Rize'de Başörtüsüne Özgürlük Talebi

Rize'de Başörtüsüne Özgürlük Talebi
Eğitim-Bir-Sen Rize Şubesi, kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması için basın açıklaması yaptı.

Rize Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan sendika üyeleri adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Üyesi Zeliha Okur, kamunun tüm kesimlerinde başörtüsü yasağının kaldırılmasını, iktidar ve muhalefet partilerinin yanı sıra sivil toplum örgülerinin bu konuda ortak çalışmasını istedi.

Başını örten vatandaşların temel haklarından mahrum bırakıldığını ve bu yüzden konulan yasağın kaldırılması için eylem yaptıklarını belirten Okur, ''Üniversitede rektörlerin lütfuyla başlarını örtebilen kızlarımız, başlarını açmadan kamuda görev yapamıyor. Bu uygulama had bildirmenin başka bir versiyonudur. Küresel aktör iddiasındaki iktidar bunu ne dünyaya ne de bize izah edemez. Mevcut iktidar bu ayıptan kurtulmalı, kadınları inançlarını yaşama konusunda sınırlamaktan vazgeçmelidir'' dedi.

rizede-basortusu-eylemi-1.jpg

Gerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde din ve vicdan özgürlüğü kapsamında başörtüsü serbestisinin açıkça ifade edildiğini kaydeden Okur, ''Kadınların imanı, insani değerleri, evrensel hukuktan kaynaklanan hakları görmezden gelinerek üretilen bu yasak açık bir insanlık ayıbıdır. Sahip olduğumuz değer, birikim ve eğitimi görmezden gelen, yaşama arzumuzu ve enerjimizi yok eden bütün uygulamaların son bulmasını istiyoruz'' diye konuştu.

Yapılan eyleme Eğitim-Bir-Sen Rize Şube Başkanı Seyfettin Afacanlar, Memur-Sen Konfederasyonu Rize Şubesi'ne bağlı sendikaların başkan ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra bazı sivil toplum örgütleri ve kamu çalışanları katıldı.

rizede-basortusu-eylemi-2.jpg

rizede-basortusu-eylemi-3.jpg

rizede-basortusu-eylemi-4.jpg

rizede-basortusu-eylemi-5.jpg

rizede-basortusu-eylemi-6.jpg