Rize'de Eğitime Hayırsever Katkısı

Rize'de Eğitime Hayırsever Katkısı
Rize'de son 6 yılda yapılan 76 okulun 50'ye yakınında hayırseverlerin katkısı bulunuyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rize'de son 6 yılda yapılan çalışmalarla eğitimde fiziki altyapının hemen hemen tamamlandığını belirterek, ''Sadece anaokulunda eksiklik var. Bir de il merkezinde arsa bulabilirsek kız meslek lisesi yapmayı düşünüyoruz'' dedi.

Rize'de 1923 yılından 2003 yılına kadar 2 bin 41 derslik yapıldığını, ancak 2003 yılından bugüne kadar devam edenlerle birlikte bin 275 derslik yapıldığını ifade eden Çelik, bunun dışında eski okulların bazılarının yıkılıp yenilerini yaptıklarını, bunun bu sayıya dahil olmadığını söyledi.

Son 6 yılda Rize'de yapılan 76 okulun 50'ye yakınını hayırseverlerin yaptırdığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

''Son 6 yılda il genelinde eğitime 400 milyon liralık yatırım yapıldı. Bunun 300 milyon lirası hayırseverler tarafından karşılandı. Ayrıca yurt, spor salonu gibi yatırımlarda da hayırseverlerimiz önemli katkıda bulundu. Bazı iş adamları yaptırdıkları okulların onarımını ömürlerinin sonuna kadar üstlendi. Yani yapılan yatırımların yüzde 75'i hayırseverler tarafından karşılandı. Bunun yanında bilgisayar altyapısı bakımından büyük gelişme kat ettik. Bütün okullara ADSL bağlantısı yaptık. Velilerimiz de istedikleri zaman bilgisayarlardan faydalanabiliyor. 2003 yılında okullarımızda bin 400 bilgisayar varken, bu yıldan sonra 5 bin 100 bilgisayar aldık. Bilgisayar laboratuvarı olmayan okulumuz neredeyse kalmadı.''

Çelik, şu anda protokol aşamasında olan veya inşaatı başlayan 30 civarında okul, halk eğitim merkezi, yurt gibi yapıların önemli bölümünde de hayırseverlerin katkısının bulunduğunu kaydetti.

Rize'nin kurtuluşunun eğitim şehri olmasında olduğunu, buna herkesin inanması gerektiğini vurgulayan Çelik, ''Fiziki altyapı bakımından ülke genelinde en iyi olan illerden birisiyiz. Altyapı çalışmalarının hemen hemen tamamlanmasından sonra artık kalitenin yükseltilmesi için çalışacağız. Bunun asli unsuru da öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerimize büyük görev düşüyor'' dedi.

Rize'deki okullarda anaokulu, ilk ve orta öğretimde 65 binin üzerinde öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Çelik, ''Derslik başına ana sınıflarında 23, ilköğretimde 22, orta öğretimde ise 21 öğrenci düşüyor. Türkiye ortalaması ise ilköğretimde 39, orta öğretimde 38. Bu da Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğumuzu gösteriyor. Yani okul binası ihtiyacımızı hemen hemen tamamladık'' diye konuştu