Rize'de Altın Fiyatları

Rize'de Altın Fiyatları
Dünya Altın Konseyi, Nisan sonunda 1.575 dolarla zirve yapan altın fiyatlarının yeniden tırmanışa geçebileceğini açıkladı.

Dünya Altın Konseyi’ne göre, Avrupa’daki borç krizi, Hindistan’da başlayan düğün sezonu ve Merkez bankalarının rezerv çeşitlendirme eğilimi altın talebinin hız kesmemesine neden olacak.

Dünya Altın Konseyi, fiyatları rekor seviyeleri gören altına olan talebin devam edeceğini açıkladı. Rize'de ise haftanın kapanış fiyatları ve yeni haftanın açılış fiyatları şu şekilde: 22 ayar bilezik 77,00 TL., tam altın 518, çeyrek altın ise 126 TL:

İşte Rize'de altın satış fiyatlarındaki son durum:

1.20110522204435..jpg

Yıla 1.400 dolar seviyelerinden başlayan altının ons fiyatı Nisan sonunda 1.575 dolara kadar yükselmişti. Altının onsu dün 1.500 dolar sınırından işlem gördü.

2011’in ilk çeyreğinde gerçekleşen altın talebinin, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 40 arttığına dikkat çeken Altın Konseyi, ilk çeyrekte talepte yaşanan coğrafik ve sektörel çeşitlilikle birlikte ortaya çıkan güçlü göstergeler sonucunda, altına olan küresel talep beklentisinin 2011’de hız kesmeyeceğini bildirdi.

Altın Konseyi’nin “Altına Talep Eğilimleri” raporuna göre, altına yönelik yatırımlar yılın ilk 3 ayında yüzde 26 yükseldi. Raporda, “Bu dönemde gerçekleşen taleple Çin’in 2020 yılında gerçekleştirmesi beklenen altın talebine, beklenenden önce ulaşması öngörülüyor. Hindistan’da yaklaşan düğün sezonu öncesi yapılan alımlar ise ülkenin dünya altın piyasasındaki etkisini ortaya koyuyor” denildi.

Altın Konseyi, 2011 yılının geri kalanında altına olan talebi şekillendirecek kilit unsurları şöyle sıraladı:

- ABD ekonomisi ve doların gidişatıyla ilgili devam etmekte olan belirsizlikler, Avrupa ülkelerinin borçlarına dair kaygılar, global enflasyon kaygıları ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da devam etmekte olan gerginlikler.

- Hindistan’da kısa süre önce yapılan geleneksel AkshayaTiritaya festivali ve yaklaşmakta olan düğün sezonu nedeniyle oluşan geniş satın alma talebinin, altın fiyatı üzerinde oluşturduğu eğilim, Hindistan’ın öneminin altını çiziyor.

- Merkez bankalarının kredi ve karşı taraf riski olmayan aktif varlıklara doğru rezervlerini çeşitlendirmek amacıyla altın alım eğilimine girmesiyle, kamu sektörü tarafından yapılan net alımların 2011 boyunca devam etmesi bekleniyor.

Altın yüksek seyredecek

Dünya Altın Konseyi Yatırımlar Yönetim Müdürü Marcus Grubb konuyla ilgili olarak, “Emtia piyasasında kısa süre önce yaşanan dalgalanma sırasında altının güçlü duruşu, küresel altın pazarının gücüne ve kendine özgü talep arttırıcı etmenlerine iyi bir örnek oluşturuyor. Dünya çapında altın yatırımına gösterilen yoğun ilgi, Hindistan ve Çin’den gelen yüksek talep, teknoloji sektörünün devam eden güçlü seyriyle birlikte merkez bankaları alımları, altına olan talebin çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Altına olan talep güçlü bir şekilde devam edecek” dedi.

İlk çeyrekte altın arzı % 4 azaldı

- 2011’in ilk çeyreğinde altına olan talep, yüzde 11 artış göstererek 881 tondan 981.3 tona ulaştı.

- Yılın ilk çeyreği süresince yatırım talebi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26’lık bir artış göstererek 245.6 tondan 310.5 tona yükseldi.

- Yatırım talebindeki büyümenin büyük bölümü yıllık bazda yüzde 52’lik artış gösteren ve 366.4 tona ulaşan külçe ve sikke talebinden kaynaklandı.

- Borsa yatırım fonu (ETF) ve benzer ürünler 56 tonluk (2.5 milyar dolar) net çıkış gördü. Tüm çıkışlara karşın ilk çeyreğin sonuna gelindiğinde küresel borsa yatırım fonlarının kolektif altın hacmi 2 bin 100 tonu geçerek 95 milyar doları aştı.

- 2001’in ilk çeyreğinde görülen mücevher talebi geçen yıla göre yüzde 7 artış gösterdi ve 521.3 tondan 556.9 tona ulaştı.

- Teknoloji talebi ilk çeyrekte istikrarını devam ettirerek 113.8 ton (5.1 milyar dolar) seviyesinde kaldı.

- 2011’in ilk çeyreğinde altın arzı geçen yılın aynı dönemine göre yıllık olarak yüzde 4 azalarak 912.1 tondan 872.2 tona geriledi.