Rize'de Çay Üreticisi Mağdur Edildi

Rize'de Çay Üreticisi Mağdur Edildi
Rize’de çay üreticileri erkenden çayını bitirmek isteyince özel sektöre gün doğdu. 

Rize’de çay üreticileri geçtiğimiz hafta kampanyanın açılması ile çay tarlalarına girip çay toplamaya başladı. Ramazan ayının da yaklaşmasıyla çayını erkenden bitirmek isteyen üretici özel sektör aracılarının eline düştü. Kilogram başına 2 lira 37 kuruş açıklanan taban fiyatı özel sektör aracıları tarafından 1 lira 80 kuruşa kadar düşürüldü.

Çayını erkenden toplayan vatandaşlar ÇAYKUR'un fabrikalarındaki yığılma ve kontenjanı 15 kilograma düşürmesinden dolayı topladığı çayı satamadı. Elde kalan toplanmış çay bu kez bekletilemeyeceği için özel sektöre götürüldü. Fakat krizi ranta çeviren bazı özel sektör aracıları kamyonlarla geldikleri mahallelerden 2 lira ve 1 lira 90 kuruş arasında kilogram başına çay almaya başladı. 

kantar.jpg

Vatandaşların yaptığı panikten dolayı bazı özel sektör fabrikalarının krizi ranta çevirdiğini dile getiren çay müstahsili Yusuf Günay, "Ramazan ayı da büyük faktör tabi ama Ramazan olmasaydı da biz yine bu şekilde hızlıca çayı toplayıp bitirmek isterdik. Fabrikalarda yığılan çaylar nedeniyle de ÇAYKUR kontenjan uygulamasına geçmek zorunda kaldı. Sonuç olarak da özel sektör de böyle düşürdü fiyatı. Bakıldığında ton başına çok zararımız var. Ben satmıyorum. ÇAYKUR uyarı yaptı, 'satmayın biz alacağız çayınızı' dedi. Ben bekliyorum tüm çay müstahsili de beklesin" ifadelerini kullandı.

cay-bezi.jpg