Rize'de 36 Şehidin Anıtı Dikilecek

Rize'de 36 Şehidin Anıtı Dikilecek
1911 yılında başlayan Balkan savaşlarıyla beraber köylerinden kalkıp savaşlara katılan ve bir daha geri dönemeyen 36 şehidin isminin verileceği bir anıt Rize’nin Pazarköy köyünde yapılacak.

Araştırmacı, tarihçi, emekli öğretmen Orhan Naci Ak’ın yaptığı araştırmalar sonunda isimlerine ulaştığı 36 vatan şehidinin isimleri yaşatılacak.

Rize’nin Pazarköy köyünün ileri gelenlerinin bir araya gelerek yaptıkları toplantıda bu şehitlerin isimlerinin gelecek nesillere iletilmesi için bir anıt yapılma kararı alındı. Ayrıca bu vatan şehitleri her yıl yapılacak törenle anılmansa konusunda fikir birliğine varıldı.

rize-sehit-aniti.jpg

Anadolu insanının hep savaşlara koşmak zorunda kaldığını ifade eden araştırmacı, tarihçi, emekli öğretmen Orhan Naci Ak, “On yıl civarında süren bu savaşlar yüzünden Anadolu köylerinde neredeyse erkek kalmadı. Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı gibi yüz binlerce erkeğin, gidip bir daha dönemediği bu süreç bitince, Anadolu’da dul kadınlar ve yetim çocuklar kaldı. Herhangi bir sebepten dolayı savaşa gidemeyen veya savaş sonrası savaş gazisi olarak köyüne dönebilen az sayıda erkek dışında, köy - kasaba halkının çok büyük bir kısmı, dul kadın veya yetim çocuklardan oluşuyordu.

ss.20140205102054.jpg

O dönem bizimde köyümüzden 36 büyüğümüz köylerini terk ederek vatan müdafaası için yollara düştü ve bir daha geri dönmedi. Mezarı nerde var mı hiçbir haber alınamadı. Bu isimlere uzun süren araştırmalarım sonucu ulaştım. Bu çalışmada bana yardımcı olan Rize il nüfus müdürümüze teşekkür ediyorum. Bu savaşlarda Osmanlı Ordusu saflarında savaşırken yaşamlarını kaybeden şehitleri için bir anıt yaptırma kararı aldık. Her yıl bu anır önünde bir tören düzenleyeceğiz. Bunun için 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü en uygun gün olacaktır” diye konuştu.