Rize'de Eski Orta Caminin Yıkımı Tamamlandı

Rize'de Eski Orta Caminin Yıkımı Tamamlandı
1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren ibadete kapatılan ve geçen hafta yıkımına başlanan Eski Orta Caminin yıkımı tamamlandı.

Rize’nin Yeniköy Mahallesi'nde sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Bulvar Projesi kapsamında Rize Belediyesi ekiplerince geçen hafta yıkımına başlanan Eski Orta Caminin yıkım işlemleri tamamlandı.

Yıkımın tamamlanmasının ardından derenin üzeri açılarak aynı bölgede bulvar yapılacak.

eski-orta-cami-yikildi-rize-(1).jpg

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca koruma altına alınan tarihi Orta Cami ile ilgili ilk yıkım isteği 2003 yılında gelmiş, bulvar açılması için cami binasının bire bir aynısı yapılmak koşuluyla taşınmasına karar verilmişti. Bunun üzerine de Orta Cami'nin yaklaşık 50 metre gerisinde yeni bir cami binası inşa edildi. Ancak caminin ebatları büyük tutulup minaresi de ters tarafa yapılınca Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu caminin taşınmasına izin vermemişti. 

Rize Belediyesinin Timya Vadisi'nde Orta Cami'nin aslına uygun olarak yeni bir cami inşaatına başlamasının ardından kurul, Orta Cami'nin yıkımını onaylamıştı.

eski-orta-cami-yikildi-rize-(4).jpg

MERKEZ ORTA CAMİİ (ESKİ ORTA CAMİİ)

Şehir merkezinde Yeniköy Mahallesi'ndedir. İlk cami 1737 senesinde yapılmıştır. Bugünkü cami ise 1941 yılında yeniden inşa edilmiştir.

Dikdörtgen planlı cami kalın taş duvarlı ve kırma çatılı­dır. Kuzey, doğu ve batı tarafından kapıları vardır. Son cema­at mahalli olmayan caminin giriş kısmı üzerinde mahfil bulun­maktadır. Harim alt hizada doğu ve batıdan üçer, kuzey ve güneyde ise ikişer yuvarlak kemerli büyük pencerelerle aydın­latılmıştır. Üst hizada ise yanlarda dörder, ön ve arkada ise üçer ikiz pencere bulunmaktadır.

Üst örtüyü yuvarlak iki beton ayak taşımaktadır.

Tavan ahşap olup ortada ahşap bir kubbeye sahiptir. Mihrap mer­ilerdir. Ahşap minber ise süslemesizdir. Kuzeybatı taraftaki minareye mahfilden çıkılır. Yerli siyah taştan yapılmıştır.

Mevcut kitabesine göre ilk cami H. 1150/M. 1737 tarihinde yapılmıştır. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Ruslar çekilirken Ermeni askerler tarafından yakılmıştır. 1929 yılında onarılmışsa da yeterli olmamıştır. 1941 yılında Hacı Memiş Efendi adlı bir hayırseverin öncülüğünde bugünkü haliyle yeniden inşa  edilmiştir.

eski-orta-cami-yikildi-rize-(2).jpgeski-orta-cami-yikildi-rize-(3).jpgeski-orta-cami-yikildi-rize-(5).jpgeski-orta-cami-yikildi-rize-(6).jpg