Rize’de 1 Yılda Nüfusun 6 Katı Hasta Tedavi Edildi Şehir Hastanesi Kurulması Şart Oldu

Rize’de 1 Yılda Nüfusun 6 Katı Hasta Tedavi Edildi Şehir Hastanesi Kurulması Şart Oldu
Şehir Hastanesine olan ihtiyacı her geçen gün artarak büyüyen Rize’de, sadece Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 1 yılda Rize nüfusunun 3 katına hizmet verdiği öğrenildi.

Yaklaşık 330 bin nüfusa sahip Rize’nin şehir hastanesine olan ihtiyacı bir kez daha gün yüzüne çıktı. Kentte, sadece Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2015 yılı içerisinde il nüfusunun 3 katı, yaklaşık 1 Milyon hastanın tedavi gördüğü bilgisine ulaşıldı.

RTEÜ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜDÜ, BÜYÜDÜ ARTIK İHTİYACA CEVAP VEREMEZ HALE GELDİ, ŞEHİR HASTANESİ RİZE İÇİN ŞART OLDU

2005 yılında 366 yatak kapasitesi ve günde 1000 hastaya poliklinik tedavi vermesi düşüncesiyle hizmete başlayan, 2008 yılında ise Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüştürülen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, geçen her yıl kendini aşarak büyümesini sürdürdü ve 10 yıl sonra artık ihtiyaca cevap veremez konuma geldiğinden kentteki diğer hastaneler de baz alındığında Rize’nin şehir hastanesine olan ihtiyacını ortaya çıkardı.

Hizmete başlamasının ardından geçen süreçte yatak sayısının 520’yi, günlük poliklinik sayısının ise 4 bin 500 ile 5 binleri bulduğu RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 152 akademisyen ve uzman hekim, 18 pratisyen doktor, 91 asistan doktor, 515 yardımcı personeliyle başta Rize ve ilçeleri olmak üzere Artvin, Trabzon, Erzurum ve diğer yakın iller olmak üzere birçok ildeki hastalar tarafından tercih edilirken, yüzde yüze yakın yatak doluluk oranıyla da sınırlarını zorlamaya ve ihtiyaca cevap veremez hale gelmeye başladı.

EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİNDE 1 YILDA 1 MİLYON POLİKLİNİK, 25 BİN AMELİYAT, 40 BİN YATAN HASTA TEDAVİSİ YAPILDI

2015 yılı içerisinde yaklaşık 150 bini acil servis poliklinik, 850 bini de poliklinik tedavisi olmak üzere 1 milyona yakın poliklinik tedavisi yapıldığı bilgisine ulaşılan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, geçen yıl 25 bine yakın ameliyatın yapıldığı ve 40 bine yakın da yatan hastanın tedavisinin yapıldığı öğrenildi.

Kentte ayrıca bulunan ve yatak doluluk oranları RTEÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi yüzde yüze yakın seviyede olmasa da Rize Devlet Hastanesi, Pazar Kaçkar Devlet Hastanesi, Çayeli İshakoğlu Devlet Hastanesi ve Güneysu Tenzile Erdoğan İlçe Hastanesi de baz alındığında Rize’deki hastanelerin yılda 2 milyon dolayında hastaya hizmet verdiği ve bunun da Rize nüfusunun 6 katını aştığı açıkca gözüküyor.

ŞEHİR HASTANESİ KURULMASI İÇİN RİZE'DE EN UYGUN YER

Kısacası Rize’ye şehir hastanesi kurulması gerektiği artık su gibi gün yüzüne çıktı. Şehir Hastanesinin kurulabilmesi için en az 80 dönüm alana ihtiyaç bulunurken, Engindere Mahallesi’nde bulunan ve Çaykur’a ait olan Anatamir Çay Fabrikası ile Çiftekavak Mahallesinde yapımı devam eden Küçük Sanayi Sitesi’nin tamamlanmasının ardından bu bölgeye taşınacak olan sanayi sitesinin boşalacak olması dolayısıyla Şehir Hastanesi’nin bu alanda kurulmaması için Rize’nin önünde hiçbir engel kalmıyor gibi gözüküyor. Rize’nin bu fırsatı kaçırmaması için söz ve icraat artık yetkililerde.