Rize'de Bu Yardımdan Kaç Kişi Faydalanıyor?

Rize'de Bu Yardımdan Kaç Kişi Faydalanıyor?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, attığı olumlu adımlarla eşi vefat etmiş ve yoksul binlerce kadının yüzünü güldürmeye devam ediyor... Peki Rize'de bu yardımdan kaç kişi yararlanıyor?

Ülke genelinde yardımdan en az faydalanan iller arasında Rize'de yer aldı. Rize ile beraber Zonguldak, Artvin, Bartın, Karabük, Bilecik, Bolu, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Kırıkkale, Karabük, Ardahan, Yalova ve Düzce'de binden daha az kadın yararlandı.

Eşi vefat eden, sosyal güvencesi olmayan ve muhtaçlığı onaylanan 228 bin 551 kadına Ekim sonuna kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan 259 milyon 534 bin 250 lira maaş yardımı yapıldı.

228 BİN 551 KADIN BU HAKTAN YARARLANIYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel'in yazılı soru önergesine verdiği cevapta, ''Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Sosyal Yardım Programı''ndan yararlananlara ilişkin rakamları açıkladı.

Programdan faydalanmak için 22 Ekim 2012 tarihi itibarıyla 329 bin 855 kadının Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına başvurduğuna işaret edn Şahin, 228 bin 551 kişinin bu haktan yararlandığını belirtti. Şahin, hak sahibi olabilmek için son resmi eşin vefat etmiş olması, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olunmaması, hanede sosyal güvenceli kişi ya da kişilerin bulunmaması, evde bakım uygulaması kapsamında bakıcı aylığı alınmaması ve muhtaçlığın vakıf mütevelli heyeti tarafından onaylanması gerektiğini anımsattı.

SOSYAL GÜVENCESİ OLMAYAN KADIN NE YAPACAK?

Eşi vefat eden, sosyal güvencesi olmayan ve muhtaçlığı onaylananlara yardım uygulamasının bu yılın Nisan ayında başladığını ifade eden Şahin, 22 Ekim 2012 tarihi itibarıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynaklarından 259 milyon 534 bin 250 lira ödeme yapıldığını kaydetti. Şahin, kişi başı 250 lira maaş miktarının Boğaziçi Üniversitesi ile yapılan ortak araştırma sonucu getirilen öneriyle Fon Kurulu kararıyla belirlendiğini kaydetti.

Şahin'in verdiği bilgiye göre, söz konusu yardımdan bütün illerdeki kadınlar yararlanıyor. Yardımdan en çok yararlanan kadının bulunduğu il 9 bin 57 kişiyle Gaziantep olurken, en az yararlanan kadının bulunduğu il 238 kişiyle Zonguldak.

HANGİ İLDE KAÇ KİŞİ BU YARDIMDAN YARARLANIYOR?

Yardımdan İstanbul'da 6 bin 703, Ankara'da 4 bin 476 ve İzmir'de 5 bin 751 kişi yararlanıyor.

Gaziantep'i 8 bin 454 kadınla Adana, 8 bin 306 kadınla Diyarbakır ve 7 bin 427 kadınla Manisa izlerken, en az kadının yararlandığı illerde Zonguldak'ı Bayburt 312, Artvin ve Bartın 358'er kadınla izledi.

Yardımdan 5 binden fazla kadının yararlandığı iller Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Manisa, Aydın, Balıkesir, Hatay, Mersin, İstanbul, İzmir, Konya, Kahramanmaraş, Mardin, Şanlıurfa ve Van olarak sıralandı.

Yardımdan Rize, Zonguldak, Artvin, Bartın ve Karabük'ün yanı sıra, Bilecik, Bolu, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Kırşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Kırıkkale, Karabük, Ardahan, Yalova ve Düzce'de binden daha az kadın yararlandı.