Rize'de Ekmek ve Pide Fiyatlarında Belediye Konuyu Valiliğe Bildirdi

Rize'de Ekmek ve Pide Fiyatlarında Belediye Konuyu Valiliğe Bildirdi
Rize’de ekmek ve pide fiyatlarına tepki dinmezken, Rize Belediyesi’nin ekmek fiyatlarına onay vermemesine ve itirazına rağmen Rize’de ekmek fiyatları zamlı fiyatlardan satılınca Rize Belediyesi, durumu Rize Valiliğine bildirdi.

Vali Yazıcı başkanlığında toplanacak komisyonda gerekli düzenlemelerin yapılarak vatandaşların da büyük tepkisini çeken zammın mahkemeye gitmeden geri çekilmesi bekleniliyor.

Rize Fırıncılar Odası’nın Ramazan Ayının ilk gününden itibaren ekmek ve pide fiyatlarında uyguladığı zam vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Ekmekte gramajın 80 gram artırılmasından sonra yapılan 18 kuruş zammı vatandaşları çileden çıkarırken, Rize Belediye Başkanlığı da bu zamma onay vermedi. Buna rağmen Rize Fırıncılar Odası’nın Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan onay aldığı zamlı fiyatlar Rize’de uygulanmaya devam etti. Rize Belediyesi’nin itirazına karşın zamdan geri adım atmayacaklarını açıklayan Rize Fırıncılar Odası’nın bu davranışına karşın, zam konusu Rize Belediyesi tarafından Rize Valiliği’ne bildirildi.

Vali Ersin Yazıcı başkanlığında oluşacak komisyonda ekmek ve pide fiyatları görüşülecek. Komisyonda ayrıca Rize Belediyesi, Fırıncılar Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Rize Ticaret ve Sanayi Odası’ndan temsilciler yer alacak.

İSTANBUL VALİLİĞİ DE İPTAL ETMİŞTİ

Rize Valisi Ersin Yazıcı Başkanlığında toplanacak komisyonda konunun çözüme kavuşturulması ve halkın tepkisini çeken ekmek ve pide fiyatlarında düzenlemeye gidilmesi beklenirken, benzer durum bu yıl Ramazan Ayı öncesi İstanbul’da da yaşanmış ve İstanbul Fırıncılar Odası Başkanlığının belirlediği pide fiyatlarına İstanbul Valiliği dur diyerek fiyatı geçersiz kılmıştı.

İstanbul’da Fırıncılar Odasının 300 gram sade pideyi 1,80 TL.’den satma isteği tartışma yaratmış ve konu Valiliğe aksettirilmişti. İstanbul Valiliği de pide fiyatlarını yüksek bularak 300 gram sade pide yerine 350 gram sade pidenin 1,80 TL.’den, 350 gram susamlı yumurtalı pidenin 2 TL’den, 500 gram susamlı yumurtalı pidenin 3 TL’den, 1 kilo susamlı yumurtalı pidenin ise 6 TL’den satışının yapılması yönünde karar almış ve bu karar uygulanmıştı.

İstanbul’daki benzer durumun Rize içinde geçerli olması ve bölgede ekmek ve pide fiyatlarında en pahalı il konumundaki Rize’nin ekmek ve pide fiyatlarının görüşüleceği Vali Yazıcı başkanlığındaki komisyonda gerekli düzenlemenin yapılması bekleniyor. Komisyondan anlaşmazlık çıkması halinde ise konu Ticaret Mahkemesine gidecek ve mahkemenin vereceği karar kesin karar olarak uygulanacak.

ORDU'DAN ARTVİN'E EN PAHALI PİDE VE EKMEK RİZE'DE

Ordu’dan Artvin’e kadar en pahalı ekmek ve pideyi tüketen il olan Rize’de vatandaşlar 500 gr sade ve susamlı pideyi 3 TL.’ye satın alırken, Artvin’de 650 gr. yumurtalı ve susamlı pide 3 TL, Giresun’da 600 gr sade ve yumurtalı pide 3 TL, Trabzon’da 550 gr. yumurtalı pide 3 TL, Ordu’da ise 400 gr sade ve susamlı pide 2 TL’den satılıyor. Rize’de ise 500 gramlık yumurtalı pideye vatandaşlar 50 kuruş ile 1 TL. arasında değişen tutarlarda ek ücret ödüyor.

Ekmek fiyatlarında da benzer durum söz konusu olurken Rize, bölge illeri arasında ekmeği en pahalı tüketen il oldu. Giresun, Artvin ve Ordu’da 250 gr. ekmek Rize’de zamdan önceki fiyat olan 1 TL.’ye satılıyor. Rize’nin 330 gr ekmek fiyatını çıkarttığı 1,5 TL.’ye ise Trabzon’da 400 gram ekmek satılıyor.