Rize’de Bir İlk Daha Gerçekleştirildi

Rize’de Bir İlk Daha Gerçekleştirildi
Rize’de ilk defa, rahimdeki büyük bir myomun çıkarılması karından ameliyat gerekmeden histeroskopik olarak endoskopik yolla yapıldı.

Rahimde oluşan bazı myomların histeroskopik cerrahi ile çıkarılması Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başarılı bir şekilde yapılabiliyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şenol Şentürk, myomların pelvik tümörler içerisinde en sık görülen tümörler olduğunu, özellikle de 35 yaş üzerindeki kadınların %25 kadarında bu lezyonların bulunduğunun tahmin edildiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. ŞENTÜRK: "Myomlar büyüklüğüne ve yerleşim yerlerine göre değişik belirtiler vermekte,  tercih edilen tedavi yaklaşımları da farklı olmaktadır. Submukoz diye tabir ettiğimiz rahim duvarının hemen altında yerleşen myomlarda da günümüz modern tedavisinde bir endoskopik yöntem olan histeroskopik cerrahi uygulanmaktadır. Histeroskopik cerrahi yöntemi submukozal myomların dışında endometrial polipler, uterin septalar gibi doğuştan oluşan şekil bozuklukları, Asherman Sendromu denilen uterin yapışıklıklar, bekar kızlarda ortaya çıkan iç genital kitlelerin tedavisinde uygulanabilmektedir.” diye konuştu. 

rize’de-ilk-defa,-rahimdeki-buyuk-bir-myomun-cikarilmasi-karindan-ameliyat-gerekmeden-histeroskopik-olarak-endoskopik-yolla-yapildi-1.jpg

Hastanemizde bugüne kadar 98’i histeroskopik olmak üzere diğer minimal invaziv endoskopik cerrahi yöntem olan birçok laparoskopik cerrahi operasyonlarının yapıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Şentürk, “Hastamızda ortalama 4 cm çapında büyük boyutlarda submukozal myom mevcuttu. Bu nedenle medikal tedaviye cevap vermeyen şiddetli kanama ve kasık ağrısı şikâyetleri vardı. Histeroskopik cerrahi öncesi 3 ay kadar geçici menopoz etkisi yaratan ilaçlarla myomun boyutlarını biraz düşürmeye çalıştık, ardından histeroskopik cerrahi uyguladık. Uterusdaki büyük myomu 40 dakika kadar süren başarılı bir operasyonla histeroskopi ile tek seansta almış olduk. Gerek ameliyat içinde gerekse ameliyat sonrasında herhangi bir istenmeyen komplikasyon gelişmedi. Hasta ameliyat sonrası çok kısa bir süre içinde ayağa kalktı ve evine gidebileceğini söyledi, ancak biz büyük boyutlarda bir myom olduğundan yine de 1 gün gözetim altında tuttuk ve ertesi gün taburcu ettik. Bu kadar büyük boyutlarda submukoz myomlarda genellikle laparotomik (karından ameliyatla) myom veya rahim alınması şeklinde yaklaşımlar yapılır. Laparotomik myomektomiye (myom alınması) oranla histeroskopik myomektomide daha az komplikasyon izlenmekte ve hasta daha hızlı iyileşme olduğundan erken taburcu olabilmektedir. Açık myomektomi sonrası rastlanan yapışıklıklar görülmemektedir. Rize’de ilk kez bu derece büyük bir myom histeroskopik cerrahi yolu ile alınmış oldu. Aynı zamanda bu operasyon için gereken alet ve cihazların sağlanması konusunda bize her türlü desteği veren yönetime ve başarıda pay sahibi olan ameliyathane ekibimize de teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

rize’de-ilk-defa,-rahimdeki-buyuk-bir-myomun-cikarilmasi-karindan-ameliyat-gerekmeden-histeroskopik-olarak-endoskopik-yolla-yapildi-2.jpg