Rize'de 26 Ağustos Acısı

Rize'de 26 Ağustos Acısı
Rize'nin Gündoğdu beldesinde önceki yıl meydana gelen sel felaketinde 14 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve yüzün üzerinde ev oturulmaz hale gelmişti.

Bir yılda neler değişti.170 konut 7 ay gibi kısa sürede tamamlandı, Veliköy deresi kapatıldı ve Gündoğdu beldesinde felakette hayatını kaybedenler dışında her şey değişti...

Tarih 26 Ağustos saat akşam saatleri ve iftara 20 dakika var. Kim bilebilirdi ki gökyüzünde açılan dev bir delikten sular Gündoğdu'nun üzerine dökülecek.

Taşlıdere köprüsünden Rize istikametine geçmeyen sağanak yağış, Gündoğdu ve köylerini derinden vuracak. İftar saati herkes masa başında iftarı bekliyor ve yağmur şiddetleniyor. Sofra başında olmayan 4 kişi vardı. Rize emniyet müdürlüğü Asayiş ekiplerinden iki ekip bu ekipler iftara 20 dakika kala anonslarını geçmeye başladılar ve yardım istiyorlardı. Gündoğdu sele gidiyor, belediyeler, karayolları, DSİ kim varsa gelsin diye merkezden yardım istiyorlardı. Ancak hiçbir kamu görevlisi yemeğini yemeden yerinden kalkmıyordu. Gündoğdu dan polisin feryadı duyulmadı. Tek başına insanlara yardım etmeye başladılar.

Taşlıdere ile Balıkçı köyü arasında kalan yaklaşık 2 km'lik mesafede inen sağanak yağış Veliköy ve çevresindeki köyler ile Gündoğdu mahallelerini vurdu. İftar sonrası belediyeler olay yerine gelmeye başlamış ancak iş çoktan bitmişti. Dağlar yürüdü ve iftar sofrasında insanlar sellerin altına kaldılar. Yüzlerce araç sellerle sürüklenirken Veliköy deresi yolu tamamen bitmiş hale geldi. Belde de evler dağlardan yürüdü ve insanları önüne sürükledi. Gündoğdu iç yol tamamen kapandı ve ev ve iş yerleri hasar gördü. Gece sabahlara kadar süren çalışmalar ile belde merkezindeki yol açılmaya çalışıldı.

27 Ağustos'ta başlayan arama çalışmaları ile sel felaketinin haritası ortaya çıkmaya başladı. 13 ölü bir kayıp, ortaya çıkarken sel ve heyelanlar altında kalan insanlar teker, teker çıkartılmaya başlandı. Çalışmalar ağırlık kazanarak belde de yoğun bir makine trafiği aktarıldı. Yüzün üzerinde ev ve yüzlerce araç ile iş yerleri, çay bahçeleri zarar görmüştü.

1.20110826195132..jpg

Sel Sonrası Objektiflere Yansıyanlar TIKLAYIN