Rize'de 77 Bin Kadın Aranıyor !

Rize'de 77 Bin Kadın Aranıyor !
Rize İl Sağlık Müdürlüğü, Rize’de yaşayan 30-69 yaş arasındaki 77.356 kadının peşine düştü!

Rize'de gezici olan ve İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ücretsiz Kanser Tarama Aracı (KETEM) ile kanser hastaları tespit edilerek tedaviye alınırken Rize İl Sağlık Müdürlüğü, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminin 2012 yıl sonu verilerine göre Rize’de 30-69 yaş arasında yaşayan 77.356 kadından 10 binden fazlasına 2 yıl içerisinde ulaşmayı başardı. KETEM’de yapılan taramalarda son 2 yılda 26 kişide meme kanseri belirlendi.

mustafa-tepe.20131114221200.jpgRize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, yaptığı açıklamada, Sağlık Müdürlüğü ile Lipton A.Ş. işbirliği kapsamında maddi değeri 400 bin lira olan gezici bir kanser tarama aracını bölge halkına hizmet sunması için Rize'ye kazandırdıklarını ifade ederek, “Ketem aracımızda modern mamografi cihazı bulunmakta, çekilen mamografiler optimal değerlendirilmesi için aynı firmadan keteme birde yüksek çözünürlüklü monitör bağışı yapılması sağlanmıştır. Bu sayede hem mamografi sonuçlarının filmlerin basılmasından doğacak maddi kayıpları önlemiş hem de çok net görüntülere ulaşılmıştır. Sonuçta özellikle Meme CA taramasında başarı sağlanmıştır.” dedi.

İlçe ve köylerde yaptıkları meme kanseri ve rahim ağzı kanseri taramaları kapsamında 2012 yılında 13 kadında meme kanseri tespit ettiklerini açıklayan Dr. Tepe, bu yılın 11 aylık süresince de 13 kişide meme kanseri tespit ettiklerini kaydederek şöyle konuştu: Rahim ağzı kanserinde geçen yıl olduğu gibi bir tane şüpheli hastamız bulunmaktadır. Bu taramalar zorlu şartlar altında yapılmakta olup, istenilen düzeyde katılım sağlanmamıştır. Özellikle 50-69 yaş bayan nüfus olmakla birlikte 30-69 yaş arası bayanlarımızı bu taramalara beklemekteyiz.

ketem-araci-hizmet-rize.jpg

KETEM’DE GÖREVLİ DOKTOR ELİF BOSTAN: GÜNDE MAKSÜMUM 40 KADINA HİZMET VERİYORUZ

Rize'de KETEM gezici aracı ile 2 doktor 3 hemşire tarafından köylerde başlatmış olduğumuz meme ve rahim ağzı kanseri taraması kapsamında hergün farklı bir bölgede olduklarını kaydeden Dr. Elif Bostan ise, “30-65 yaş grubundaki bayanlarımızda rahim ağzı kanserine, 40-69 yaş grubundaki bayanlarda meme kanserine bakıyoruz. Aracımız içerisindeki mamografi cihazı ile de mamografi çekimi yapılmaktadır. Tarama yaptığımız köylerinde maksimum 40 kadına hizmet veriyoruz. Kadınlara mamografi aynı gün içerisinde gezici araç içinde çekilmekte, sonuçları Rize Devlet Hastanesi radyologları tarafından değerlendirilmekte ve sonuçlar kişilere ulaştırılmaktadır” diye konuştu.

Dr. Bostan, taramalara katılan yöre halkının uygulamadan memnun olduğunu da ve köyde yaşayan vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını sözlerine ekledi.

ketem-araci-hizmet.jpg