Rize’de Balıkçılar Törenle Uğurlandı

Rize’de Balıkçılar Törenle Uğurlandı
Deniz av sezonunun açılması ile Rize'de balıkçı tekneleri düzenlenen törenle Karadeniz'e açıldı.

Rize'de, 1 Eylül tarihinde deniz av yasağının kalkması ile balıkçı tekneleri denize açıldı. Yasağın kalktığı ilk dakikalarda Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Gündoğdu Limanı'nda bir tören düzenlendi.

Gece yarısı düzenlenen törene Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Rize İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık Il Müdürü Şafak Bulut, Derepazarı Belediye Başkanı Yakup Samangül ve diğer Bürokratlar da katıldı. Törende konuşmaların ardından balıkçı teknesi şeklinde yapılan pasta kesildi, protokol üyeleri balıkçılarla birlikte denize açıldı.

image-123.jpg

Törende konuşan Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şafak Bulut, Rize'nin balık av kapasitesi ile ülke genelindeki balık avcılığı alanında önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yapıp, "İlimizde bin 76 adet ticari amaçlı balık gemisi bulunmaktadır. İlimizdeki balık av miktarı ise 35 bin ile 70 bin ton arasında değişmektedir."dedi.

Il Müdürü Bulut, konuşmasında, "İlimizde toplam bin 76 adet ticari amaçlı su ürünlerine iştigal eden gemilerimiz vardır. Bu gemilere altyapı hizmeti sunan toplam 39 tane de balıkçı barınağı ve çekek yerimiz mevcuttur. Yaklaşık olarak Türkiye’deki 775 bin ton olan balık üretiminin büyük bir bölümünü de Doğu Karadeniz Bölgesi’nin özellikle Rize-Trabzon illerinden karşılamaktayız. İlimizde 33 bin ton ila 75 bin ton arası yıllık avcılıktan elde edilen su ürünleri üretimi, yaklaşık 2 bin 500 ton da yetiştiricilik kapasitesiyle ilimiz büyük bir su ürünleri kapasitesine sahiptir” şeklinde konuştu.

image-124.jpg

Törende konuşan Rize Valisi Ersin Yazıcı balığın GDO ve diğer zararlı etkileşimleri barındırmayan en güvenilir ve sağlıklı besin olduğunu belirtip, gece düzenlenen törenin ardından av sezonunun başlayacağını söyledi. Vali Yazıcı bu av sezonunun bereketli geçmesini dileyerek, "Balıkçılıktan elde ettiğimiz gelir, inşallah bu yıl, geçen yılkinden çok daha fazla olur. Bu sektörde daha fazla insanımız çalışır. Rize Valiliği olarak balıkçılarımıza her türlü katkıyı sunmaya gayret edeceğiz” dedi.

image-125.jpg

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ise yaptığı konuşmada, ”Balıkçılık Rize’nin çaydan önceki belki de tek geçim kaynaklarından biriydi. Bu gün halen çok önemli bir nüfus bu faaliyet içerisinde bulunmaktadır. Yöresel mutfağımızın önemli bir kısmı balık çeşitlerinden oluşmaktadır. Bu nedenle balıkçılığın kültürel anlamda da önemli bir yeri vardır. Şehrimiz iç bölgelere balık temin etmesi bakımından önemli bir görev teşkil etmektedir” diye konuştu.

image-126.jpg

TAYFALAR TÖRENİ GEMİDEN İZLEDİ

Düzenlenen törende yapılan konuşmaların ardından balıkçı teknesi şeklindeki pasta kesilerek törene katılanlara ikram edildi. Her ayrıntının düşünüldüğü törende balıkçı teknesi şeklindeki pastanın üzerindeki Türk Bayrağı ve terörle mücadelede kaybettiğimiz şehitlerimiz de unutulmadı. Törende tek unutulan balık avcılığının vazgeçilmezi olan gemi tayfaları oldu. Denize açılmaya hazırlanan tayfalar töreni düşünceli bakışlar ile balıkçı gemilerinden izlediler. Saatin gece yarısını göstermesi ve av yasağının kalkması ile balıkçı gemileri alkışlar ile Gündoğdu Balıkçı Limanı'ndan uğurlandı.

image-139.jpg

image-135.jpg

image-134.jpg

image-133.jpg

image-132.jpg

image-130.jpg

image-129.jpg

image-152.jpg

image-128.jpg

image-127.jpg

image-141.jpg