Rize’de Büyük İsyan! Sütlüoğlu, Çay Üreticisini Bir Kez Daha Çileden Çıkardı

Rize’de Büyük İsyan! Sütlüoğlu, Çay Üreticisini Bir Kez Daha Çileden Çıkardı
Çaykur’un 1. Sürgünde dekar başı uyguladığı 450 kilo kotayı 2. Çay sürgününde 375’e kontenjanı ise 10 kilolara kadar düşürmesi yaş çay üreticisini isyan ettirdi.

Çaykur’un günlük alımlarını 6 bin 500 tondan 9 bin tonlara çıkardığının açıklanmasına rağmen yaş çay sezonu başlar başlamaz kontenjan uygulaması ve dekar başı 450 kilo olan çay kotasını 375’e düşürmesi yaş çay üreticisini çileden çıkardı.

SÜTLÜOĞLU’NA PROTESTO ÜZERİNE PROTESTO

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun yanlış yönetimleri sonucu önceki kampanya döneminde defalarca protesto gösterilerinde bulunan ve bir üreticinin çayını Çaykur Genel Müdürlüğü önüne dökerek burada protestosunu devam ettirmesiyle çileden çıkan yaş çay üreticileri, bugün de Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun yönetimini protesto ederek yaklaşık 3 saat boyunca alım yerine çay giriş ve çıkışına izin vermedi.

KONTENJAN UYGULAMASI ÇAY ÜRETİCİSİNİ ÖZEL SEKTÖRE MAHKUM EDİYOR

Rize’de 1.sürgünde dekar başı 450 kilo olan kotanın 375’e düşürülmesi ve kontenjan uygulamasıyla özel sektöre mahkum edildiklerini ifade eden yaş çay üreticileri isyan bayrağını açtı ve çaylarını yanma pahasına güneş altında bırakarak hem çay alımının yapılmasını engelledi hemde Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun yönetimini protesto etti.

Çaykent Beldesine bağlı Kokulukaya Mahallesi'nde farklı kontenjan uygulaması yapıldığını ileri süren yaş çay üreticileri, çay alım yerinin önünü kamyonetle kapatarak yaş çay satışının yapılmasını engelledi. Yaş çay üreticileri yaklaşık 3 saat boyunca alım yerine çay giriş ve çıkışına izin vermedi. 

cay-ureticisi-rizede-isyanda2-001.jpg

Yaş çaylarını evsafını kaybetme pahasına güneş altında bırakan yaş çay üreticileri randevu gününde kontenjan uygulaması yapılarak mağdur edildiklerini iddia etti.

RANDEVU GÜNÜNDE KONTENJAN OLUR MU?

Protestoya katılan ve alım evinin arazisini kendisinin bağışladığını ifade eden üreticilerden Mustafa Maraş, bir hafta boyunca yaş çay üreticilerine kontenjan uygulaması yapılmadığını, randevu gününde kendilerine kontenjan uygulaması yapılarak mağdur edildiklerini iddia etti.

Vatandaşlarla beraber karar vererek alım evinin önünü kapattıklarını ve tüm çay üreticisine seslerini duyurmaya çalıştıklarını kaydeden Maraş, kontenjanın kalkmasını istediklerini ve yetkililerin bunu duymasını istediklerini söyledi.

cay-ureticisi-rizede-isyanda-001.jpg

Bir başka üretici Cevdet Kalkavan ise henüz bir kilogram çay satamadığını vurgulayarak, kontenjan uygulamasının son anda kendilerine bildirildiğini ve mağdur olduklarını söyledi.

Büşra Maraş adlı üretici ise hafta boyunca kontenjanın uygulanmadığını savunarak, hafta sonu çay satan ailelerin mağdur edildiğini bu mağduriyetin giderilmesini istediklerini ifade etti.

Yaklaşık üç saat süren protestonun ardından yaş çay üreticileri alım yerini açarak yeniden çay satışına izin verdi.

cay-ureticisi-rizede-isyanda1.jpg