Rize'de de Kamuda Çaylar Artık Tek Şekerli

Rize'de de Kamuda Çaylar Artık Tek Şekerli
Rize Valiliği, Sağlık Bakanlığı genelgesiyle Rize'de kamu kurum ve kuruluşlarında şeker ve tuz kullanımı ile ilgili düzenlemenin yüyürlüğe girdiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine tuz ve şeker kullanımı ilgili genelge gönderdi. Bakan Dr. Mehmet Müezzinoğlu imzalı genelgede kamu kurum ve kuruluşlarında şeker ve tuz kullanımı ile ilgili düzenleme yapılması istendi. Çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması istenen genelgede yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması gerektiği bildirildi. Genelge üzerine Rize Valiliği de uygulamanın Rize’de de başladığını bildirdi.

Rize Valiliği’nden yapılan açıklamada, 29 Eylül 2010 tarihli ve 27714 sayılı Resmi Gazete’de Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında ve “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” yürütülmekte olduğu hatırlatılarak, Yürütülen Programlar kapsamında Bakanlığa bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığınca yayımlanan 30.12.2014 tarihli ve 2014.5776.79/322 sayılı genelgede kamuda çayın tek şekerli ve mümkünse ambalajlı şekilde sunulması ve masalardan tuzlukların kalkması yönünde karar alındığı bildirilerek Rize’de de aynı uygulamanın başlatıldığı kaydedildi.

Rize Valiliği’nden yapılan açıklamada, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun, 81 il valiliğine 'Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Şeker ve Tuz Kullanımı ile İlgili Düzenleme' başlıklı bir genelge gönderdiği ifade edilerek, genelge basın yayın organlarıyla paylaşıldı. Valilik’ten yapılan genelge açıklamasında, “Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen bulaşıcı olmayan hastalıkların, ülkemizde her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin başlıca nedenlerinden olduğu belirtilen genelgede, erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bulaşıcı olmayan hastalıklardan önleyici yaklaşımların geliştirilmesinin zorunlu olduğu kaydedildi. Değiştirilebilir temel risk faktörlerinden olan yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesinin bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunmada güncel stratejilerden birini oluşturduğu ifade edilen genelgede, "Toplumdaki bireylerin aşırı şeker ve tuz tüketiminin de yer aldığı beslenme bilgi, tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirecek faaliyetler bu stratejilerin kapsamındadır." denildi.

Aşırı şeker ve tuz tüketiminin değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme sorunu olduğu hatırlatılan genelgede, şu ifadelere yer verildi: "Özellikle oluşumunda aşırı şeker ve tuz tüketiminin önemli bir etken olduğu obezite, diyabet, hipertansiyon ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde birinci sırada yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün son yayınlarında bulaşıcı olmayan hastalıkların ve diş çürüklerinin önlenmesinde günlük şeker alımının, günlük kalori ihtiyacının yüzde 5'ine indirilmesi gerektiğine dikkat çekilmektedir. Ayrıca ülkemizde yapılan bilimsel çalışmalarda tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu gösterilmiştir."

Genelgede, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı kapsamında tüm kamu kuruluş ve kuruluşlarında alınması gereken önlemler şu şekilde sıralandı: "Çay, kahve vb. ikramlarda ve kafe, kantin, lokanta, çay ocağı gibi yerlerde çay şekerinin tek şeker olarak ve mümkünse hijyen açısından ambalajlı şekilde sunulması, yemekhane, lokanta vb. hizmetlerde masalardan tuzlukların kaldırılması, dileyenlerin tuz almak için ayrı bir yerde mümkünse 0,5-1 gr'lık kağıt poşetlerde halinde bulundurulan tuzu alarak kullanmalarının sağlanması şeklinde genelge mevcuttur."

Genelgede ayrıca, toplumda konu ile ilgili farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları yapılarak özel sektörün de gönüllülük esası ile bu çalışmalara katılımının sağlanması hususu dikkate alınması istenildi.