Rize'de 156 yıllık gelenek

Rize'de 156 yıllık gelenek
Rize'nin Ardeşen ilçesinde 156 yıldır bayram ve özel günlerde kurulan ''tahta dönme dolap'' yöre halkının en büyük eğlencesi oluyor.

Akdere köyünün ''Voroni'' adı verilen meydanında kurulan tahta dönme dolabı, son 20 yıldır Ahmet Karaca (63) ile 6 kişiden oluşan ekibi yapıyor.

Dolap ustası Karaca, yaptığı açıklamada, 20 yıldır sürdürdüğü yapım işini bu yıl son kez gerçekleştirdiğini, bundan sonra dönme dolabı genç elemanlarının yapacağını söyledi.

Arife günü köy meydanına kurdukları dönme dolabın tamamen tahtadan yapıldığını, 2'si yukarıdan, 4'ü de aşağıdan olmak üzere 6 kişi tarafından elle döndürüldüğünü anlatan Karaca, ''Dönme dolap, aynı anda 4 yetişkinin binebileceği şekilde dizayn edildi. Dönme dolaba binenler, 4 dönüş yapıp iniyor'' dedi.

Karaca, bayram süresince hizmet verecek dönme dolaba binenlerin, 5 liradan az olmamak kaydıyla dolabı çeviren ekibe gönlünden kopan parayı verdiğini belirtti.

Köy muhtarı Cevdet Enginar ise tahta dönme dolabın, dedelerinden kalma 156 yıllık gelenekleri olduğunu, bu geleneği gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını ifade etti.

donme-dolap-ardesen.jpg

Dönme dolabın yalnızca kendi köylülerine değil civar köyler ve yöreden gelen vatandaşlara da hizmet verdiğini bildiren Enginar, ''Buraya gelen vatandaşlarımız, bayramın tadını tulum eşliğinde tahta dönme dolaba binerek çıkarıyor'' diye konuştu.