Rize'de 40 Bin Kişinin Hayatı Tehlikede

Rize'de 40 Bin Kişinin Hayatı Tehlikede
Rize’de 70’li yıllardan itibaren başlanan deniz dolgusu üzerindeki yüzlerce binada yıkılma tehlikesi bulunuyor.

Rize’de yaşayan binlerce insanın can güvenliğini ilgilendiren konuyu TBMM gündemine getiren CHP’nin Rizeli Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergesinde geçtiğimiz günlerde İstanbul/Zeytinburnu’nda kendiliğinden yıkılan binayı hatırlatan Bekaroğlu, iki kişinin ölümü, 17 kişinin yaralanmasına yol açan sakat binaya benzer yüzlerce binanın Rize’de deniz dolgusu üzerinde bulunduğunu ifade etti.

Önergesinde, 70’li yıllarda denizin doldurulması suretiyle kazanılan yaklaşık 350 bin metrekare alanda binlerce bina bulunduğunu, Çaykur Genel Müdürlüğü, Kültür Merkezi, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü gibi birçok kamu binasının da dolgu ile kazanılan alan üzerinde bulunduğunu belirten Bekaroğlu, şu görüşlere yer verdi:

13 Ocak 2017 tarihinde İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinin Beştelsiz Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi üzerinde bulunan bir bina kendiliğinden yıkılmıştır. Yaşanan olay sonrasında ne yazık ki 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 17 vatandaşımız da yaralanmıştır.

ZEYTİNBURNU’NDAKİ İHMAL RİZE’DE DE VAR

Altında bir AVM, üstünde 56 daire olan 7 katlı bina 1993 yılında yapılmış, 1997 yılında da iskân almıştır. Binayla ilgili iki yıl önce tahliye kararı verilmiş, bir yıl süren tahliye çalışmaları sonucunda 24 Aralık 2015’te bina tamamen boşaltılmıştır. 1999 depreminde büyük hasar gören bina, belediye ve mülki amirliğin sorumluluğunda olmasına rağmen bir yıldır yıkılmamıştır. Yıkılan binayla ilgili olarak Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Deprem yönetmeliğinin değiştiğini, bu nedenle 2000 yılından önce yapılan binaların çoğunun çürük olduğunu, binaların %80’inin yıkılarak yeniden yapılacağını ifade etmiştir. Bu açıklamadan da anlaşıldığı üzere 2000 yılı öncesinde yapılan binalarda kullanılan malzemenin (deniz kumu, kalitesiz ve eksik çimento, demir v.s.) bugün için ölümlü ve yaralanmalı kazalara neden olabilecek riskler taşımaktadır.

RİZE’DE 30-40 BİN İNSANIN HAYATI TEHLİKEDE

Benzer şekilde daha önce Bakanlığınızı ve yerel yetkilileri defalarca uyardığımız gibi, Rize ilinde 1970’li yıllarda deniz dolgusu üzerinde, deniz kumu kullanılarak dönemin mevzuat ve teknolojisine göre yapılan binalar da, bugün yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Deniz dolgusu ile elde edilen ve yaklaşık 350 bin metrekare olan Rize il merkezi dolgu alanında yüzlerce konut, ticari bina/işyeri yanı sıra siyasi partilerin binaları, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, Kültür Merkezi, Valilik ve Emniyet Müdürlüğü gibi önemli kamu binaları da yer almaktadır. Özellikle Ekrem Orhon Mahallesi ve Belediye Blokları bu anlamda ciddi risk barındırmaktadır. Deniz kumu kullanılarak ve basit mühendislik ilke ve hesaplamalarından uzak bir zihniyetle inşa edilmiş olan bu alanda bulunan ve deniz suyu içinde olan bu binaların temellerinde korozyon dolayısıyla büyük ölçüde bozulmalar oluştuğu uzmanlar tarafından dile getirilmektedir.

İstanbul Zeytinburnu’nda yaşanan yıkım dikkate alındığında, Rize’de gerçekleşebilecek olası bir durum/felaket 30-40 bin insanı yaşamsal bir tehditle karşı karşıya bırakabilir.

ÖNLEM İÇİN FELAKET Mİ BEKLENİYOR?

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Bakan Özhaseki’den şu soruların cevabını istedi:

1. Zeytinburnu’nda bulunan binanın yıkım işlemi neden tamamlanmamıştır? Bina boşaltıldıktan sonra gerekli emniyet tedbirleri neden alınmamıştır?

2. Rize ilinde söz konusu alanda Zeytinburnu’ndakine benzer bir felaket her an yaşanabilir. Böylesine bir felaket durumunda sorumlular, hiç kuşku yok ki, yıllarca yapılan uyarılara rağmen herhangi bir tedbir almayan yerel yetkililer ve Bakanlığınız olacaktır. Rize’de deniz dolgusu ile oluşturan alanlarda bulunan binaların temelindeki bozulmalarla birlikte ortaya çıkan risklerin tespit edilmesi için acil bir çalışma başlatılacak mıdır?

3. Rize ilinin büyük bir bölümünün oluşturan dolgu alanındaki binalarla ilgili olarak, Zeytinburnu’ndaki yıkımın benzerinin olmaması için ivedi olarak alınacak önlemler nelerdir? Can ve mal kaybının önlenmesi için ilgili alanda bir kentsel dönüşüm çalışması başlatılacak mıdır?