Rize'de Evini Çevirdiği Atölyede Unutulmaya Yüz Tutmuş Ürünleri Canlardırmaya Çalışıyor

Rize'de Evini Çevirdiği Atölyede Unutulmaya Yüz Tutmuş Ürünleri Canlardırmaya Çalışıyor
Rize'nin Güneysu ilçesinde yaşayan 51 yaşındaki Mehmet Kazdal, hobi olarak başladığı unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünleri yeniden işleyerek gün yüzüne çıkarmaya çalışıyor.

Bir kurumda memur olarak çalışan Mehmet Kazdal, küçük yaşta büyüklerinden gördüğü iskemle yapmayı öğrenmeye karar verdi. Bir iskemleyi söküp yeniden ören Kazdal, bu işi hobi haline getirdi. Kartal, ilçenin Ortaköy köyündeki evini atölyeye çevirerek unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünleri yeniden el emeği ile gün yüzüne çıkartmak için uğraşıyor. 

Daha sonra kendini geliştiren Kazdal, evinin oturma odası ve balkonunu atölyeye çevirerek, iskemlenin yanı sıra, Rize evi maketi, bambu sandalye ve çay tepsisini sipariş üzerine üretmeye başladı. Bu sanatı yaşatmak için uğraşan Kazdal, bir çok sipariş alıyor.

Yaklaşık 35 yıldır bu işi yaptığını anlatan Kazdal, "Küçükken büyüklerimiz evde iskemle döküyordu. Onlara özendim. Bir akşam hazır iskemleyi söktüm. Daha sonra da bu işi hobi olarak yapmaya başladım." dedi.

rizenin-guneysu-ilcesinde-yasayan-51-yasindaki-mehmet-kazdal,-hobi-olarak-basladigi-unutulmaya-yuz-tutmus-yoresel-urunleri-yeniden-isleyerek-gun-yuzune-cikarmaya-calisiyor-(1).jpg

Kazdal, bu işi yapan ve merak eden olmadığını belirterek, "Ben bu işe hobi olarak başlamıştım. Bu işe başladım öyle de devam ediyorum. İskemlenin yanında çay tepsisi de yapıyorum. Son zamanlarda nişan tepsisi olarak da sipariş alıyorum. Henüz bir atölyem yok. Oturma odasında, mutfakta yazın da ise balkonda yapıyorum. Evi atölye olarak kullanıyorum. Bu işi bilen var ama dokuyan ve zaman ayıran yok. Bu meslek ölüp gidiyor." diye konuştu.

 Sipariş aldığını ifade eden Kazdal, şöyle devam etti: "Daha çok il dışından sipariş geliyor. Türkiye'nin bir çok yerine bu ürünlerden gönderdim halen daha gönderiyorum. Çalıştığım için iş stresini azaltmak için eve gelip bir şeylerle uğraşmak istedim. Bunlara yöneldim. Pahalı da bir hobi. Maaşımın bir kısmı da bunlara gitmektedir. İskemle bizim geleneklerimizde en çok kullanılan bir eşya. Belirli bir yaş grubunun üzerindeki insanlar bunu daha çok talep ediyor. Bunun yanında en çok ilgi gören ise bambu sandalye. Bambu sandalyenin kasnak hali 450 lira civarında. 100 ile 120 lira arasında ise ip gidiyor. İnternette 2 bin liraya kadar satışı var. Bana da zaman zaman sipariş verenlerde oluyor. Para amaçlı yapmadığım için kim ne kadar verirse o şekilde yapıyorum. Çay tepsisi iskemle ve bambu sandalyeden daha çok fazla işçilik ve zaman alıyor. İpleri de pahalı. Yapması zor. 5-6 günde ancak bir tepsi bitiyor. Bu işi de 2 yıl önce yapmaya başladım. Siparişlerde geliyor ve yetiştiremiyorum. Fırsat buldukça yapmaya çalışıyorum. 

Kazdal, emekli olunca evin alt katını atölyeye çevirmek istediğini sözlerine ekledi.

rizenin-guneysu-ilcesinde-yasayan-51-yasindaki-mehmet-kazdal,-hobi-olarak-basladigi-unutulmaya-yuz-tutmus-yoresel-urunleri-yeniden-isleyerek-gun-yuzune-cikarmaya-calisiyor-(7).jpgrizenin-guneysu-ilcesinde-yasayan-51-yasindaki-mehmet-kazdal,-hobi-olarak-basladigi-unutulmaya-yuz-tutmus-yoresel-urunleri-yeniden-isleyerek-gun-yuzune-cikarmaya-calisiyor-(4).jpgrizenin-guneysu-ilcesinde-yasayan-51-yasindaki-mehmet-kazdal,-hobi-olarak-basladigi-unutulmaya-yuz-tutmus-yoresel-urunleri-yeniden-isleyerek-gun-yuzune-cikarmaya-calisiyor-(3).jpgrizenin-guneysu-ilcesinde-yasayan-51-yasindaki-mehmet-kazdal,-hobi-olarak-basladigi-unutulmaya-yuz-tutmus-yoresel-urunleri-yeniden-isleyerek-gun-yuzune-cikarmaya-calisiyor-(8).jpgrizenin-guneysu-ilcesinde-yasayan-51-yasindaki-mehmet-kazdal,-hobi-olarak-basladigi-unutulmaya-yuz-tutmus-yoresel-urunleri-yeniden-isleyerek-gun-yuzune-cikarmaya-calisiyor-(6).jpgrizenin-guneysu-ilcesinde-yasayan-51-yasindaki-mehmet-kazdal,-hobi-olarak-basladigi-unutulmaya-yuz-tutmus-yoresel-urunleri-yeniden-isleyerek-gun-yuzune-cikarmaya-calisiyor-(9).jpgrizenin-guneysu-ilcesinde-yasayan-51-yasindaki-mehmet-kazdal,-hobi-olarak-basladigi-unutulmaya-yuz-tutmus-yoresel-urunleri-yeniden-isleyerek-gun-yuzune-cikarmaya-calisiyor-(5).jpgrizenin-guneysu-ilcesinde-yasayan-51-yasindaki-mehmet-kazdal,-hobi-olarak-basladigi-unutulmaya-yuz-tutmus-yoresel-urunleri-yeniden-isleyerek-gun-yuzune-cikarmaya-calisiyor-(2).jpg