Rize'de 8 Beldeyi Bekleyen Tehlike!

Rize'de 8 Beldeyi Bekleyen Tehlike!
Rize'nin Çaykent, Kendirli, Muradiye, Tunca, Büyükköy, Madenli, Güneyce ve Yolbaşı beldelerini bekleyen tehlike.

Rize'nin Merkez ilçesine bağlı Çaykent, Kendirli ve Muradiye Beldesi ile Ardeşen ilçesi Tunca Beldesi, Çayeli ilçesi Büyükköy ve Madenli Beldeleri, İkizdere ilçesi Güneyce Beldesi ve kalkandere ilçesine bağlı Yolbaşı Beldesi belde özelliğini kaybedip bağlı oldukları ilçelerin mahallesi olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

AK Parti'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, yaptığı açıklamada "Büyükşehir olacak 29 ilin dışındaki illerde nüfusu 2 binin altında kalan beldelerin kapatılması yönünde görüşler var. Ancak çalışmalarımız henüz devam ediyor. Bu beldelerin mahalle olması, onların daha iyi hizmet almasını sağlayacaktır'' dedi.

2 BELDE MAHALLE OLACAK, 6 BELDE İSE SINIRDA

Tanrıverdi'nin bu açıklamasından sonra bizde Rize'deki beldelerin nüfus durumunu araştırdık. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2011 Nüfus Sayımı Sonuçlarına göre Güneyce ile Yolbaşı'nın belde özelliğini kaybedip mahalle olacağı kesinlik kazanıyor.

1.183 nüfusa sahip Güneyce ile 1.171 nüfusa sahip Yolbaşı şayet göç alarak veya doğumla nüfuslarını 2 binin üzerine çıkaramazsa mahalle olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Güneyce ve Yolbaşı dışındaki diğer beldeler ise nüfuslarının 2 binin üzerinde olmasına rağmen hiçte rahat değil. Çünkü beldelerin nüfusları 2 bin sınırına çok yakın ve ölüm veya göç verme ile 2 binin altına nüfusları düşerse bu beldelerde mahalle kapsamına alınacak. O beldeler ise 2.262 nüfusa sahip Çaykent, 2.751 ile Kendirli, 2.646 ile Muradiye, 2.514 ile Tunca, 2.459 ile Büyükköy ve 2.309 ile Madenli.