Rize'de Dev Kazanlar Vitamin Deposu İçin Kaynıyor

Rize'de Dev Kazanlar Vitamin Deposu İçin Kaynıyor
Vitamin ve mineral açısından zengin içeriğe sahip olan hurma pekmezi İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından üretilmeye başlandı.

Rize’nin İyidere ilçesinde bulunan İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, organik üzüm pekmezinden sonra hurma pekmezi  üretimine de başladı..

İyidere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Mete, İyidere ilçesinde bol miktarda yetişen ve vitamin ve mineral deposu olan sarı hurmanın dökülüp heba edilmemesi için sarı hurmayı sağlık açısından değerlendirip ekonomiye de katkı sağlamak amacıyla hurma pekmezi üretimine başladıklarını açıkladı.

hurma-pekmezi-rizede-uretiliyor.jpg

Hurma pekmezi üretimi ile ilgili konu hakkında bilgi veren Başkan Mete, “Bölgemizde çikolatalı ve sade olarak yetişen ilçemizde de bol miktarda bulunan, çürüyüp heba olan sarı hurmayı halkımızın beğenisine sunup, damak çeşitliliğini artırıp, sağlık açısından değerlendirilip ekonomiye kazandırmak için kollarımızı sıvayıp üretime başladık. Sarı hurma şeker hastalığının antidepresanıdır. Bilindiği gibi kan şekerinin yükselmesi pek çok organı olumsuz etkilemektedir. En çok hasar gören organlar, göz, böbrek ve kalp olmaktadır. İşte sarı hurma dengeleyici özelliği ile bunların önüne geçmektedir” şeklinde konuştu.

rizeli-kadinlardan-hurma-pekmezi.jpg

Mete açıklamasına söyle devam etti: Hurma içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerallere sahiptir. Lif, yağ ve proteinler açısından da çok zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca a vitamini, betakaroten, B1, B2,B3 ve B6 vitaminlerini de içerir. Bunun yanında vücuttaki karbonhidratların enerjiye çevrilmesine, protein ve yağların vücudun diğer ihtiyaçları için kullanılmasına yardımcı olur. Adına cennet hurması ve güzellik iksiri de denilen bu ürünümüzü Kooperatif olarak değerlendirmeyi amaçlayarak tamamen organik pekmez ve şurup olarak üretip halkımıza sunmayı hedefledik. Üretiminde şeker kesinlikle kullanılmamaktadır.

muammer-mete-hurma-pekmezi.jpg

İşte hurma pekmezinin faydaları:

•    Uzun süre aç kaldığınız zamanlarda, üzerinizde oluşan halsizliğe karşı çok faydalıdır.

•    Spor yapanlar içinse adeta enerji içeceği görevini görür.

•    Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıcı bir etkisi vardır.

•    Zihnin ve bedenin gelişmesine yardımcı olur.

•    Kuru öksürüğü keser.

•    Boğaz ağrısını giderir.

•    Bronşit ve soğuk algınlıklarına karşı oldukça etkilidir.

•    En önemlisi kansere karşı bitkisel bir çözümdür. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.

rizeli-kadinlar-hurma-pekmezi-yapiyor.jpg