Rize'de Düdük Gerginliği

Rize'de Düdük Gerginliği
Pazar'da gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarında, sol görüşlü sivil toplum kuruluşlarına mensup siyasiler ve işçiler ile Hak-İş Sendikası'na bağlı Öz-Gıda İş Sendikası işçileri arasında düdük gerginliği yaşandı.

Rize'de 1 Mayıs kutlamaları, Rize'nin ilçeleri ve Artvin ilinden gelenlerin katılımlarla Pazar ilçesinde gerçekleşti.

Pazar Meydanı'nda toplanan gruplar, sloganlar atarak şehir yürüyüşü yaptı. Yürüyüşe, işçi gruplarının dışında ÖDP, EMEP ve TKP'ye yakınlığı ile bilinen Gençlik Muhalefet Grubu da bayrakları ile katıldı.

sss.20100501171118..jpg

Kutlama sırasında, karşıt görüşlü sendikalara mensup işçiler arasındaki atışmalar dikkat çekti. Öz-GIDA İş Sendikası'na mensup işçiler, hükümet ve başbakan aleyhinde atılan sloganları yanlarında getirdikleri düdüklere üfleyerek engellemeye çalıştı.

Düdükler yetersiz kalınca bu kez işçiler İstiklal Marşı okumaya başladı. Karşıt görüşlü işçilerin cevabı hükümet aleyhindeki sloganlarını artırarak geldi. Öz-Gıda İş Sendikası'na mensup yaklaşık 150 işçi, kutlamaları protesto ederek meydandan ayrıldı. Bu sırada işçi temsilcileri arasında tartışmalar yaşandı. Tartışmaları polis önledi. Meydandan ayrılan işçiler Atatürk anıtı önünde toplanarak basın açıklaması düzenledi. Öz-Gıda İş Sendikası Temsilcisi Tevfik Hançeroğlu burada yaptığı konuşmada,kutlamaların siyasallaştırılarak amacının dışına taşındığını, bu nedenle kutlama alanını terk ettiklerini açıkladı.

1-mayis.jpg

İşçiler, açıklamanın ardından yeniden İstiklal Marşı okuyarak dağıldılar.