Rize'de "Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi" Çalıştayı Düzenlendi

Rize'de "Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi" Çalıştayı Düzenlendi
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, "Türkiye'de kişi başına yılda 4 kilogram çay tüketiyoruz. Sudan sonra en fazla tüketilen içecek. Değer verilmesi ve sıkıntılarının ele alınarak giderilmesi gerekiyor." dedi.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, İyidere'de bir otelde düzenlenen "Çay Araştırma ve Uygulama Projesi" çalıştayında yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen proje ile Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezini kurma gayreti içinde olduklarını belirtti.

Çay sektörünün geliştirilmesi için 10 milyon avro değerinde bir çalışma ortaya koyduklarını ifade eden Erdoğan, merkezde çay ürünlerinin çeşitlendirilmesini test edeceklerini söyledi.

Erdoğan, uygulama kapsamında paketleme tesisi, çay laboratuvarı ve ekim alanlarını hizmete açacaklarını kaydetti. Bu sayede çay ve çay ürünlerinin kalite kontrolünün daha sağlıklı bir biçimde gerçekleşeceğine işaret eden Erdoğan, Türk çayının dünya pazarında söz sahibi olması yönünde çalışmaların artırılacağını, maliyet düşürülürken verimliliğin artırılmasının en büyük hedefleri arasında yer aldığını vurguladı.

mehmet-erdogan-rize-ticaret-borsa-baskani-002.jpg

Çay sektörünün Türkiye'de 34 yıldır belli sıkıntıların içinden geçerek kendisine yol çizmeye çalıştığını dile getiren Erdoğan, "Tarladan başlayıp tüketiciye ulaşana kadar sorunlarla mücadele ediyoruz. Türkiye'de çay tüketimi ise 100 yıllık süreye yaklaşıyor. Dünya ülkelerindeki tüketim ortalamasının üzerine geçmiş bulunuyoruz. Türkiye'de kişi başına yılda 4 kilogram çay tüketiyoruz. Sudan sonra en fazla tüketilen içecek. Değer verilmesi ve sıkıntılarının ele alınarak giderilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Projeye 2009 yılında başladıklarını belirten Erdoğan, "10 milyon avroluk büyük bir proje. Türk çay sektörünün önünü açacaktır. Önündeki sıkıntıları öngörebilme adına derin araştırmalar yapacaktır. Geçmişten ders çıkararak sektörün yurt içi ve yurt dışı tehditlerine karşı bir dizi çalışma ortaya koyacaktır." ifadesini kullandı.

- "Mutlaka organik tarıma yönelmemiz gerekiyor"

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Stephan Newton ise Türk çayının gelişimi ve yurt dışına açılması için bu projenin büyük fayda sağlayacağına dikkati çekerek, "Deneme üretimlerini gerçekleştirmek için 10 ayımız var. Bu süre içinde Ar-Ge çalışmalarını yürüteceğiz. Bu sürenin ardından hedeflerimize ulaşmak için farklı çalışmalara yön vereceğiz. Teknolojiyi kullanarak bu projenin karşılığını almak istiyoruz. Birlik içinde Türk çayını ileri taşımak hedefindeyiz." dedi.

Newton, Türk çayına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Çayda atılan çöp çok miktarda. Elemanlar Gürcistan'dan geliyor. İnsanların çoğu İstanbul'da yaşıyor. Çiftçi olacaksanız bu çiftliğin başında olmalısınız. Her zaman yeni şeyler öğrenebiliriz. Üretimin tekniklerini değiştirebiliriz. Değişikliklerin faydalarını iyi analiz etmeliyiz.  Dünyada en önemli çay organik çay. Organik her şey çok fazla değer görüyor. Mutlaka organik tarıma yönelmemiz gerekiyor. Ürün kaybında yüzde 5 yaşanırken gelir yüzde 100 fark edecektir."

cay-arastirma-ve-uygulama-merkezi-projesi-1.jpgcay-arastirma-ve-uygulama-merkezi-projesi-2.jpg