Rize’de ‘Dünya Aşı Haftası’ Etkinlikleri Düzenlendi

Rize’de ‘Dünya Aşı Haftası’ Etkinlikleri Düzenlendi
Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Aşı Haftası’nda aşılama ve aşıyla korunulabilir hastalıklar konusunda bilinci artırmak amacıyla etkinlik düzenlendi.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü personelleri tarafından Dünya Aşı Haftası nedeniyle Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında yürütülen hastalık kontrol programı hakkında toplumun aşılama ve aşı ile önlenebilir hastalıklar konusundaki farkındalığının artırılması ve bilgilendirilmesi amacı ile Tuzcuoğlu Memişağa Parkında etkinlik düzenlendi.

rize’de-‘dunya-asi-haftasi’-etkinlikleri-(5).jpg

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Dünya Aşı Haftası’nın 2015 yılından bu yana 24 - 30 Nisan tarihlerinde kutlandığını belirterek, bu yılki aşı haftasının temasının “Sağlık, Aşıyla Koruma Altında” olarak belirlendiğini kaydetti.

Aşılamanın en etkili halk sağlığı müdahalelerinden biri olduğunu ifade eden Dr. Tepe, “Aşılanmanın, hem kişisel hem de toplumsal yararları vardır. Kişisel olarak aşılanan kişiyi hastalıklardan ve onların yol açtığı sakatlık ve ölümden korur. Aşılanmanın toplumsal yararları ise; aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerden oluşan toplumlar hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler ve bu yolla henüz aşılanmamış kişiler ile aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olan kişilerin de korunması sağlanmış olur.

Türkiye’de etkin ve sürekli aşı uygulamaları, 1930 yılında çıkarılmış olan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu doğrultusunda Çiçek aşısının zorunlu uygulanması başlamıştır. Ülkemizde en son vaka 1956 yılında görülmüş olup Çiçek hastalığının dünyadan yok edilmesi ile birlikte 1980 yılında Çiçek aşısı uygulamasına son verilmiştir. Böylelikle yaygın aşı uygulaması ile bazı bulaşıcı hastalıkların tamamen yok edilebileceği kanıtlanmıştır.

Ülkemizde, 1981 yılında “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” başlatılmıştır. Çocukluk döneminde aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ile aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten, zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek sakatlık ve ölümden korunmaktadır.” diye konuştu.

rize’de-‘dunya-asi-haftasi’-etkinlikleri-(2).jpg

Tepe, aşılama ile dünyada her yıl 2-3 milyon ölümün engellendiğine dikkat çekerek, “Ülkemizde ise aşılama ile yılda 14 binden fazla ölümün engellendiği tahmin edilmektedir. Ülkemizde yürütülen başarılı aşılama çalışmaları sayesinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi ile birlikte Türkiye de “Poliosuz Ülke Sertifikası” almıştır. Dünyada da çocuk felci hastalığı sadece 3 ülkede endemik olarak görülmektedir.

Ülkemizde anne ve yenidoğan tetanozunun en düşük düzeye indirildiği DSÖ tarafından 2009 yılında belgelenmiş ve duyurulmuştur.

Ulaşılan yüksek aşılama oranları ile birlikte aşılama programımızda yer alan tüm aşı ile önlenebilir hastalıklarda önemli düşüşler sağlanmıştır.

Aşılar üreticiden alınıp aşılanacak kişiye ulaştırılana kadar tüm sağlık kuruluşlarında soğuk zincir sistemi içerisinde uygun ısı aralığında korunmaktadır. Bu kapsamda aşı saklama buzdolapları ve soğuk hava depolarının ısıları elektronik ortamda anlık olarak takip edilmekte ve soğuk zincirde herhangi bir kırılma olmaması sağlanmaktadır.” Dedi.

Dünya Aşı Haftası nedeniyle Rize’de de etkinlik düzenlediklerini kaydeden Tepe, çocuklarını aşılatarak hem onları hem de aşılanamayan çocukların korunmasını sağlayan anne ve babalara; aşılama çalışmalarını yürüten ve destekleyen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini iletti.

rize’de-‘dunya-asi-haftasi’-etkinlikleri-(1).jpgrize’de-‘dunya-asi-haftasi’-etkinlikleri-(3).jpgrize’de-‘dunya-asi-haftasi’-etkinlikleri-(4).jpgrize’de-‘dunya-asi-haftasi’-etkinlikleri-(6).jpg

rize’de-‘dunya-asi-haftasi’-etkinlikleri-(7).jpg