Rize'de Beklenen 3 Ak Partili Milletvekili Adayı

Rize'de Beklenen 3 Ak Partili Milletvekili Adayı
İşte Ak Parti’nin 2015 genel seçimler öncesi Rize’de göstermesi beklenen milletvekili adayları:

Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, İstanbul Eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil, Ak Parti’nin 2015 genel seçimlerinde Rize’den aday göstermesi beklenen en güçlü 3 isim olarak görülüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte AK Parti ilk kez, Kurucu Genel Başkansız Genel Seçime girecek. 7 Haziran 2015’te yapılacak genel seçimler öncesi gözler yavaş yavaş milletvekili aday adaylarına yöneldi.

Gümrük ve Ticaret Eski Bakanı Hayati Yazıcı ile Nusret Bayraktar’ın üç dönem kuralından dolayı milletvekili olamayacak olmaları dolayısıyla Rize’de milletvekili adaylıkları için öne çıkan isimlerde belli olmaya başladı. Kamuoyunda Rize Milletvekilliği için birçok isim dilden dile dolaşırken Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, İstanbul Eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil, bu isimlerin önünde yer aldı.

2011 genel seçimlerinde aday adayları arasında yer alan ve aday adayları içerisinde Milletvekili Adayı olarak aday gösterilen tek isim olan Ak Parti’nin kurucu en genç il başkanı olarak 29 yaşında Kurucu İl Başkanlığı görevini devralan Hasan Karal’ın 2015 seçimlerinde de adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Milletvekili adaylığına kesin gözüyle bakılan Karal’ın yeniden aday gösterilmesi halinde Karal, bir kez daha Ak Parti tarihine geçecek ve Ak Parti’nin kuruluşundan günümüze kadar Rize’de 2 kez milletvekili adayı gösterilen ve milletvekili seçilen tek milletvekili olacak.

2015 genel seçimlerinde bir önceki dönemdeki aday adayı bolluğunun yaşanmayacağı ve aday adayı sayısının 10’un altında olması beklenen Rize’de, İstanbul Eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun da Rize Milletvekili olarak siyasete gireceği ve bu nedenle İstanbul Valiliği görevinden alındığı açık bir dille konuşuluyor.

Meclise 3 milletvekili gönderecek Rize’nin 3. Milletvekili adayının önceki seçimlerde sürpriz bir şekilde son anda aday gösterilmeyen THY Genel Müdürü Temel Kotil’in olması büyük bir ihtimal olarak gözüküyor.

Adaylık konusunda son kararı her ne kadar Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun vereceği gözükse de Rize’nin adaylarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirleyeceği de biliniyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olmayacağı yeni dönemde aday gösterilmeleri halinde Hasan Karal veya Hüseyin Avni Mutlu’nun yeni kabinede bakan olarak görev alabilecekleri de siyasi kulislerde yüksek tonlarda ifade ediliyor.

12 Haziran 2011'deki genel seçimler öncesi Ak Parti Rize’de; Hasan Karal, Hasan Velioğlu, Davut Birben, Harun Mertoğlu, Hüseyin Kaya, Süleyman Basa, Mehmet Karaca, Sebahat Çakır, Mehmet Okumuş, Yunus Öksüz, Adem Biberoğlu, Seher Kandil, Adnan Talip Parlak ve Mustafa Demir, aday adaylıklarını açıklamıştı. Ancak aday adaylarından sadece Hasan Karal, Rize Milletvekili Adayı gösterilmiş ve Karal'la beraber Rize’nin diğer iki milletvekili adayı ve milletvekilleri Hayati Yazıcı ve Nusret Bayraktar olmuştu.