Rize'de Beton Dökme Aracını Çatıya Böyle Çıkardılar

Rize'de Beton Dökme Aracını Çatıya Böyle Çıkardılar
Rize’de hortumu kısa kalan tonlarca ağırlıktaki beton dökme aracı, başka bir vinçle binanın çatısına taşındı. Metrelerce yükseğe çıkan beton dökme vincinin taşındığı esnada yürekler ağza geldi.

Rize’nin İyidere İlçesi’nde yapımı devam eden çay paketleme fabrikasının inşaatına beton dökmek için alanda bulunan pompanın hortumunun boyu beton dökülecek yere uzanmayınca Karadeniz usulü bir çare bulundu. Hortumu yetişmeyen pompa vinçle üst kata çıkartıldı.

rizede-beton-dokme-aracini-catiya-boyle-cikardilar.jpg

Eni 40 metre, uzunluğu ise 200 metre olan beş katlı ve kat yükseklikleri yaklaşık 10 metre olan devasa fabrika inşaatında, beton pompasının hortumu istenilen mesafeye ulaşmayınca inşaattaki mühendisler ilginç bir çözüm geliştirdi.

Mühendisler inşaatta kullanılan 200 tonluk yük vinçleri ile kamyona ekli olan pompayı 3. kata taşıdılar. Taşıma işlemi cep telefonları ile kaydedildi.

rizede-beton-dokme-aracini-catiya-boyle-cikardilar-1.jpg

Konuyla ilgili açıklama yapan İnşaat Mühendisi Serkan Asna, “Binamız büyük ve yüksek. Çevredeki beton pompalarının hortum uzunlukları ihtiyaca cevap vermiyor. Çare olarak bu şekilde bir çözüm ürettik. İşe yaradı. 25 metre yükseklikteyiz. 200 tonluk bir vinç kurduk. Bu vincin yardımı ile pompayı buraya taşıdık” dedi.

rizede-beton-dokme-aracini-catiya-boyle-cikardilar-2.jpg

Proje Müdürü Ali Kemal Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada ise, beton pompalarının mesafesinin 56-59 metre olduğunu, kot farkı nedeniyle inşaatın yavaşladığını ve sıkıntılar yaşadıklarını belirterek "Biz de pratik bir çözüm yolu bulduk. 27 tonluk beton mikserini vinçle üçüncü kata çıkararak istasyon pompa oluşturduk. Bu kattan da 55 metre yüksekliğe betonu kolayca döktük." dedi.