Rize’de Ekmek Zammı Mahkemelik mi Oluyor?

Rize’de Ekmek Zammı Mahkemelik mi Oluyor?
Rize Fırıncılar Odası ekmek fiyatlarında düzenlemeye giderek 250 gramdan 330 grama çıkarttığı ekmeğin fiyatını da 1 TL’den 1.5 TL’ye yükseltmesine itirazda bulunan Rize Belediyesinin itirazına cevap verdi: “Zamdan memnun değiliz zamma mecburuz.”

Rize Fırıncılar Odası Başkanı Refik Kumbasar, Rize’de üretilen ekmeğin 250 gramdan 80 gram artış yapılarak 330 grama, fiyatının ise 1 TL.’den 1,5 TL.’ye çıkarılmasını arzu etmemelerine rağmen mecburi olarak uyguladıklarını kaydetti.

Rize Fırıncılar Odası’nın Rize Belediyesi’nin onayını almadan ekmek fiyatlarına uyguladığı zamma Belediye tarafından yapılan itiraz sonucu Fırıncılar Odası Başkanı zamdan geri adım atmalarının söz konusu olmadığını ifade ederek, fırıncılar olarak uygulanan zamdan memnun olmadıklarını ama bu zamma ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Ekmeğe yapılan zammı fazla bulan Rize Belediyesi ile Fırıncılar Odası arasındaki zam anlaşmazlığının devam etmesi ve uzlaşma sağlanamaması halinde konu Rize Valisi Ersin Yazıcı başkanlığında toplanacak komisyonda görüşülecek. Vali Yazıcı, Rize Belediyesi, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Kefalet, Fırıncılar Odası temsilcilerinin yer alacağı komisyonda ekmek fiyatlarında uzlaşma sağlanamazsa konu ticaret mahkemesine kadar gidebilecek.

Rize Fırıncılar Odası Başkanı Refik Kumbasar, yaklaşık 1,5 yıldır Rize’de ekmek fiyatlarında değişikliğe gidilmediğini ifade ederek, artan iş gücü ve imalat maliyetleri dolayısıyla ekmeğe yüzde 13,6 zam uygulamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Vatandaşı da düşünerek ekmek gramajlarında ve fiyatında değişikliğe gittiklerini kaydeden Kumbasar, “Rize’de 1.5 yıl önce 4 TL olan ekmeğin kilosu ekmek fiyatlarında yapılan düzenlemeyle şimdi 4,54 TL’ye geliyor. Yaklaşık 1.5 yıldır ekmek fiyatlarında değişiklik yapılmamıştı. İş gücü ve imalat giderlerinin artması nedeniyle artan maliyetler göz önünde bulundurularak fırıncıların varlıklarını devam ettirebilmesi amacıyla en uygun oranda artış yapıldı. Zam yapmaktan memnun kalmasak ta işletmelerimizin ayakta kalabilmesi için bu zammı yapmak zorundaydık. Yapılan bu zammın vatandaşlarımız tarafından anlayışla karşılanacağını düşünüyoruz. Biz hakkımızı savunmak için gerekirse konuyu Ticaret Mahkemesine kadar götüreceğiz. Ticaret Mahkesinin vereceği karar kesin karar olacaktır.” diye konuştu.