Rize'de Belediyenin 4500 Konut Projesine TOKİ Freni !

Rize'de Belediyenin 4500 Konut Projesine TOKİ Freni !
Rize’de konut yetersizliğine bağlı olarak kira ve ev fiyatlarının İstanbul’la yarışması nedeniyle Rize Belediyesi tarafından Yağlıtaş Mahallesinde yapılması planlanan 4500 konutluk TOKi Evleri projesi TOKİ’ye takıldı.

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap,  büyük projelerde bürokrasiye takıldıklarını ifade ederek, bunun son örneğini anlamadıkları bir şekilde TOKi ile yaşadıklarını kaydetti.

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla dün akşam Rize Kalesi Sosyal Tesislerinde basın mensuplarıyla bir araya gelerek gazetecilerin basın bayramını kutlayan Belediye Başkanı Kasap çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Kasap, Yağlıtaş Mahallesinde yapılması planlanan 4500 konutluk TOKi Evleri projesi için TOKİ ile anlaştıklarını ve projenin kabul edildiği toplantıda Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar ve Osman Aşkın Bak ile AK Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı ve ilçe başkanları ile kendisi ve Başkan Yardımcısı Mustafa Arıcı ile paydaşların yer almasına rağmen daha sonra anlamadıkları bir şekilde TOKi tarafından projenin askıya alındığını ancak buna rağmen mücadelelerini sürdürdüklerini söyledi.

TOKİ’yi Rize’ye getirmede ve projelerini beğendirmede zorladıklarını kaydeden Başkan Kasap, bunun altında herhangi bir şey aramak istemediğini ancak Rize’de TOKİ’nin yok denecek kadar az projede yer almasına rağmen komşu ilin hemen hemen her ilçesinde TOKİ projesi olmasının düşündürücü olduğunu vurguladı.

TOKİ'nin Rize'nin arsa ve mekan anlamında pahalı bir şehir olması dolayısıyla Rize'ye gelmek istemediğini belirten Başkan Kasap, Rize’nin arsa ve mekan anlamında pahalı bir şehir olduğundan TOKİ’nin felsefesine uymadığını ifade ederek, “Bir projeyi bitiriyoruz. Bitirme aşamasında olduğumuz bir projenin ardından hemen yenisine başlamak için en az 4-5 proje önerisinde bulunduk ama Rize mekan anlamında, arsa anlamında çok pahalı olduğundan TOKİ’nin var olduğu, ortaya koymaya çalıştığı, üretmeye çalıştığı konut felsefesine uymuyor Rize’nin durumu. Ama  başka bir komşu şehirde, o şehrin hemen her ilçesinde bir TOKi  projesi var. Nasıl  oluyor? Çok mu farklı. Bu konuda daha fazla bir şey söylemek istemiyorum.” dedi.

Rize’de yatırım yapılmasını istemeyen bir lobinin olduğuna işaret eden Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, “TOKi ile anlaştık. Gittik anlaştık. Toplantıda Rize’nin paydaşı olan herkes oradaydı. Hayati Bey, milletvekillerimizin hepsi, il başkanımla ilçe başkanlarımız, ben ve yardımcım. Herkes oradaydık. Karar verildi tamamdır bu proje  bu şekilde yapılacak. O günden bugüne ne oldu da bu proje olmaz noktasına geldi yada tereddütlü noktaya geldi. Nedir bu? Burada başka bir şeyler oluyor. Bu bürokrasinin Rize’ye bilmediğimiz gizli bir şeyi mi var, yada bilmediğimiz engeller mi konuluyor, yada FETÖ şeylerini hala engelleyemedik bunlar mı engelliyor bilemiyorum. Burada TOKi Başkanını tenzih ederim. Cumhurbaşkanımıza rağmen Rize’ye karşı kim, nasıl bir şey yapabilir? Ama birileri hala böyle bir şey yapma peşindeyse ne bizi seviyor, ne Cumhurbaşkanımızı seviyor. Bu şehir zarar görüyor bundan. Bunu çok açık söylüyorum bir taraftan Rize’yi düşünen Cumhurbaşkanımızla birlikte bir güç var, öbür taraftan Rize’de yatırım yapılmasını istemeyen sanki bir lobi var. Biz her şeye rağmen bu konudaki mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.

Başkan Kasap, TİMYA Vadisinde yapılmakta olan konutları yıl sonuna kadar teslim etmek istediklerini ve kura çekimi ile ilgili prosedür çalışmalarının başladığını, kura çekim tarihinin önemli olmadığını, konutların teslim hale geleceği tarihten bir hafta önce de kura çekimini gerçekleştirebileceklerini kaydetti.