Rize’de Çay Fabrikalarına 56 Bin TL Ceza Kesildi

Rize’de Çay Fabrikalarına 56 Bin TL Ceza Kesildi
Rize'de çay fabrikalarına yönelik apılan denetimlerde son iki yılda alınan 196 siyah çay numunesinden 4’ünün Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edilince ilgili fabrikalara 56 Bin 649 TL idari para cezası kesildi.

Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi kontrolörlerince; kent genelinde yıl boyunca ve özellikle çay sezonu döneminde çay fabrikalarına yönelik denetimler sürüyor. Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin geçtiğimiz yıl yaptıkları denetimler sırasında alınan 106 numuneden 3’ünün Türk Gıda Kodeksine uygunsuzluğunun tespit edilmesi üzerine 42 Bin Tl., bu yıl yapılan denetimlerde ise 66 numuneden 1’inin Türk Gıda Kodeksine uygunsuzluğunun tespit edilmesi üzerine fabrikaya 14.649 Tl. idari para cezası kesildiği öğrenildi.

rizede-cay-fabrikalarina-denetim-(4).jpg

Gıda ve Yem Şubesi kontrolörleri, gerek Çaykur gerekse özel sektöre ait çay fabrikalarında çayın fabrikaya geliş aşamasından başlayarak tüm üretim aşamaları (Soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma, tasnif, depo) ve personelin sosyal yaşam alanları (yemekhane, soyunma odaları, dinlenme yerleri) titizlikle  denetlerken, son üründen Türk Gıda Kodeksine uygunluğunu tespit etmek amacıyla her fabrikadan numune alıp Rize İl Kontrol Laboratuarına göndermeye devam ediyor. Bu kapsamda il genelinde 2014 yılında gerek Çaykur gerekse özel sektöre ait çay fabrikaları olmak üzere toplam 128 adet çay fabrikasında denetim yapıldığı öğrenildi. Rutin kontrol ve denetimlerde 102,  Alo Gıda 174 Hattına gelen şikayetler üzerine ise 4 ayrı üretim yerinden siyah çay numunesi alan ekipler, laboratuarlarda yapılan analiz sonuçlarında 3 adet ürünün Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı tespit edince üretim yerlerine idari yaptırım uygulayarak 42 Bin Tl. idari para cezası kesti.  

rizede-cay-fabrikalarina-denetim-(5).jpg

2015 yılında da denetimlerini sürdüren Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi kontrolörleri, Ağustos ayı dahil olmak üzere toplam  90 adet çay  fabrikasında denetim yaptı. Numune  alınan 66 siyah çaydan 65’inin Türk Gıda Kodeksi Siyah Çay Tebliğine  göre uygun, 1 tanesinin ise uygun olmadığının tespit edilmesi sonucu uygunsuzluk görülen ürünün üretim yerine  14 bin 649 Tl. idari para cezası kesildi.

 Öte yandan çay fabrikalarına yönelik denetim ve kontrollerinin yıl boyunca devam edeceği bilgisine ulaşıldı.

rizede-cay-fabrikalarina-denetim-(1).jpgrizede-cay-fabrikalarina-denetim-(2).jpgrizede-cay-fabrikalarina-denetim-(3).jpg