Rize'de Bir Gün de Olsa Engelliler Gibi Yaşamaya Çalıştılar

Rize'de Bir Gün de Olsa Engelliler Gibi Yaşamaya Çalıştılar
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, engelli vatandaşların toplumda yaşadıkları zorluklara dikkati çekebilmek amacıyla "Beni Anlayabiliyor musun" adlı etkinlik düzenledi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri anlamlı bir etkinliğe imza atarak, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla gerçekleştirdikleri "Beni Anlayabiliyor musun" adlı etkinlikle engelli vatandaşların toplumda yaşadıkları zorluklara dikkati çekti.

Genç Yeryüzü Doktorları Rize Temsilcisi Fatma Betül Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde farkındalık oluşturmak ve engelli vatandaşların toplumda yaşadıkları zorluklara dikkat çekebilmek amacıyla "Beni Anlayabiliyor musun" etkinliğini düzenlediklerini söyledi.

rizede-bir-gun-de-olsa-engelliler-gibi-yasamaya-calistilar-(1).jpg

Engellilerin dünyasını daha iyi anlayıp sorunlarına daha kolay çözümler bulabilmek için bu etkinliği düzenlediklerini ifade eden Balık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Etkinlik kapsamında okul içerisinde farklı empati oyunları planladık, tekerlekli sandalyeyle on dakika boyunca okul içerisinde dolaşmak, tekerlekli sandalyeyle yemekhane sırasında bekleyip yemek almak gibi. Göz bandı bağlayarak karanlıkta yolunu bulmak da etkinliklerimizden biri. Bu sayede görmeyen kardeşlerimizi daha yakından anlama şansımız var. Bir gün boyunca hiç konuşmadan işlerini halletme, tek kolla kıyafetlerini katlayabilme gibi çeşitli etkinliklere engelli arkadaşlarımızı daha iyi anlamaya ve sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz."

Balık, etkinliğimize katılan öğrencilerin engelli insanların ne zor durumda olduklarını gördüklerini belirterek, "Meslek grubu olarak bizlerin daha duyarlı davranması gerekiyor. İleriki yıllarda doktor olduğumuzda engelli insanlar hasta olarak geldiğinde onları daha iyi anlayabilmemiz için kısa süreli de olsa empati yapmamız gerekiyor" dedi.

Göz bandıyla kantinden su almaya çalışan öğrenci Safiye Sümeyye Bez, "Her zaman gittiğim, ezbere bildiğim yolda gözlerim kapalı giderken çok korktum. Bununla bile engelli insanların yaşadıklarının zerresini ancak anlayabilmişimdir. Bundan sonra engellilerin hayatını kolaylaştırmak için çalışacağım" diye konuştu.

Tekerlekli sandalyeyle kantinden yemek almaya çalışarak engellilerin durumunu anlamaya çalışan Ahmet Haşim Deveci de engellilere her zaman destek ve yardımcı olmaları gerektiğini vurgulayarak, "Otuz saniyede yapabileceğim bir işi daha uzun sürede yaptım. Onları anlamak için birkaç dakika bile yetmez" ifadesini kullandı.

rizede-bir-gun-de-olsa-engelliler-gibi-yasamaya-calistilar-(2).jpgrizede-bir-gun-de-olsa-engelliler-gibi-yasamaya-calistilar-(3).jpgrizede-bir-gun-de-olsa-engelliler-gibi-yasamaya-calistilar-(4).jpg

rizede-bir-gun-de-olsa-engelliler-gibi-yasamaya-calistilar-(5)-001.jpgrizede-bir-gun-de-olsa-engelliler-gibi-yasamaya-calistilar-(7).jpgrizede-bir-gun-de-olsa-engelliler-gibi-yasamaya-calistilar-(6).jpg