Rize’de Belediye ve TOKİ’ye Kızdılar Yolu Kapadılar

Rize’de Belediye ve TOKİ’ye Kızdılar Yolu Kapadılar
Rize’de ‘Timya Vadisi Kentsel Dönüşüm projesi’ kapsamında TOKİ tarafından yapılan 753 konutluk siteye spor salonu yapılmadığı gerekçesiyle site sakinleri karayolunu ulaşıma kapadı.

Rize merkeze bağlı Yeniköy Mahallesi’nde ‘Timya Vadisi Kentsel Dönüşüm projesi’ kapsamında TOKİ tarafından 2012 yılında yapımına başlanan ve 2018 yılında tamamlanan 753 konutun yer aldığı Timya Vadisi sakinlerinden yaklaşık 60 kişilik bir grup, TOKİ tarafından spor salonu yapılacağı alanın Rize Belediyesi tarafından karayolu ulaşımı için kavşak yapılmasına kızarak karayolunu bir müddet ulaşıma kapadı. Rize İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin sakinleştirdiği ve Belediye Başkanı Rahmi Metin’den görüş için “randevu alındığı” sözüyle ikna ettiği site sakinleri karayolunu tekrar ulaşıma açtı.

rize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(1).jpg

Site sakinlerinden Sadık Akkaya yaptığı açıklamada, TOKİ tarafından toplu konut yapılaşmasına gidilmek amacıyla 2013 yılında Rize Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm kapsamında 25 dönümden fazla bir arazinin istimlak edildiğini ve kendilerine sunulan şartları kabul etmelerine rağmen konutların birçok fiziki eksiği bulunduğu ve bugüne kadar vadedilen vaatlerin yerine getirilmediğini savunarak, vaatlerin yarısının yerine getirilmesi halinde çok mutlu olacaklarını kaydederek, “Bize vadedilen; çevre güvenliği olacak, site olacak, kapılara güvenlik girişleri olacak, kapılar otomatik olacak, yabancı kimse giremeyecek, yan tarafınızda spor tesisleri olacak, fıskiyeli havuz olacak, eşleriniz orada oturup sosyal faaliyette bulunacak gibi vaatlerin hiçbiri yerine getirilmedi.” dedi.

rize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(2).jpg

Akkaya, belediye tarafından haklarının gasp edildiğini iddia ederek, “Günümüzde Gençlik ve Spor Bakanlığının gençleri spor yapmaya ve başta uyuşturucu olmak üzere kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için her semtte bir saha projesi varken TOKİ’nin buraya yapmayı taahhüt ettiği spor salonu hakkımız gasp edilmiştir. Bu yol bizim sitemizi çevreleyen bir yoldur. Anayolumuzdur. Bu yol karayollarına devredildi. Aldığımız duyumlara göre de Rize Belediyesi bu yolu karayollarına devretti ve 7 Milyon lira da istimlak parası aldı. Bu para belediye tarafından alınmışsa buradaki hak sahiplerine dağıtılması gerekiyor bu paranın. Bizim gasp edilen haklarımızın geri verilmesini talep ediyoruz. Bugünkü eylemimiz çok ufak bir eylemdir. Başlangıç olarak kabul ediyoruz bunu ama haklarımızı alamazsak bu eylemin devamı gelecektir.” diye konuştu.

Site sakinlerinden Seyfullah Ustaoğlu ise yaklaşık 15 yıldır mahallede oturduğunu ifade ederek, 1,5 yıldır oturdukları sitedeki konutların fiziki şartlarının oturmaya elverişli olmadığını ve TOKİ tarafından basit malzemelerle konutların yapıldığını ifade ederek, konutlarda sürekli tadilat yapmak ve inşaat işleriyle uğraşmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

rize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(8).jpg

Bir başka site sakini ise TOKİ tarafından yapılan projede yer alan spor salonu alanının yerine yapılmak istenen kavşak nedeniyle projenin değiştirildiğini iddia ederek, bu alanda yol için kavşağa ihtiyaç bulunmadığını, yolun Hasan Sağır İmam Hatip Ortaokulu tarafından verilmesi halinde sorunun çözüleceğini ve TOKİ’nin spor salonu sözünü yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

rize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(6).jpg

Site sakinlerinin yol kapatma eylemi dolayısıyla bölgeye gelen emniyet güçleri, yol kapatma eyleminde bulunan site sakinleriyle görüşerek, belediye başkanı ile görüşüldüğünü ve başkanın bir heyet ile görüme yapacağını ifade ederek yolu ulaşıma açmalarını istedi. Bunun üzerine site sakinleri eylemi sonlandırarak yolu tekrar ulaşıma açarak olaysız bir şekilde dağıldılar.

Yol kapama eylemi sırasında güzergah üzerinde seyreden araçlar ise geri dönmek ve başka bir yoldan güzergahlarına devam etmek zorunda kaldı.

rize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(3).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(4).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(5).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(9).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(10).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(11).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(12).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(13).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(14).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(15).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(16).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(17).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(18).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(19).jpgrize’de-belediye-ve-toki’ye-kizdilar-yolu-kapadilar-(20).jpg