Rize'de EDES Projeleri İmzalandı

Rize'de EDES Projeleri İmzalandı
Rize'de Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında hazırlanan 2 projenin finansman sözleşmesi imzalandı.

Derepazarı Kaymakamlığı’nın hazırladığı 'Engelime Destek Ol' ve Rize İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Sanatsal Etkinlikler Yoluyla Engelli Bireylerin Topluma Uyumu ve Toplumsal Farkındalık Sağlama'  projelerinin imza töreni gerçekleşti.

Valilik toplantı salonunda gerçekleşen imza törenine Rize Valisi Nurullah Çakır, Vali Yardımcısı Şefik Aygöl, Derepazarı Kaymakamı Tunahan Çil, İl Millî Eğitim Müdür Vekili Mustafa Kalender ve diğer yetkililer katıldı.

edes-projeleri-imzalandi-2.jpg

Engelliler Destek Programı kapsamında Karadeniz Bölgesi’ndeki Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak illerinde valiliklerin yetki ve sorumluluğunda, kamu kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler, meslek odaları ve üniversiteler tarafından gerçekleştirilecek projeler desteklenmektedir.

EDES kapsamında 2013 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına toplam 156 adet proje teklif edildi ve 60 adet projenin finansmanı uygun görüldü. Rize'de finansmanı uygun görülen 2 adet proje 2014 yılında uygulanacak.

Derepazarı Kaymakamlığı’nın hazırladığı 'Engelime Destek Ol', Rize İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Sanatsal Etkinlikler Yoluyla Engelli Bireylerin Topluma Uyumu ve Toplumsal Farkındalık Sağlama'  projelerinin imza törenine katılan Vali Çakır, "Bu iki projeye imza atan kurumlarımızı tebrik ediyorum. Bu projelerin hayata geçmesiyle toplumumuzda engellilere yönelik farkındalık artacaktır" dedi.

'Engelime Destek Ol' projesiyle engellilik nedenleri konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ile bu konuda danışmanlık ve rehberlik çalışmalarının yapılmasının amaçlandığını, 'Sanatsal Etkinlikler Yoluyla Engelli Bireylerin Topluma Uyumu ve Toplumsal Farkındalık Sağlama' projesiyle engelli bireylerin eğitim yaşantılarında, eğitim olanaklarından en üst düzeyde yararlanmalarının hedeflendiği, öğrencilere teorik ve uygulamalı eğitimler vererek, çocukların engellilere yönelik davranışlarının olumlu yönde şekillenmesi için çalışmalar yapılacağını vurgulayan Çakır, "Bu projeler ile ilimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın yaşamları daha da kolaylaşacaktır. 

Vali Nurullah Çakır, Engelliler Destek Programı (EDES)’nın Karadeniz Bölgesi’ndeki yerel dinamikleri harekete geçirerek, toplumsal bütünleşmenin sağlanmasına ve engelliliğin önlenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan destek programı olduğunu söyledi. Vali Çakır, projelerde emeği geçen herkese teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi.

edes-projeleri-imzalandi-1.jpg

Bu proje kapsamında daha önce “Rize ilinde Engelliliğin Önlenmesi”, “Engelsiz Engelliler” , “Engelli Vatandaşların Sınıflandırılması ve Sorunların Teşhisi” ile “Sanatımla Ben de Varım” projeleri uygulanmıştı.

Engelliler Destek Programı kapsamındaki projeler ile; yerel dinamikler harekete geçirilerek, toplumun engellilik ve engelliler konusunda bilinç düzeylerinin ve duyarlılıklarının artırılması, engellilerin psikososyal ve tıbbi rehabilitasyonunu sağlamayı amaçlayan projeler ile engellilik nedenlerinin tespit edilmesini, koruyucu ve önleyici hizmetlerin geliştirilmesini, engellilik oranının azaltılmasını ve engelliliğin etkilerinin en aza indirilmesini amaçlayan faaliyetlerin desteklenmesi öngörülmektedir.