Rize'de Çay Üreticisi Organik Gübreyi Kendi Üreterek Satışa Sundu

Rize'de Çay Üreticisi Organik Gübreyi Kendi Üreterek Satışa Sundu
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD), uzun bir süredir denemelerini yaptığı organik gübre üretiminin sonuna geldi ve ürettiği organik gübreyi satışa sundu.

ÇAYÜDAD Başkanı ve Rize Merkez Engindere Mahallesi Muhtarı Mustafa Mavi, 7 yıldır üzerinde çalıştıkları organik gübre üretiminde sona geldiklerini ve yapılan denemelerin başarıyla sonuçlanması üzerine organik gübre satışlarına başladıklarını açıkladı.

Engindere Mahallesinde amatör olarak organik gübre üretimine 2007 yılında başladıklarını kaydeden Mavi, bugüne kadar yaptıkları deneme üretimleriyle organik gübre kullanımı yaptıkları çay bahçelerinde verim kaybı yaşanmadığını belirterek, “2007 yılında yapmış olduğumuz AR-GE çalışmalarıyla birlikte organik gübre üretimine başladık. Kimyasal gübre kullandığımız bahçelerde kimyasal gübre yerine ürettiğimiz organik gübreyi kullandık ve aynı verimi yakaladık. Hiçbir ürün kaybı yaşamadığımız denemelerde 2013 yılında ise farklı organik gübre üreticileri bizimle temasa geçerek kendi ürettikleri organik gübreleri de denememizi istedi. Ancak bize önerilen organik gübreyi kullandığımızda verim kaybı yaşadık. Daha sonra yine kendi ürettiğimiz organik gübreyi kullanmaya devam ettik ve hiçbir ürün kaybı yaşamadık.” dedi.

mustafa-mavi-cayudad-baskani-(1).jpg

Devletten hiçbir destek almadan dernek olarak ürettikleri organik gübre ile çay tarımında hiçbir ürün kaybı yaşanmadığını kaydeden Mavi, günlük 4 ton organik gübre üretimi gerçekleştirdiklerini ve ürettikleri organik gübreyi denemek isteyen çay üreticilerine 25'er kilo çuvallarda 100’er kilo satışını yaptıklarını ifade ederek, destek verilmesi halinde günlük üretim kapasitesini de artırabileceklerini kaydetti.

cayudad-organik-gubre-uretti-(1).jpg

Mavi, ürettikleri ve laboratuvar analizlerinin üst düzey elverişli çıktığı organik gübrenin tonunu Bin liradan satışa sunduklarını belirterek, düz arazilerde dönümde 200 kilo, yamaçlı arazilerde ise 175 kilo organik gübre kullanılması halinde hiçbir ürün kaybı yaşanmayacağını ve bu gübrenin Doğu Karadeniz’in kurtuluşu olacağını kaydederek, “Yaş çay üretiminde ürün kaybı yaşamak istemeyen üreticilerimize bizimle temasa geçmelerini ve bu yıl deneme amacıyla 100 kilo organik gübre satın alarak kendi arazilerinde deneme yapmalarını öneriyoruz.” diye konuştu.

Organik gübre satın alımı için 0542 3 08 61 53 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

mustafa-mavi-cayudad-baskani-(2).jpgcayudad-organik-gubre-uretti-(2).jpgcayudad-organik-gubre-uretti-(3).jpgcayudad-organik-gubre-uretti-(4).jpg

cayudad-organik-gubre-uretti-(5).jpgcayudad-organik-gubre-uretti-(6).jpgcayudad-organik-gubre-uretti-(7).jpgcayudad-organik-gubre-uretti.jpg