Rize'de Evde Sağlık ve Palyatif Bakım Sempozyumu Düzenlendi

Rize'de Evde Sağlık ve Palyatif Bakım Sempozyumu Düzenlendi
Rize'deki sağlık kurumları ile Sağlık Dernekleri Federasyonu(SADEFE) tarafından "Evde Sağlık ve Palyatif Bakım" sempozyumu düzenlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Kongre Merkezinden düzenlenen sempozyuma Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcı Op.Dr. Orhan Koç, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Ali Bilgin ve Prof.Dr. Hasan Efe, Rize Belediyesi Başkan Yardımcısı İsmet Sivrikaya, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yusuf Baltacı, Trabzon Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Kemal Süleyman, Trabzon Halk Sağlığı Müdürü  İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, İl Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Gökhan Demiral, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İdris Altuntaş, SADEFE Başkan Yardımcısı Mine Tuncel, Rize Kanserle Mücadele ve Yaşam Derneği Başkanı Nilüfer Emen, Rize Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Erbaş ile Trabzon, Samsun, Ordu, Artvin illerindeki yönetici ve sağlık çalışanları ve evde sağlık hizmeti alan hasta yakınları ile öğrenciler katıldı.

image-20160524122128.jpeg

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İl Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Gökhan Demiral, "Ev sağlık ve evde bakım uygulamaları bugün ülkemizde sosyal devlet anlayışının sonuçlarından biri olarak kurumlar arası işbirliği ile yürütülen hizmetler arasındaki yerini almış ve her geçen gün yeni uygulamalar ile desteklenmektedir" dedi.

Demiral, "Gerek evde sağlık, gerekse de palyatif bakım ve toplum ruh sağlığı uygulamalarımız sağlık hizmet sunumunun olmazsa olmazları arasında yerini almış, vatandaşlarımız açısından da devlete şükran duygularının had safhaya ulaştığı uygulamalar olmuştur" değerlendirmesinde bulundu. 

İl genelinde verilen evde sağlık hizmetleri hakkında sunum yapan İl Sağlık Müdürü Mustafa Tepe ise, "Evde Sağlık Hizmetleri hastalığı veya yaşlılığı nedeniyle sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk yaşayan yatağa bağımlı hastalar, ileride derecede kas hastaları, hastanede gördüğü tedavi veya ameliyat sonrasında taburcu edilen ve tedavisinin devamının evde sağlanması gereken hastalar, evde ağız ve diş sağlığı hizmetine ihtiyaç duyan hastalar, sağlık kuruluşuna götürülemeyecek durumda olup kısa süreli hemşirelik hizmetine ihtiyaç duyan hastalara hizmet verilmektir" dedi. 

Tepe, "Rize'de 2011 yılından itibaren 13 bin 647 hastaya evinde 41 bin 765 ziyaret gerçekleştirilerek yürüttüğümüz evde sağlık hizmetleri başarılı bir şekilde yürütülmeye devam etmektedir. Bu hizmetin halka ulaştırılmasında emeği geçen paydaş kurumlarımıza ve evde sağlık hizmetlerinde özveri ile çalışan tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkür ederiz" diye konuştu. 

image-20160524122256.jpeg

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcı Op.Dr. Orhan Koç da, Türkiye'nin evde sağlık hizmetlerinde çok iyi bir durumda olduğunu belirterek, nüfus yaşlanması, sağlıktan sosyal güvenliğe, eğitime, iş imkânlarına ve aile hayatına kadar toplumun her yönünü etkilemekte ve Yaşlanan nüfus ile birlikte kronik hastalıklardaki artış evde sağlık hizmetlerine duyulan ihtiyacı her geçen gün arttırmakta olduğunu ifade etti.

Yaşam süresi uzarken yaşlanmanın sonucu olarak kronik hastalıklarda artışın yanı sıra özürlü nüfus ve var olan özürlülük derecesinde de artış görüldüğünü belirten Koç, şunları kaydetti: "Çevresel koşulların iyileşmesi, eğitim düzeyinin yükselmesi, gelir düzeyi ve dağılımında iyileşme barınma koşullarının düzelmesi, hijyen, çevreye ve kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin gelişmesiyle birlikte; anne, bebek ve çocuk ölümlerinin azalması, enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığının azalması, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazanılması ve bilim ve teknolojideki gelişmeler, bireylerin yaşam süresini ve kalitesini olumlu yönde etkilemiş ve yaşam sürelerinin uzamasında etken olmuştur. Tüm bu etkenler bir araya geldiğinde yaşlılar için sağlık ve sosyal bakım ihtiyacında ciddi bir artış görülmekte ve bu ihtiyacın gelecekte daha da artış göstereceği tahmin edilmektedir."

image-20160524122410.jpeg

Koç, yaşlanan ve sağlık problemleri artan nüfusun yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutarak hayatlarına devam etmelerinin yolunun ise evde sağlık hizmetleri ile sağlanabileceği düşünülmekte ve bu hizmete duyulan ihtiyaç her geçen gün artmakta olduğunu söyledi.

Dört oturumdan gerçekleştirilen sempozyumun sonunda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcı Op.Dr. Orhan Koç ve beraberindeki heyet il merkezindeki bulunan ve evde sağlık hizmeti alan iki hastayı evlerinde ziyaret etti.

image-20160524122507.jpeg

image-20160524122602.jpeg

image-20160524122700.jpeg

image-20160524122752.jpeg