Rize’de “Dünya Obezite Günü” Etkinlikleri Düzenlendi

Rize’de “Dünya Obezite Günü” Etkinlikleri Düzenlendi
"4 Mart Dünya Obezite Günü" dolayısıyla Rize’de çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Rize İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi tarafından "4 Mart Dünya Obezite Günü" dolayısıyla il genelinde çeşitli faaliyetler düzenlendi.

"4 Mart Dünya Obezite Günü" dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi koordinasyonuyla il merkezi ve tüm ilçelerde, ‘04 Mart Dünya Obezite Günü’ etkinlikleri kapsamında hizmet içi, halk eğitimleri, stant çalışmaları ve yürüyüşler yapıldığı ifade edilerek, "4 Mart Dünya Obezite Günü" hakkında şunlar kaydedildi: “Bulaşıcı olmayan hastalıklar günümüzde dünyadaki en büyük salgınlardan biridir. 2012’de meydana gelen 56 milyon ölümün, 38 milyonuna (%68) BOH’ler neden olmuştur. BOH’nin altında yaygın, önlenebilir risk faktörleri yatmaktadır. Bu faktörler tütün kullanımı, hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve alkolün zararlı kullanımıdır. Fazla kilo ve obezite yüzünden her yıl en az 3,4 milyon kişi hayatını kaybetmektedir.

Kalp hastalığı, felç ve diyabet riski; beden kütle indeksinin (BKİ) artmasına bağlı olarak giderek artmaktadır. Tüm dünyada fazla kiloluluğun ve obezitenin prevalansı giderek artmakta olup obezite prevalansı 1975’den beri yaklaşık üç kat artmıştır. 2016 yılında 18 yaş ve üzeri 1.9 milyardan daha fazla erişkin fazla kilolu ya da obez olup bunların içinde 650 milyon yetişkin obezdir. 2016 yılında beş yaş altı çocukların 41 milyonu fazla kiloludur.

Ülkemizde ise; Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017 sonuçlarına göre 15 yaş ve üzeri bireylerde obezite % 31,5; düşük fiziksel aktivite düzeyi %42,4 olarak bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde yürütülen Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık 2016 Araştırması sonuçlarına göre ilkokul ikinci sınıf çocuklarda obezite %9,9 olarak bulunmuştur. 10-18 yaş çocuklarda obezite %9 ve fazla kilo %18.3 bulunmuştur. Ortaokulda şişmanlık %10.5, fazla kilo 19,6; liselerde şişmanlık %5.6; fazla kilo %15 bulunmuştur.

Bu kapsamda 2010 yılından itibaren ülkemizde Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı (2019-2023) güncellenerek uygulanmaktadır. Ayrıca Bakanlığımızca Obezite ile ilgili kamu spotları hazırlandı.“

rizede-4-mart-dunya-obezite-gunu-etkinlikleri-duzenlendi-(1).jpgrizede-4-mart-dunya-obezite-gunu-etkinlikleri-duzenlendi-(2).jpgrizede-4-mart-dunya-obezite-gunu-etkinlikleri-duzenlendi-(3).jpgrizede-4-mart-dunya-obezite-gunu-etkinlikleri-duzenlendi-(4).jpgrizede-4-mart-dunya-obezite-gunu-etkinlikleri-duzenlendi-(5).jpgrizede-4-mart-dunya-obezite-gunu-etkinlikleri-duzenlendi-(6).jpgrizede-4-mart-dunya-obezite-gunu-etkinlikleri-duzenlendi-(7).jpgrizede-4-mart-dunya-obezite-gunu-etkinlikleri-duzenlendi-(8).jpgrizede-4-mart-dunya-obezite-gunu-etkinlikleri-duzenlendi-(10).jpgrizede-4-mart-dunya-obezite-gunu-etkinlikleri-duzenlendi-(9).jpg