

Rize İl Defterdarı Nurettin Dirican,  2014 yılında yapılan vergilendirme çalışmalarının Türkiye genelinde Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilmesi sonucu; tahakkuk artışı sıralamasında Rize’nin 25. Sırada yer aldığını ifade ederek, tahsilat artışı sıralamasında 22., tahsilat oranı açısından ise 5. sırada bulunduğumuzu belirtti. Dirican, Vergi Gelirlerinde 2014 yılı tahsilat oranının Rize’de %85.2 olarak gerçekleştiğini, bu oranın %82.3 olan Türkiye ortalamasının 3 puan üzerinde olduğunu kaydetti.

Ülkemizde, 1990 yılından beri kutlanmakta olan “Vergi Haftası”nın 27.'si bu yıl 23 Şubat – 1 Mart 2015 tarihleri arasında yapılmakta olan çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Rize’de de çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Vergi Haftası dolayısıyla Rize İl Defterdarı Nurettin Dirican yaptığı açıklamada, Vergi Haftasının  kamuoyunda sağlıklı bir vergi bilincinin oluşturulması, verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi, mükelleflerin vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının artırılması, mükelleflerle Gelir İdaresi ilişkilerinin geliştirilmesi ve daha sağlıklı temellere oturtulabilmesi amacıyla kutlandığını ifade ederek, “Hedeflenen ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi, gelir dağılımının adil hale getirilmesi, sosyal refah ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için vergilerin zamanında ve doğru olarak beyan edilmesinin en temel faktör olduğu kuşkusuzdur.” dedi.

İlimizde de Vergi Haftasının çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandığını kaydeden Defterdar Dirican, kutlama programı çerçevesinde özellikle toplumda vergi bilincinin gerçekleştirilmesi amacıyla sivil toplum örgütlerinin ziyaret edilerek, verginin öneminin anlatılarak idare – vatandaş ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunulacağını belirterek, “Toplumda vergi bilincinin oluşmasında hedef kitlemiz geleceğimizin teminatı gençlerimizdir. Bu amaçla ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin vergi konusunda bilgilendirilmeleri sağlanacaktır. Vergi Haftasında değerli basın kuruluşları ve mensuplarından beklentimiz; “Vergi Haftası” boyunca verginin önemine ilişkin yazı ve makaleler ile sloganların yazılı ve görsel olarak yayınlanarak toplumda vergi bilincinin oluşmasına katkıda bulunmalarıdır. Vergi konusunda vatandaşlarımıza düşen en önemli görev ise; alışverişleri esnasında ödedikleri bedelin karşılığında fiş veya faturasını alarak ödenmesi gereken verginin hazineye intikalini sağlamaktır. Harcamalarımız karşılığında alınacak her bir belge ile kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınacağı, çocuklarımız ve gençlerimizin geleceği için bir yatırım kaynağı oluşturulduğu unutulmamalıdır. Vergilerin gerçek beyanlar üzeriden ödenmesi ve kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasının sağlanması, çok daha güçlü, çok daha iyi sağlık ve eğitim hizmetlerinin verilebildiği bir Türkiye demektir.” diye konuştu. 

Açıklamasında “ Vergi Geleceğimizdir.” diyen Dirican, “İlimizde 2014 yılında yapılan vergilendirme çalışmalarımızın Türkiye genelinde Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilmesi sonucu; tahakkuk artışı sıralamasında 25., tahsilat artışı sıralamasında 22., tahsilat oranı açısından da 5. sırada yer almış bulunmaktayız. Vergi Gelirlerinde 2014 yılı tahsilat oranımız %85.2 olarak gerçekleşmiş olup, bu oran Türkiye ortalaması olan %82.3 ‘ün yaklaşık üç puan üzerindedir. Vergilendirme çalışmalarında ülkemiz ortalamasının üzerinde gerçekleşen bu oranlar aynı zamanda ilimiz mükelleflerinin ‘vergi verme “ yükümlülüğünü büyük bir sorumluluk duygusu ile yerine getirdiğinin en önemli göstergesidir. Bu vesile ile beyan ve ödemesini duyarlılıkla gerçekleştirerek vergi gelirlerine katkıda bulunan tüm mükellefimiz ile vatandaşlarımıza Devletimiz ve teşkilatımız adına teşekkür ediyorum.” dedi.

İdarenin her zaman vergisini zamanında ödeme çabası içerisinde olan mükelleflerimizin, vergilendirme ile ilgili iş ve işlemlerini rahat ve etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için, en iyi hizmet anlayışı ve gayreti içinde çalışmalarını yürütmekte olduğunu sözlerine ekleyen Dirican, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu duygu ve düşüncelerle tüm mükelleflerimizin, Maliye ve Muhasebe camiasının ‘Vergi Haftasını’ içtenlikle kutluyor; İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”